Dodaj do ulubionych

Pytanie do "skaczących" - Chleb pieczony w misce

02.12.11, 08:44
Pomóżcie bo kilka dni temu trafiłam na jakimś forum (albo blogu) na chleb, dziewczyna go piekła w okrągłej metalowej nierdzewnej misce wyłożonej papierem do pieczenia; nigdzie nie umiem znaleźć tego przepisu, za dużo już tego poprzeglądałam i mi się samej miesza co gdzie było. A mogłam zapisać :/
Obserwuj wątek
    • 123calpirania Re: Pytanie do "skaczących" - Chleb pieczony w mi 02.12.11, 08:54
      ja mam taki w misce ale pewnie to nie ten :(

składniki:
      2łyżki otrab owsianych
      1łyzeczka proszku do pieczenia
      2 łyżki serka białego bez tłuszczu (twarogu)
      1 jajko i 1 białko
      (ja dodałam jeszcze 1 łyżkę otrab pszennych)

wszystko mieszamy w miseczce, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować 2 prostokaty. piec ok 30 min aż chlebek zrobi sie brązowy. Wyszło mi 2 kromeczki pysznego pieczywka, dodałam wędlinkę i warzywka bo dziś mam P+W i super obiadek zjadłam.

dziennie mozna zjeść tylko 2 takie kromeczki. Fajna alternatywa na wyjazd czy nawet jako lunch do pracy;)
      • kfiatuszkowa Re: Pytanie do "skaczących" - Chleb pieczony w mi 02.12.11, 11:14
        No niestety nie ten :) Ta dziewczyna go w misce piekła :) Wyszedł jej taki ładny okrągły bochenek :)
        • 123calpirania Re: Pytanie do "skaczących" - Chleb pieczony w mi 02.12.11, 12:48
          jak znajde to dam znac :)
          • ter-be Re: Pytanie do "skaczących" - Chleb pieczony w mi 02.12.11, 16:18
            U Pani Torcikowej: Chleb - poprostu prosty
            Prosze bardzo, mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo, ale nie wiem, czy on jest "dukanowy". Podrawiam, Teresa
    • kfiatuszkowa ZNALAZŁAM :D 03.12.11, 08:11
      Trzeba przewinąć bo to trochę niżej jest
      • 123calpirania Re: ZNALAZŁAM :D 03.12.11, 11:30
        brawo tez szukalam ale nie znalazlam :)
        • 123calpirania Re: ZNALAZŁAM :D 03.12.11, 11:55
          a mozna dac wszystkie owsiane otreby > ? bo nie mam pod reka pszennych a byalm juz dzis 3 arzy w sklepie i nie chce mi sie teraz isc a upieklabym go teraz na jutro by byl jak myslicie???? heh do sklepu jeszcze pojde ale pod wieczor
          • 123calpirania Re: ZNALAZŁAM :D 03.12.11, 13:19
            ide piec z samych owsianych :( bo nie doczekam sie zadnej porady :)
            • 123calpirania Re: ZNALAZŁAM :D 03.12.11, 13:44
              juz sie piecze dodalam jeszcze 2 lyzki plaskie mazeiny i po wierzchu posypałam otrębami owsianymi :0 zobaczymy co to bedzie:)
              • ananaska007 Re: ZNALAZŁAM :D 03.12.11, 13:57
                daj znac :) ja własnei zrobilam pianke z mikrofali i nastepnym razem zroie ja bez słodzika jako chlebek na kanapki - pycha
                • przeciwcialo Re: ZNALAZŁAM :D 03.12.11, 14:53
                  Co to za pianka?
                  Ja na deser zrobiłam czekoladowe ciastko w kubku z wisniami.
                  • ananaska007 skopiowałam z watku calp.. 03.12.11, 15:19
                    pianka z mikrofali
                    1 lyzka kakao
                    2 lyzki naturalnego serka homo lub jogurtu
                    4 lyzki slodzika
                    1 lyzka skrobii kuku
                    aromat
                    2 jajka
                    szczypta proszku do pieczenia

Bialka ubic. Wymieszac reszte skladnikow i dodac delikatnie bialka.
                    Piec w mikrofalii 3.30min na pelnej mocy (700W). wyjac z foremki.
                    spod bedzie wilgotny. Ostudzic, pokroic na kawalki.
                    • 123calpirania Re: skopiowałam z watku calp.. 03.12.11, 18:37
                      dziewczyny musze powiedziec ze w tamtym roku piekłam chlebek klary i niestety reszte dalam patakom ( zjadlam pare kromek) a ten jest prosty , wysmienity wogole nie opadł i robi sie go w 5 minut:) piekłam go 45 minut w formie do keksa, na drugi raz dodam oliwek i suszonych pomidorow!!! naprawde polecam taki chleb moge jesc nawet po dukanie ,jest miękki skorka chrupiaca, nie jest twarda polecam 0 smacznego :)- dzięki kl... że go znalazlas :)
                      • 123calpirania Re: skopiowałam z watku calp.. 03.12.11, 18:38
                        ach te literowki :) sorki _ miało byc dalam go ptakom!
                        • 123calpirania Re: skopiowałam z watku calp.. 04.12.11, 08:56
                          jadłam chlebek na sniadanie, jest nadal dobry, wyszło mi z tego przepisu ( podzielilam na 5 czesci - w kazdej 3 łyzki otrab i z kazdej czesci wyszły mi 3 kromeczki na dzien - czyli taki chlebek bedzie na 5 dni :)
                          • ananaska007 Re: skopiowałam z watku calp.. 04.12.11, 09:27
                            juz pedze mieszac składniki :P

zarazilas mnie, ja chleb pieke od 2 lat, ale w maszynie do pieczenia chleba, uwielbiam taki , mam nadzieje ze z piecyka tez wyjdzie mi wyśmienity :) a mrozilas te pozozstałe czesci ?
                            • 123calpirania Re: skopiowałam z watku calp.. 04.12.11, 09:50
                              nie , nie mrozilam bo troche chcw zmielic na bulke tarta aja dlugo bez owsianki nie wytrzymam wiec raz chlebek , drgi raz chlebek a na 3 dzien pewnie owsianka , a reszte ususze i zmiele , bedzie do panierki - ale można zamrozic ( tak robilam kiedys )
                              • ananaska007 Re: skopiowałam z watku calp.. 04.12.11, 21:20
                                bardzo smakował mi ten chlebek, spirniczyłam tylko bo nie miała papieru do pieczenia i uzyłam folii i troszke wilgotny mi z tej miski wyszedł, ale kanapeczki z łososiem i twarozkiem smakowaly bardzo - brakowało mi takiej kanapki. a i jeszcze mało mi wyrósł ;/ może na drozdzach by to lepiej wyszło ?? jak myślicie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka