Dodaj do ulubionych

odkryłam zupy

16.09.10, 20:38
nastawiłam zakwas wg. wskazówek Nomyai. Stoję nad słoikiem i ślinię się na myśl o barszczu białym. Ah gdyby tak przenieśc się na chwilę w czasie nad miskę z barszczem białym... łakomie przełykam i niemal smak czuję.
I nagle mnie olśniło - czemu ja zup w ogóle nie jem jak je uwielbiam?
Pomidorową robiłam dla dzieciaków, sama kilka razy zjadłam pod czas diety ale jakoś tak nie przykładając się, beznamiętnie. Pomidorową po prostu uwielbiam ale z ryżem; bez uznałam za niezjadliwą. I tak, w ślad za pomidorową wszystkie inne zupy wylądowały na marginesie mojego jadłospisu dukanowca. Nieświadomie - po prostu wyparowały mi z głowy. A przecież można by wyczarowac coś pysznego na pewno!
No i wyprodukowałam ogórkową; zjadłam jej na prawdę ze 3 michy - taka dobra wyszła (ale ogórki dobre, domowe; nie sama sól sklepowa).
Już się chciałam z Wami przepisem podzielic doznałam zjawiska "aha" - spojrzałam na linki na górze i ujrzałam "PRZEPISY-ZUPY" :D Daję słowo - jak z tych przepisów często korzystam szukając inspiracji, tak wcześniej nie widziałam tego napisu :) Ależ mam selektywną uwagę :D Nawet sprawdzałam czy link aby dzisiaj nie dodany - nie, stary jak świat forumowy :) Dodałam przepis na swoją ogórkową.
A jutro nie wiem, cebulowa może?
Może warzywna?
Milion nowych możliwości
:*
Obserwuj wątek
    • nomya Re: odkryłam zupy 16.09.10, 20:52
      Smacznego ven.to :) Mam nadzieję, że po ukiszeniu żurku nie będziesz na mnie kurwować za przepis :D Ja przed chwilą ukrzyżowałam ostatnią porcję swojego żurku i naprawdę... warto było, oj warto zrobić ten zakwas :) Zresztą, on na drugi dzień w zasadzie jest lepszy, bo gęstnieje- w pierwszym dniu rzadki prawie jak woda ;)
      • knati Przepis na żurek dukanowy 17.09.10, 07:25
        Znalazłam coś w stylu żurku na forum sliweczka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?652583

"ok.1 i 1/2 litra zsiadłego mleka (można już dostac je w sklepach) lub maślanki naturalnej
        kostka rosołowa do smaku firmy winiary (obniżona zawartość tłuszczu i soli)
        1 cebula
        czosnek (1 nieduży ząbek lub troche granulowanego)
        majeranek
        1 liśc laurowy
        3 ziela angielskie
        kilka ziaren pieprzu czarnego
        biała kiełbaska (niekoniecznie,może być chuda,drobiowa wędlinka)

Wlać do garnka mleko i podgrzewać aż oddzieli się serwatka.Przecedzić przez czystą,gęstą ściereczkę.Serwatkę zagotować,wrzucić kiełbaskę i obraną cebulę w całości.Dodac liśc,pieprz i ziele. Gotować na wolnym ogniu ok.15 min.Cebulę wyrzucić.Doprawić majerankiem i czosnkiem.Jeśli jest za mało kwaśne dodać soku z cytryny. Można zagęścić skrobią (ja nie zagęszczałam).
        Podawać z kiełbaską i jajkiem ugotowanym na twardo.
        W smaku prawie identyczny jak prawdziwy żurek :)"

Smacznego :)
    • sloneczkoasia Re: odkryłam zupy 17.09.10, 08:11
      Pomidorową robiłam na III fazie (właśnie z ryżem) i zjadałam jako posiłek skrobiowy razem z dziećmi. A chłopu jęzor wisiał do ziemi.... Ale ostatnio olśniło mnie, ze któraś pisała, że można zrobić dukanowskie naleśniki i cienko je pokroić => będą jak znalazł jako makaron do poomidorówki. Ugotowałam wczoraj późnym wieczorem na dzisiaj, więc zrobie mu ten makaronik. Z pewnoscią ucieszy się chłopina :)
      Na II fazie kilka razy robiłam chłodnik z buraczków + jajko - pychotaaaa.
      Ogórkowa dietetyczna czy też nie - no cóż to nie moja bajka - na sam zapach ogórków na ciepło mi niedobrze.... ale nikomu nie obrzydzam tej zupy, nawet własnym dzieciom. Niech jedzą, tyle, że w żłobku lub przedszkolu lub u którejś babci, bo ja przy jej gotowaniu puściłabym pawia. Ale wierzę, że wielbiciele tej zupy nawet w wersji dietetycznej chętnie ją pochłoną - smacznego!
      Chętnie skorzystam z pomysłu na żurek/biały barszcz - u mnie wszystcy go zawsze lubili. Nowa inspiracja...
    • wadera3 Re: odkryłam zupy 17.09.10, 08:19
      Vento!proszę wskaż mi miejsce(cholernie tajemne miejsce) ze wskazówkami na zakwas Nomyai, bo już pól godziny szukam i ni huhu...., a ja chcę taki zakwas i taki żurek, no!
      Się zlituj.
      • wadera3 Re: odkryłam zupy 17.09.10, 08:26
        Podnoszę, bo zakwasu pożądam.
        • ven.to Re: odkryłam zupy 17.09.10, 08:32
          oj <olśniło go> bo to na innym forum wstawione jest. Poczekaj chwilę, zaraz pytanie zadam czy aby mogę tę treśc wynieśc :) Nomya! Wstawiłabys i tutaj coooo?
    • ven.to Nomyai przepis na zakwas 17.09.10, 08:57
      Nomya przypadkowo wpadła na genialny pomysł.
      6 łyżek otrąb owsianych, 3 pszennych, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 4 przepołowione ząbki czosnku i wszystko zalac wodą niegazowaną do pełna. Dodac odrobinę zwykłego zakwasu, chociażby łyżkę. Wymieszac, przykryc wieczkiem (nie zakręcać!) i odstawic na tydzień w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie przemieszac wszystko.
      Porcja na 3 dni (potrójna porcja otrąb) żarcia :)

