moriska84 16.04.10, 09:41 Jak myslicie na 2 fazie liscie z winogrom moge potraktowac jako warzywo?? Marza mi sie golabki tesciowej po arabsku a wlasciwe male ruloniki z miesicek i warzywkami ..tylko nie wiem psia krew jak to z tymi liscmi;/ Link Zgłoś Obserwuj wątek
dolmadakia Re: Liscie winogron 16.04.10, 09:49 Ależ oczywiście! ja jadam regularnie nadziane mięsem indyczym.Normalnie to z ryżem i mięsem wieprzowo-wołowym-u mnie to się nazywa dolmadakia:-)/sic!/ i to danie greckie.Na razie nadziewam tylko zmielonym indyczym,przyprawy jak zwykle,ale smakuje inaczej:- (Liście zawierają sporo włókienek to mi dobrze robi:-) Link Zgłoś
moriska84 Re: Liscie winogron 16.04.10, 10:16 :) No wlasnie ja tez z ryzem normalnie w pysznej zalewie ehh no ale skoro moge to bede z mieskiem indyczym jak Ty albo wolowina:) MMM juz sie nie moge ich doczec !!!(btw mam nadzieje ze mi rowniez dobrze zrobia;)) Link Zgłoś
gandaja Re: Liscie winogron 25.07.10, 09:18 skąd wy bierzecie te liscie. takie zwykłe jak rosna na dzialce czy specjalne jakieś pytam bo gołąbki bym zrobila a na kapustę nie mogę juz patrzeć Link Zgłoś
dolmadakia Re: Liscie winogron 26.07.10, 17:17 Przepraszam,ale nie czytałam tego wątku od czasu gdy się dopisałam.Otóż ja te liście kupuję w DE /albo proszę,żeby mi kupił jak kto jedzie/to się kupuje w sklepach tureckich,zafoliowane i w takiej zalewie,albo w słoikach też w zalewie.Wydaje mi się,że ktoś mi mówił,że takie liście mozna zerwać i u nas i sobie wypreparować/nie wiem jak/ Może w stolicy da się to kupić,ale u mnie na prowincji nie ma mowy:-(( Link Zgłoś
marisella Re: Liscie winogron 27.07.10, 09:54 Liście winogron są w Makro (w krakowskim w każdym razie, ale pewnie w takim razie w każdym będą), w słoikach. Widywalam też czasem w Carrefourze na dziale z dodatkami orientalnymi i meksykańskimi ;) Link Zgłoś
moriska84 Re: Liscie winogron 27.07.10, 08:28 Ja osobiscie mieszkam w Grecji wiec w warzywniku kupuje. Tu link Tekst linka z forum . Z tego co wyczytalam mozna takie nasze z ogrodka :) Smacznego ... wlasnie wczoraj tesciowa robila mmmm sie najadlam jak bak:) Link Zgłoś
lili-2008 Re: Liscie winogron 27.07.10, 09:34 och, a ja bym zjadła sarmale - rumuńskie gołąbki, właśnie w kiszonych liściach winogron... są przepyszne... ślina mi pociekła:/ Link Zgłoś