zebra12 28.08.11, 19:36 Jem dość sporo jajek. Ponieważ piekę serniczki, a do każdego idzie 10 jaj to na tydzień wychodzi mi, że zjadam nawet 20 jaj!!! Gdy piekę nie jem już dodatkowo jajek do innych posiłków. Czy to nie szkodzi zdrowiu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
madzioreck Re: A co z choresterolem? 28.08.11, 20:03 To już od dawna nieaktualne, że od jedzenia jajek rośnie cholesterol. to nie tak, że jak jajko zawiera cholesterol, to on Ci przenika z żołądka do krwi ;) Cholesterol rośnie głównie od nadmiaru tłuszczu zwierzęcego, otyłości, braku ruchu itd. Jajka są zdrowe. Nie szkodzą. Jedz na zdrowie. Link Zgłoś
bebe.lapin Re: A ja sie zastanawiam jak zinterpretowac wyniki 29.08.11, 00:46 badan. otoz ogolny cholesterol mam nieco powyzej normy, ale po dokladnej analizie wychodzi, ze trojglicerydy i "zly" cholesterol ldl sa w normie, za to mam po prostu troche zawyzony "dobry" cholesterol hdl. i nie wiem, czy sie tym martwic, cieszyc czy olac :D Link Zgłoś
madzioreck Re: A ja sie zastanawiam jak zinterpretowac wynik 29.08.11, 02:04 Bebe, zapytaj naszej Litery, serio serio :) Na papowym wątku :) Link Zgłoś
bebe.lapin Re: A ja sie zastanawiam jak zinterpretowac wynik 29.08.11, 02:22 aaa, juz mi wstyd tak truc 4 litery naszym lobbystkom o wszystko. zaczyna wygladac, jakbym wlasnego zycia nie miala :p (a, kurde, mam, nawet kota mam :D). Link Zgłoś
madzioreck Re: A ja sie zastanawiam jak zinterpretowac wynik 29.08.11, 19:12 No bez jaj, wszystkie wiecznie o coś trujemy lobbystkom ;P Dawaj :D Link Zgłoś
bebe.lapin Re: A ja sie zastanawiam jak zinterpretowac wynik 29.08.11, 22:40 no dobra, ale zwale wine na Ciebie ;) Link Zgłoś
haloosia Re: A ja sie zastanawiam jak zinterpretowac wynik 29.08.11, 16:19 Zawyżony dobry cholesterol jest OK. O ile nie jest baaardzo zawyżony. Ale ponieważ ogólny masz nieco powyżej normy, więc zapewne i ten jest nieco. Spoko :) Link Zgłoś
siata2 Re: A co z choresterolem? 30.08.11, 14:17 z najnowszych wieści z czata z dukanem wiem, że dozwolone jest 1(!!!!) żółtko dziennie. Link Zgłoś
siata2 Re: A co z choresterolem? 30.08.11, 14:19 penny97 : Is it a good idea to have eggs for breakfast or should we stick to your suggestions Pam sonja : Hi Penny! Don't worry you can really eat whatever you want for breakfast (and for other meals as well) as these daily menus are optional and you don't need to follow them to the letter in order to lose weight. For eggs just remember that you cannot have more than one egg yolk per day (this is a change in the Dukan Method) and 2 in case of cholesterol. You can still have whites as much as you want. Keep going! Link Zgłoś
zebra12 Re: A co z choresterolem? 30.08.11, 19:29 Cooo? Jedno? Ale do ciasta idzie 10 jaj i mam je na 3 dni... A jak nie jem ciasta, to jajecznicę z 3 jaj na śniadanie... :( No to klops. Link Zgłoś
madzioreck Re: A co z choresterolem? 30.08.11, 20:17 Zebro, wydaje mi się, że skoro całe "pokolenia" dukanek chudły przed zmianą w metodzie, jedząc więcej niż 1 żółtko dziennie, to jedz te 3. Jeśli chudniesz. Natomiast dr Dukan naprawdę mógłby skończyć z tym cholesterolem przy jajkach :( Link Zgłoś
siata2 Re: A co z choresterolem? 30.08.11, 21:33 To racja. Ja nie mam problemu z choresterolem. Dodatkowo gdy jem duzo jajek, szczególnie gotowanych czy jajeczniczek to kupuję jajka od szczęśliwych kur, czyli od kur z wolnego wybiegu/chodu ekologicznego. Są droższe, ale dużo zdrowsze bo od szczęśliwszych, niezestresowanych kurs więc i mają zdrowy choresterol:) Link Zgłoś
madzioreck Re: A co z choresterolem? 31.08.11, 01:06 Tu nawet nie o to chodzi, zdrowy czy nie... to nie jest tak, że od cholesterolu zjedzonego rośnie nasz własny. Wg takiego uproszczenia, skąd krowa ma mleko...? ;) Link Zgłoś
ven.to Re: A co z choresterolem? 31.08.11, 09:36 przecież to nie jest nic nowego :) w pierwszej książce już było tu nie chodzi o cholesterol tylko o tłuszcz. żółtko to sam tłuszcz a dieta dukana oparta jest jak wiemy o białko, węglowodany z warzyw i tłuszcze z ryb :) z resztą temat na tym forum wałkowany już chyba z 10 razy :) Link Zgłoś
ven.to Re: A co z choresterolem? 31.08.11, 09:38 cyt: "tu nie chodzi o cholesterol..." w sensie że dobry albo zły. cholesterol jest związkiem tłuszczowym i czy dobry czy zły, na DD jest po prostu tłuszczem Link Zgłoś
madzioreck Re: A co z choresterolem? 31.08.11, 12:22 Tak, tłuszcz. Ale w przypadku takiego sera żółtego nikt nie panikuje, że cholesterol podskoczy. A zebra zdaje się nie jest na ścisłym dukanie :) Link Zgłoś