• ven.to Nomya robi żurek z zakwasu 17.09.10, 09:00
        Cytuję:
        "Jak robiłam żurek:
        Zrobiłam wywar w niewielkiej ilości wody (ok.litr) na 3 kurzych udźcach z zielem angielskim i liściem laurowym, gotowałam to 40 min, po tym czasie wyciągnęłam udźce i obrałam je z kości. W międzyczasie podsmażyłam 1 cebulę z chudą szynką na teflonie- wszystko pokrojone w kostkę i wrzuciłam do wywaru, podgotowałam ok.10 min. Acha, wrzuciłam jeszcze kostkę rosołową Winiar "na żeberkach"- moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie, bo zapachu żadnego w moim odczuciu nie dała. Po tym czasie wlałam zakwas do wywaru, przyprawiłam wszystko solą i majerankiem, wrzuciłam mięso z udźców. Doprowadziłam do wrzenia i po wyłączeniu gazu 1 ząbek czosnku wycisnęłam. Żurek gotowy :) n Na talerzu można go ewentualnie zabielić jogurtem czy serkiem, dodać jajco :P
        Powiem szczerze, że żurek mnie naprawdę zachwycił :) "

a u mnie na razie ten zakwas się kisi i pachnie bosko mniam mniam
        • nomya Re: Nomya robi żurek z zakwasu 17.09.10, 09:08
          Jak ktoś ma dni proteinowo-warzywne, to może dodać do żurku 5-7 min przed (to ważne) wlaniem zakwasu pokrojoną w kostkę cukinię, jako imitacja ziemniaków. Cukinia ma neutralny smak i odpowiednią konsystencję ku temu. Nas talerzu warto dodać łyżkę jogurtu jeśli ktoś lubi zabielany :)
      • wadera3 Re: Nomyai przepis na zakwas 17.09.10, 09:02
        O jezusicku, dzięki bardzo, szukałam wszędzie gdzie się dało(gdzie się nie dało też) i bez rezultatów. A oboje, ja i TŻ dukamy sobie i lubimy podjeść coś dobrego.
        Dzięki raz jeszcze:)
        • lilka208 Re: Nomyai przepis na zakwas 17.09.10, 09:13
          ja tez malo zup jem , dzięki ven.to za przypomnienie, moze cos jutro ugouję :) bo na dzis mam juz zaplanowany ryz brązowy z warzywami po chińsku
          • nancy_callahan Re: Nomyai przepis na zakwas 17.09.10, 09:31
            Łaaaaał, żurek:)
            marzę o żurku.....
            W takiej sytuacji muszę dziś zrobić zakwas.
            Nomya jesteś genialna, a przepis pozwole sobie wrzucić do zup, coby nie przepadł:)
      • mikra11 Boże jaka ja ciemna jestem - pytanie o zakwas 17.09.10, 09:32
        NIGDY w życiu nie robiłam żurku na zakwasie i stąd moje pytanie. Skad wziąć ten zwykły zakwas?? Tylko nie bijcie za mój ciemnogród.
        • nomya Re: Boże jaka ja ciemna jestem - pytanie o zakwas 17.09.10, 10:01
          Kupujesz w warzywniaku czy w jakimkolwiek innym sklepie zwyczajny niedietowy żurek, znaczy zakwas żurkowy. Bierzesz z niego łyżkę tej wody do zakwasu dukanowego (wtedy zakwas na pewno się dobrze ukisi, a nie zepsuje), a z resztą robisz co chcesz, np. gotujesz rodzince nie będącej na diecie normalny żurek ;)
          • mikra11 Re: Boże jaka ja ciemna jestem - pytanie o zakwas 17.09.10, 10:06
            Dziękuję! :)
      • nomya Re: Nomyai przepis na zakwas 17.09.10, 09:59
        Musze tutaj dodać w ramach wyjaśnienia, że robimy zakwas w słoiku 0,9 L :) Po prostu wydaje mi się, że ta proporcja jest dość ważna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka