coraz.mniej 19.10.10, 23:06 Drogie forumowiczki ostatnio zakochałam się w potrawach z dyni. Zupa - rewelacja, placuszki - palce lizać, ale nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na ciasto z dyni. Jeżeli macie to proszę o wpis. Dziękuję.Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
lalkaika Re: Ciasto dyniowe 19.10.10, 23:25 hihihi dynia rules A moze wydrazyc dynie i dwie swieczki do srodka ,to tez mini przepis ;) Link Zgłoś
jolusia2604 Re: Ciasto dyniowe 20.10.10, 09:41 Przeszukałam cały plac targowy w mojej miejscowości, plus wszystkie supermarkety i żadnej dyni nie znalazłam jestem zrozpaczona. Uwielbiam zupę dyniową, jestem strasznie zła, że sobie jej nie posiałam:-( Link Zgłoś
nomya Re: Ciasto dyniowe 20.10.10, 09:46 Polecam dżem z dyni :) Trochę roboty wprawdzie przy tym jest, ale warto :) Link Zgłoś
dorcia1234 Re: Ciasto dyniowe 20.10.10, 10:26 znalazłam taki przepis na stronie www.dieta.pl/grupy_wsparcia/proteinowa/1895-przepisy-w-diecie-dukana-36.html "CIASTO Z DYNIĄ 4 jaja (białko oddzielić) Słodzik do pieczenia około 4 łyżek dyni obranej i startej na tarce o grubych oczkach ok 250 -300 g 4 łyżek otrąb owsianych ( zmielonych) 2 łyżki otrąb pszennych (zmielonych) 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Kotanyi (jest bez cukru i kakao) Dynię, otręby, skrobię, słodzik, proszek, przyprawę i żółtka zmieszać. Białka ubic na sztywno i dodać do masy dyniowej .Piec w temp. 180 stopni ok 35-40 min. na pergaminie. Wychodzi mokre, zbite ale smaczne. Przypomina połączenie piernika z jabłecznikiem. Miła odmiana od sernika no i oczywiście na fazę p+w. Można dać mniej dyni, trochę więcej skrobi to nie będzie takie zbite i mokre ale ja takie lubię bo zawsze zakalce lubiłam. pół blachy dziennie bo porcja otrąb tak wychodzi. Oczywiście nie jemy wtedy placuszków ani chlebka. Smacznego! " autor: Norin ja nie piekłam ale może któraś z was wypróbuje i podzieli się efektem? Link Zgłoś
magdula602 Re: Ciasto dyniowe 21.10.10, 14:19 zrobiłam dziś to ciasto dyniowe jest w piekarniku jeszcze dochodzi sobie potem zdam relacje bo troszkę zmodyfikowałam:) Link Zgłoś
magdula602 Re: Ciasto dyniowe niezakalcowe 21.10.10, 19:04 w przepisie jest 4 łyżki otręb owsianych i 2 łyżki otręb pszennych oraz 2 łyżki skrobi a ja dodałam wszystkiego więcej i wyszło boskie nie ma zakalca tak jak chlebek musi być raczej tempa masa a nie lejąca ale to już tak jak każdy lubi:) smacznego! Link Zgłoś
duk_duk Re: Ciasto dyniowe niezakalcowe 21.10.10, 20:26 mniam mniam. U mnie na razie sie pierwszy piernik w mojej dukanowej karierze dopieka, ale w kuchni już leży piekna dyńka i czeka na swoją kolej:D W sumie to ja jeszcze z dyni nigdy nic nie robiłam więc tym bardziej może byc zabawnie hihi. A takie pytanie na marginesie : do gotowania/ pieczenia jaka dynia jest najlepsza? Bo to u mnie od wyboru do koloru : pomarańczowo-czerwone ( te takie orginalne chyba dyniowe ), zielone jednolite, zielone ciapate, żółte i jasna bida nie wiem czy one jakoś się czymś różnią? Smakiem? Konsystencją? Zdatnością do obróbki kulinarnej? Mądre dyniowe głowy proszę o oświecenie nowicjuszki ;) Link Zgłoś
magdula602 Re: Ciasto dyniowe niezakalcowe 21.10.10, 20:57 duk_duk w sumie to nie wiem czym się różnią ja kupiłam pomarańczową! Zupka też pyszna piernika ja nigdu nie robiłam jeszcze ale wszystko przede mna :) Link Zgłoś