Dodaj do ulubionych

Ciasto dyniowe

19.10.10, 23:06
Drogie forumowiczki ostatnio zakochałam się w potrawach z dyni.
Zupa - rewelacja, placuszki - palce lizać, ale nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na ciasto z dyni.
Jeżeli macie to proszę o wpis.
Dziękuję.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: Ciasto dyniowe 19.10.10, 23:25
      hihihi dynia rules
      A moze wydrazyc dynie i dwie swieczki do srodka ,to tez mini przepis ;)
    • jolusia2604 Re: Ciasto dyniowe 20.10.10, 09:41
      Przeszukałam cały plac targowy w mojej miejscowości, plus wszystkie supermarkety i żadnej dyni nie znalazłam jestem zrozpaczona. Uwielbiam zupę dyniową, jestem strasznie zła, że sobie jej nie posiałam:-(
    • nomya Re: Ciasto dyniowe 20.10.10, 09:46
      Polecam dżem z dyni :) Trochę roboty wprawdzie przy tym jest, ale warto :)
      • dorcia1234 Re: Ciasto dyniowe 20.10.10, 10:26
        znalazłam taki przepis na stronie www.dieta.pl/grupy_wsparcia/proteinowa/1895-przepisy-w-diecie-dukana-36.html

"CIASTO Z DYNIĄ

4 jaja (białko oddzielić)
        Słodzik do pieczenia około 4 łyżek
        dyni obranej i startej na tarce o grubych oczkach ok 250 -300 g
        4 łyżek otrąb owsianych ( zmielonych)
        2 łyżki otrąb pszennych (zmielonych)
        2 łyżki skrobi kukurydzianej
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        przyprawa do piernika Kotanyi (jest bez cukru i kakao)

Dynię, otręby, skrobię, słodzik, proszek, przyprawę i żółtka zmieszać. Białka ubic na sztywno i dodać do masy dyniowej .Piec w temp. 180 stopni ok 35-40 min. na pergaminie.
        Wychodzi mokre, zbite ale smaczne. Przypomina połączenie piernika z jabłecznikiem. Miła odmiana od sernika no i oczywiście na fazę p+w.
        Można dać mniej dyni, trochę więcej skrobi to nie będzie takie zbite i mokre ale ja takie lubię bo zawsze zakalce lubiłam. pół blachy dziennie bo porcja otrąb tak wychodzi. Oczywiście nie jemy wtedy placuszków ani chlebka.
        Smacznego! " autor: Norin
        ja nie piekłam ale może któraś z was wypróbuje i podzieli się efektem?
        • coraz.mniej Re: Ciasto dyniowe 20.10.10, 22:30
          Dzięki.
          Upiekę na sobotę , może się uda.
    • magdula602 Re: Ciasto dyniowe 21.10.10, 14:19
      zrobiłam dziś to ciasto dyniowe jest w piekarniku jeszcze dochodzi sobie potem zdam relacje bo troszkę zmodyfikowałam:)
    • magdula602 Re: Ciasto dyniowe niezakalcowe 21.10.10, 19:04
      w przepisie jest 4 łyżki otręb owsianych i 2 łyżki otręb pszennych oraz 2 łyżki skrobi a ja dodałam wszystkiego więcej i wyszło boskie nie ma zakalca
      tak jak chlebek musi być raczej tempa masa a nie lejąca
      ale to już tak jak każdy lubi:)
      smacznego!
      • duk_duk Re: Ciasto dyniowe niezakalcowe 21.10.10, 20:26
        mniam mniam. U mnie na razie sie pierwszy piernik w mojej dukanowej karierze dopieka, ale w kuchni już leży piekna dyńka i czeka na swoją kolej:D W sumie to ja jeszcze z dyni nigdy nic nie robiłam więc tym bardziej może byc zabawnie hihi.

A takie pytanie na marginesie : do gotowania/ pieczenia jaka dynia jest najlepsza? Bo to u mnie od wyboru do koloru : pomarańczowo-czerwone ( te takie orginalne chyba dyniowe ), zielone jednolite, zielone ciapate, żółte i jasna bida nie wiem czy one jakoś się czymś różnią? Smakiem? Konsystencją? Zdatnością do obróbki kulinarnej?

Mądre dyniowe głowy proszę o oświecenie nowicjuszki ;)
        • magdula602 Re: Ciasto dyniowe niezakalcowe 21.10.10, 20:57
          duk_duk w sumie to nie wiem czym się różnią ja kupiłam pomarańczową! Zupka też pyszna
          piernika ja nigdu nie robiłam jeszcze ale wszystko przede mna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka