malaga0 02.07.10, 11:49 czy moge uzyc mleka 3.2% (szklanka) bo tylko mam takie mleko w domu a nie moge wyjsc narazie do sklaepu. ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
aga_piet Re: mleko 3.2 % 02.07.10, 11:51 Dukan pisze aby nie używać przetworów z pełnego mleka (czyli mleka również). To prosta odpowiedź dotycząca diety. Na ile stosujesz odstępstwa to już Twoja prywatna sprawa. Link Zgłoś
malaga0 Re: mleko 3.2 % 02.07.10, 11:56 hmmm a ja robiłam sobie owsianke na mleku na 1 szklance ( 0.5)% dzięki za odp Link Zgłoś
iwoniaw Re: a dwa procent to jakie? 02.07.10, 13:39 Generalnie im więcej tłuszczu dajesz organizmowi w pokarmach, tym mniej/wolniej go spalisz z bioder i innych miejsc ;-) Szklanka mleka najtłustszego nawet, jeśli raz w miesiącu się zdarzyła, nie zrujnuje całej diety, ale nie powinno się tak robić, nie tylko z powodu odstępstwa jako takiego, ale przede wszystkim z przyczyn psychologicznych: człowiek jest tak skonstruowany, że jak raz zje coś niedozwolonego (i jeszcze np. nie zostanie za to ukarany przez organizm natychmiastowym przyborem, co się wszak może zdarzyć...), to potem ma tendencję do powtarzania i poszerzania "grzechów", a za chwilę całą dietę szla trafi. Dlatego ja tam kupuję 0% lub 0,5% i innych nie biorę pod uwagę. Choć jak u mamy ostatnio kawę dostałam z mlekiem 3,2% (bo takie tylko miała) to wypiłam, ale więcej nie zamierzam ;-) Link Zgłoś
madzioreck Re: mleko 3.2 % 02.07.10, 15:53 Hm. Spożywam nabiał do 5%. Wydaje mi się, że w sytuacji awaryjnej dolejesz do kawy mleka 3,2%, to świat się nie zawali, tyle samo mniej więcej tłuszczu ma serek piątnica. Owszem, Dukan przykazuje unikać produktów z pełnego mleka, podobnie, jak dozwolony jest nabiał odtłuszczony, czyli 0%, a z braku laku jemy te serki do 5%. Bez przesady. Link Zgłoś