Dodaj do ulubionych

żelazo w diecie

19.06.09, 11:19
Moja córka ma niedobory żelaza. dziś kończy dziesięć miesięcy i od 3 mies. bierze żelazo (ferrum lek)i witaminy (cebion multi i kwas foliowy)
Przez pierwsze 2 miesiące podawania żelaza nic sie nie zmieniało (po pierwszym miesiącu wyniki były gorsze niż przed kuracja)
Sytuacja zmieniła się dopiero gdy szczególnie zwracam uwagę na produkty wysokożelazowe w diecie.Dostaje do kaszek zmielone nasiona słonecznika i dyni, pije sok z zielonej pietruszki i pokrzywy a do pogryzania dostaje do raczki suszone morele, daktyle itp.
Nie chcę jej faszerować tyle czasu tą chemią z apteki. Ile jeszcze czasu lekarz może zlecić podawanie żelaza? I czy to naprawdę ma sens bo jak na moje laiczne oko to pomaga dieta a nie leki.
Obserwuj wątek
    • joanna.czerwinska Re: żelazo w diecie 09.07.09, 07:25
      Witam!
      Leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza może trwać od 3-6miesięcy w
      zależności od stanu niedoboru tego pierwiastka. Jak rozumiem wzbogaciła Pani
      dietę w produkty bogate w żelazo równocześnie podając jego preparaty. Być może
      podawana dawka preparatu była niewystarczająca i dopiero po dołączeniu żelaza w
      diecie osiągnęło ono odpowiedni poziom i Maluszek zareagował poprawą. Trudno
      jest mi sie wypowiadać, bo nie znam szczegółów:o)
      Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka