konkursowe2 14.10.10, 17:14 widzę w przepisach dużo słodzików, ja boję się ich bo są ponoć szkodliwe, zwłaszcza aspartan. Co o tym myślicie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mess8385 Re: Slodziki??????? 14.10.10, 17:28 po prostu używamy bez aspartamu i już. Huxol w tabletkach. Jak się chce to się wszystko da:) Link Zgłoś
madzioreck Re: Slodziki??????? 14.10.10, 19:38 Ja myślę, że bez przesady ;) Poza tym, o ile moja wiedza jest aktualna, nie istnieją żadne badania kliniczne, które dowiodłyby jednoznacznie tej strasznej szkodliości aspartamu. Natomiast mogę się oczywiście mylić. Ja sama stosuję słodziki umiarkowanie, również te na bazie aspartamu. A szkodliwe jest nawet powietrze, którym oddychamy, nie wspominając o wytwarzaniu się substancji szkodliwych przy smażeniu na tłuszczu/grillowaniu ;) Link Zgłoś
miss_siou Re: Slodziki??????? 15.10.10, 00:55 Możesz tez spróbować słodzików naturalnych, Dukan dopuszcza Stewię (u nas dostępna internetowo) i Ksylitol (w lepiej zaopatrzonych sklepach) - ale są one dość drogie. Link Zgłoś
madzioreck Re: Slodziki??????? 16.10.10, 00:47 Dukan dopuszcza ksylitol...? A gdzie to znalazłaś? O_o... Link Zgłoś
miss_siou Re: Slodziki??????? 16.10.10, 02:51 madzioreck napisała: > Dukan dopuszcza ksylitol...? A gdzie to znalazłaś? O_o... Na oficjalnej stronie metody, czat z 13.10.2010 Link Zgłoś
superktosia Re: Slodziki??????? 15.10.10, 09:53 Ja używam właśnie ksylitolu prawie od początku diety ze wzgledu na to że nie toleruję smaku słaodzika. Uważam że coś nam się w życiu też nalezy. Poza tym ja mam jeszcze dłuuuga droge przed sobą dlatego na słodziku bym nie wytrzymała :) Link Zgłoś
miss_siou Re: Slodziki??????? 15.10.10, 10:04 Ja też najbardziej polecam ksylitol, jest najsmaczniejszy, nie ma tego gorzkiego posmaku typowego dla słodzików, który nawet w stewii jest obecny Link Zgłoś
superktosia Re: Slodziki??????? 15.10.10, 11:18 Najtaniej jest na allegro - nie będu tu nikogo polecała po prostu proponuje wpisać w wyszukiwanie ksylitol i wyskoczy troszke wyników :) Link Zgłoś
ven.to Re: Slodziki??????? 15.10.10, 12:05 z tym że ksylitol jest całkowicie zabroniony na diecie dukana Link Zgłoś
madzioreck Re: Slodziki??????? 16.10.10, 00:46 No ja właśnie też sie nieodmiennie zastanawiam, skąd u dukanek takie zainteresowanie ksylitolem... przecież to jest cukier, czy tak alkohol cukrowy, ale dla nas niedopuszczalny :/ W IV fazie jak najbardziej, umierkowanie zamiast sacharozy, ale nie w II/III !!! Link Zgłoś