Dodaj do ulubionych

ZASADY DIETY - faza IV

17.03.11, 19:37
* radykalnie proteinowy czwartek (bez tłustych ryb, jogurtów, z ograniczeniem laktozy, wyłącznie produkty o max. zawartości białka, z max. ograniczoną ilością soli, z 2 litrami wody)
* regularna aktywnośc fizyczna
* zdrowe nawyki żywieniowe:
- umiarkowane porcje, bez dokładek
- wybieranie produktów wartościowych (klasyfikacja pod względem wartości odżywczych; ograniczanie bezwartościowych)
- powolne spożywanie pokarmów
- picie wody
- przygotowywanie potraw wg poznanych i wyuczonych podczas diety sposobów
- nie jedzenie tuż przed snem
* trzy łyżki otrąb dziennie
* systematyczna kontrola wagi; w razie wzrostu natychmiastowa reakcja w postaci dodatkowego dnia P w tygodniu
* myślenie o sobie, własnym ciele, potrzebach swojego organizmu, w tym o odpowiednim, zbilansowanym odżywianiu!

"Lekceważenie zasad stabilizacji wagi (faza IV!!!) to gwarancja ponownego przybrania na wadze"
Dukan
Obserwuj wątek
    • ven.to Re: ZASADY DIETY - faza IV 17.03.11, 19:45
      przygotowuję się powoli do fazy IV i tak sobie myślę: ile osób zaczynających d.d ma świadomośc istnienia zasad fazy IV innych niż otręby i proteinowy czwartek? Ile osób zdaje sobie sprawy ze to ma byc prawdziwie proteinowy czwartek a nie zwykły dzień P, z jogurtami light, soleniem itp? Ile osób zdaje sobie sprawę że wg Dukana "normalne" jedzenie to właśnie takie - mimo wszystko dieta i ograniczanie - do końca życia?
      bo najczęściej to się słyszy że Dukan dobry bo joja po nim nie ma.
      a tak naprawdę to nie ma żadnego "po nim" bo to dieta na całe życie :)
      Zapomniany, biedny ostatni rozdział Metody dr Dukana a zmienia wiele i sprawia ze ta dieta ma sens :) Gdyby więcej ludzi o tym wiedziało i mówiło d.d wiele by zyskała
      powodzenia
      aha, tak w ogóle - będę stosowała dalej D.D ale bez proteinowego czwartku. Zostawię go sobie na ewentualnośc (tfu,tfu) jakiś zwyżek kg
      :)
      • mamalideczki Re: ZASADY DIETY - faza IV 17.03.11, 20:16
        Ja mam taką świadomość :P ;)
        Pzdr Ven.to :)
        • ven.to Re: ZASADY DIETY - faza IV 17.03.11, 20:31
          :)
          pozdrawiam również
          • pietnacha40 Re: ZASADY DIETY - faza IV 17.03.11, 22:24
            za czas niedługi ten wątek gdzieś spadnie .Trzeba by o nim pamiętać i co jakiś czas up wpisać :) Dieta ulega rozlużnieniu już na III fazie. Z zasad czwartej pamięta się jedynie " już można wszystko byle otręby i czwartek " . Niewiele osób dociera do IV,jaszcze mniej wie,co znaczy "wszystko" .
      • madzioreck Re: ZASADY DIETY - faza IV 18.03.11, 00:25
        ? Ile osób zdaje sobie sprawę ż
        > e wg Dukana "normalne" jedzenie to właśnie takie - mimo wszystko dieta i ograni
        > czanie - do końca życia?
        > bo najczęściej to się słyszy że Dukan dobry bo joja po nim nie ma.

A zaraz potem, że dieta do dupy, bo koleżanka 15-kilowe jo-jo zaliczyła. I ze doktorek obiecywał "normalne" jedzenie, a tu dupa...

> a tak naprawdę to nie ma żadnego "po nim" bo to dieta na całe życie :)

To się niestety zgadza i nie zliczę, ile razy tłukłyśmy to na forum :) Że nie ma cudów a Dukan czarodziejem nie jest :)

Wprawdzie nie stosuję już otrąb i proteinowych czwartków, za to wzięłam sobie do serca całą resztę dotyczącą trzymania ręki na pulsie i pilnowania, aby nie wrócić do tego, na czym się upasłam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka