Dodaj do ulubionych

Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu się)

03.06.10, 20:13
Cześć :)
Na dukanie jestem od 8 dzień. Pierwsza faza przeszła absolutnie bezboleśnie,
zanotowałam 2 kg spadku wagi.
Ale chciałam o czym innym:
zrobiłam wczoraj wieczorem ciasto waniliowa dukana dla II fazy. No i nie
powiem... o 23.00 zjadłam trzy wielkie kawały. :)
Czy to naprawdę nie ma znaczenia? Może jednak są jakieś ograniczenia?
W cieście była skrobia kuku, jaja, jogurt i proszek do pieczenia plus słodzik.
Jakie są Wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • dorota-on-line Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 03.06.10, 20:43
      jesli dobrze kojarze to skrobi można 3 łyżki dziennie wiec musisz wyliczyć ile
      łyżek było w tym cieście i tak podzielić żeby więcej nie zjeść.

co do jedzenia o 23:00. dukan mówi jeść bez ograniczeń ale nie o każdej
      porze.myślę że ta pora to jednak trochę za późno.już nawet nie dla diety ale
      ogólnie dla organizmu.lepiej jednak nie powtarzać tego.
      • chce_schudnac Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 03.06.10, 21:02

Jezeli piszac godz, 23 masz na mysli czas srodkowo europejski, to
        troche pozno na jedzenie :D. Ale palcem cie nie wytkne, tez mi sie
        zdarza.

Ogolnie wydaje mi sie, ze tak jak robi brattby, tzn klodka na
        lodowke gdzies kolo 18, daje najlepsze rezultaty, prznajmniej takie
        widze u siebie. Ale takie odchudzanie troche boli :D
        • e.i.t.h.e.l Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 04.06.10, 01:14
          Ja bym nie wyrobiła jakbym o 18 miała jeść ostatni raz, bo spać kładę się np. o 2-3 w nocy :)
          I kurde, lepiej śpi mi się jak jestem najedzona (ale nie przejedzona) niż głodna.
          • elrosa Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 04.06.10, 15:43
            Dokładnie, u mnie tak samo :)
            Niejedzenie po 18 może mieć sens, jeśli ktoś kładzie się wcześniej, dla
            nocnych marków to nie do przeskoczenia :) ja zazwyczaj zjadam kolację
            koło 20-21, a śniadanie - gdy się obudzę. Raczej nie przed 10, nie
            jestem wtedy wcale głodna ;) czyli zawsze 12 godzin odstępu jest.
          • brattby Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 05.06.10, 10:27
            A czy chodzenie spać o 2 czy 3 jest zdrowe? :) NIE :P a jedzenie
            ostatniego posiłku o 18 wymusza wcześniejsze pójście spać. I dzięki
            temu wyeliminowałam kolejny zły nawyk :D
            A tak na serio, to można jeść ile się chce i kiedy się chce, ja na
            samym początku, kiedy to jeszcze byłam taka trochę przestraszona tą
            całą dietą, jadłam masakryczne ilości jedzenia, nawet w środku nocy.
            Pomału zaczęłam to kontrolować i w sumie po jakimś miesiącu
            opanowałam to :) warto, bo nawyki zostają. Dzięki temu szanse na jojo
            maleją :)
            • elrosa Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 05.06.10, 10:33
              Dla mojego organizmu jest :) jestem absolutną sową i tak już mam
              nastawiony zegar biologiczny. Owszem, mogę się położyć o 22 i wstać o
              6, ale i tak zasypiam przynajmniej dwie godziny później, a rano
              jestem kompletnie nieprzytomna.
              I uważam to za niesamowitą niesprawiedliwość, że większość rozkładów
              dnia układają skowronki ;)
              • pom Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 05.06.10, 11:42
                W pełni popieram.:)
                Po prostu nie zasnę przed północą, choćbym wstała o 5 rano a wieczorem wypiła
                litr melisy.
                • e.i.t.h.e.l Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 06.06.10, 00:29
                  Ja też typowa sowa, a na dodatek mam taką pracę, że czasem na rano, a czasem na popołudnie i do 22 w niej siedzę. Także tryb życia to mam całkiem rozregulowany. To mi też strasznie utrudniało normalne zrzucenie kg, bo wracałam o 23 z pracy głodna jak nie wiem co i wcinałam to, co najszybciej dało się zrobić, czyli np. makaron z jakimś mięsem i sosem.
      • imasumak Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 03.06.10, 21:04
        Skrobi kukurydzianej można jedną łyżkę dziennie, jest to produkt
        dopuszczalny w ograniczonej ilości.
        Poza tym dieta Dukana polega na tym, że dozwolone produkty można jeść w dowolnej
        ilości i o dowolnej porze. Oczywiście zasady to jedno, a rozsądek drugie -
        nikomu chyba nie śpi się dobrze, jeżeli objada się przed snem.
        • pom Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 03.06.10, 21:24
          Dzięki Dziewczyny bardzo.

Chodzę dość późno spać, zazwyczaj kolo 1.00 w nocy, więc 23.00 to nie jest
          jakieś straszne halo aczkolwiek macie rację, lepiej nie przesadzać.
          Skrobi kuku było w cieście 4 łyżki, więc jak rozumiem, zjadając pół blachy
          jestem tylko jedną łyżkę za dużo.:)
          • matya Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 03.06.10, 21:35
            gdzies czytalam ze optymalnie dla zdrowia to jest tak zeby bylo co najmniej 12
            godz miedzy kolacja a sniadaniem. Wiec jesli jesz kolacje o 23 to nastepny
            posilek wedlug tej zasady powinien byc ok 11tej:)
            • pom Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 03.06.10, 23:10
              O tych 12 godzinach też gdzieś czytałam, dzięki za przypomnienie.
              A śniadanie było o 10.00 :)
    • hanuulka do pom :) 04.06.10, 12:57
      pom a może byś tak śię podzieliła z nami tym sekretnym przepisem na ciacho??? :D
      skoro takie pyszne to tez chcęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!
    • madzioreck Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 04.06.10, 18:28
      Z tego, co zrozumiałam, czytając książkę, to możemy jeść kiedy i ile chcemy, ale
      jednocześnie mamy uczyć się panowania nad sobą i nowych, zdrowszych nawyków.
      Dukan pisze, jeść tak, ale nie podjadać z nudów czy dla zajęcia rąk, starać się
      nie podjadać między posiłkami. A co do jedzenia przed snem - na drugim forum
      dukanowskim piszą, że na tej akurat diecie staramy się nie chodzić spać głodni.
      Ja tam wcinam przed snem kolację i chudnę ;) Fakt, że ja prawie nie jem
      produktów tolerowanych - chyba tylko łyżeczka kakao do serka albo bajaderek raz
      na jakiś czas.
      • ven.to Re: Czy to naprawdę nie ma znaczenia (o objadaniu 06.06.10, 09:40
        o ile pół blachy sernika, razem z tym co zjadłaś wcześniej w ciągu doby, nie
        przekroczy dziennego limitu spożycia nabiału max 1kg :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka