Dodaj do ulubionych

konieczne otręby

31.01.12, 20:38
mam pytanie odnośnie otrąb- czy są konieczne w trakcie diety, czy mozna je pominąć? nie podchodza mi za bardzo. jem chleb owsiany z platkami otrąb kupiony w sklepie (nie do końca dukanowy, ale chleb klary nei smakuje mi zupelnie) max 2 małe okragłe kromki dziennie.
książkę przeczytałam oczywiście ale nie mogę znależć odpowiedzi na powyższe pytanie. z góry dziękuję za odpowiedź.

5 dzień faza I , 4 kg na minusie.
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: konieczne otręby 31.01.12, 21:00
      > książkę przeczytałam oczywiście ale nie mogę znależć odpowiedzi na powyższe pyt
      > anie. z góry dziękuję za odpowiedź.

Książka akurat tę kwestię reguluje wyraźnie - otręby są obowiązkowe. A to dlatego, że przynajmniej w dniach czysto proteinowych bez otrąb totalnie pozbawiasz się błonnika, a na tej diecie i tak u wielu osób, mimo jedzenia otrąb, występuje skłonność do zaparć.
      Chyba, że leciałabyś stałym PW, czyli bez dni czysto białkowych - to też nie po dukanowsku, ale na pewno mniej ryzykownie. Sporo warzyw i kwestię błonnika masz załatwioną.
      Wiem, że niektóre dziewczyny stosowały np. błonnik kakaowy, ale raczej oprócz (na zaparcia) niż zamiast.
      Ja na początku diety jadłam otręby ze wstrętem w jogurcie, a w końcu znalazłam swój sposób - owsianka, na samym mleku albo z kakao.
    • aka21 Re: konieczne otręby 31.01.12, 23:15
      Ja na Twoim miejscu z tego chleba bym zdecydowanie zrezygnowała. Spróbuj upiec placki z mielonych otrąb (można też mieszać niemielone - one lepiej działają) i już masz i pieczywo i otręby z głowy:). Ja też od pewnego czasu robię sobie musli z otrąb, kefiru"0" i czasem do tego dodaję 1/2 opakowania Satino"0" Bacomy. Musi chwilkę postać, zeby otręby nasiąkły. Mnie bardzo smakuje. Jem też czasem otręby "na sucho" - całkiem niezłe:) takie orzechowe trocinki;).
      Życzę powodzenia! A dla przypomnienia w I fazie - 2 łyżki od drugiej po 3 łyżki. Podobno nie można za dużo, bo otręby wiążą substancje odżywcze. Ja chyba czasem przekraczam te normy, ale staram sobie wmawiać, że łyżka łyżce nierówna:D.
      • gosiablada Re: konieczne otręby 01.02.12, 20:22
        zjadłam wczoraj 2 łyżki owsianych z jogurtem z ledwością ale moze macie rację i z czasem sie przyzwyczaję. Uwielbiam ziemniaki, bułki, ciasta i przez to mam spora nadwagę niestety tego mi brakuje najbardziej ale dam radę!! nie smakują mi słodycze dukanowskie bo zazwyczaj zawierają słodzik więc cukier wyeliminiowałam całkowicie. a wspominałyście o galaretkach w innych wątkach czy są dozwolone takie bezcukrowe? gdzie je można kupić?
        • madzioreck Re: konieczne otręby 01.02.12, 23:49
          Bezcukrowych nie udało i się znaleźć, czasem korzystałam z takich ze słodzikiem, ale to mi koleżanka wiozła z Irlandii...
        • kotwtrampkach Re: konieczne otręby 04.02.12, 10:54
          bezcukrowe galaretki to takie z mięsem? Dozowolone tylko malo tłuste - na kurczaku z żelatyną, z warzywami w dni P+W

A "słodkie" bezcukrowe - też można, żelatyna nie jest zabroniona, jeszcze były jakieś glony o właściwościach zelujących, ale nie pamiętam nazwy. Można też dodać żelatynę do jogurtu lub serka.
    • feel_good_inc Re: konieczne otręby 02.02.12, 14:19
      gosiablada napisała:
      > mam pytanie odnośnie otrąb- czy są konieczne w trakcie diety, czy mozna je pomi
      > nąć? nie podchodza mi za bardzo.

Co ci konkretnie nie podchodzi? Może po prostu źle robisz to co robisz? ;)

> jem chleb owsiany z platkami otrąb kupiony w s
      > klepie (nie do końca dukanowy, ale chleb klary nei smakuje mi zupelnie) max 2 m
      > ałe okragłe kromki dziennie.

To przestań.

> książkę przeczytałam oczywiście ale nie mogę znależć odpowiedzi na powyższe pyt
      > anie. z góry dziękuję za odpowiedź.

W książce wyraźnie napisane jest, że otręby służą za źródło błonnika. Jeżeli tak bardzo ich nie znosisz, to możesz stosować inne źródła - błonnik dietetyczny sproszkowany (jabłkowy, owsiany, kakaowy) lub najlepsze chyba źródło błonnika (praktycznie 0 węglowodanów przyswajalnych) czyli okrywy nasienne babki - pod nazwą psyllium husks (w aptekach/herbapolach) czy chociażby preparat o nazwie jeliton - są praktycznie bez smaku, a dodane do np. jogurtu powodują, że nabiera on konsystencji gęstej kaszki.

Pilnuj dziennej dawki błonnika, bo inaczej któregoś dnia obudzisz się z zatwardzeniem, które przewartościuje twoje podejście do smaku otrębów ;)
    • tanie-latanie.net Re: konieczne otręby 02.02.12, 15:28
      Szumi się wszędzie o tym, że te otręby niby zapobiegają zaparciom. Jadłam je regularnie, w tradycyjnej formie (nie mieliłam na mąkę) i w jogurcie i zalewałam mlekiem i "na sucho" popijając wodą i absolutnie nic mi to nie pomogło na zaparcia i z doświadczeń znajomych wiem, że nie jestem odosobnionym przypadkiem :-/ Tak więc do mnie raczej przemawia argument, że otręby po prostu wspomagają utratę kilogramów np. poprzez ograniczenie wchłaniania tłuszczów. Mnie najbardziej smakują w formie dukanowych placuszków z odrobiną kakao i aromatem gorzkiej czekolady lub orzechów laskowych. Przyjemne z pożytecznym.
      • gosiablada Re: konieczne otręby 02.02.12, 15:48
        Dukanowe placki są super! zrobiłam i bardzo mi smakują. w jogurcie też poprostu na chwilę go odstawiłam i wtedy zrobiły się miękkie. chyba za długo żyłam wspomnieniami o tradycyjnym pieczywie i stąd moje podejście do otrąb. dziękuję za rozjaśnienie umysłu...
        • mysiam Re: konieczne otręby 03.02.12, 09:06
          a powiedzcie jak robicie te dukanowe placuszki?
          • tanie-latanie.net Re: konieczne otręby 03.02.12, 10:01
            Przepis wzięłam ze strony Dukana: www.mojbutikdietydukana.pl/content/49-przepis-placuszki-z-otrebow-owsianych . Ja wykorzystuję całą dzienną porcję otrębów (przepis jest na połowę). I nie smażę (bo jest problem z przywieraniem i nie są takie puszyste), tylko piekę w piekarniku rozkładając w formie małych placuszków (przy założeniu 1 łyżka = 1 placuszek wychodzi ich 6). Preferuję na słodko dodając pół łyżeczki kakao (chodzi raczej o nadanie koloru) i kilka kropel aromatu gorzkiej czekolady i orzechów laskowych.

Tanie linie lotnicze
            • mysiam Re: konieczne otręby 03.02.12, 16:23
              dzieki piękne
      • madzioreck Re: konieczne otręby 03.02.12, 19:18
        > Szumi się wszędzie o tym, że te otręby niby zapobiegają zaparciom. Jadłam je re
        > gularnie, w tradycyjnej formie (nie mieliłam na mąkę) i w jogurcie i zalewałam
        > mlekiem i "na sucho" popijając wodą i absolutnie nic mi to nie pomogło na zapar
        > cia i z doświadczeń znajomych wiem, że nie jestem odosobnionym przypadkiem :-/

Zaparcia mogą występować MIMO stosowania otrąb, bez nich (ani innego źródła błonnika) masz je na bank. I zatwardzenie do tego. Jeśli nie wiesz, czym różni się zaparcie od zatwardzenia... to dobrze ;)
        • tanie-latanie.net Re: konieczne otręby 04.02.12, 19:55
          Problem już na szczęście nieaktualny, wynalazłam ISPAGUL i teraz perystaltykę mam lepszą niż przed dietą. A otręby jem raczej "rekreacyjnie" wykorzystując jako podstawę placków, muffinek, ciastek itp.
    • kotwtrampkach Re: konieczne otręby 04.02.12, 11:05
      1. ja najbardziej lubię pieczone, słodkie placki (2 jajka, 10tabletek słodziku, 100g twarogu, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki otrąb, zapach lub kakao lub cynamon/zmiksowane i pieczone na patelni pod przykryciem 5 min i dochodzące na tej przykrytej patelni kolejne 10 min)
      2. czasem robię coś w formie omletu z warzywami (jajka + otręby + odrobinę mleka +przyprawy)
      3. dodaję namoczone otręby do mielonego mięsa (kotlety wychodza twarde dosyć, ale zawsze to jakaś odmiana :-), mam tez przepis z kiszoną kapustą, wtedy są bardziej miękkie)
      4. do maślanki/jogurtu/mleka dodaję namoczone otręby - są smaczniejsze i jest ich więcej :)
      • pietnacha40 Re: konieczne otręby 06.02.12, 00:10
        męczyłam się dosyć długo otrębami z jogurtem . Miałam przepis na jakieś placuszki i były straszne . Polubiłam otręby zalane mlekiem na minutę w mikrofalówce . I uważam za super dobre bułki z przepisu jednej z dziewczyn (przepraszam ,nie pamiętam czyj ) dwie łyżki owsianych,jedna pszennych ,jajko ,łyżka serka ,płaska łyżeczka proszku do pieczenia .Rozbełtać i do mikrofalówki - ja na 6 minut . Po gongu trzeba wyjąć i położyć na kratce,bo sporo pary z tego . Najlepiej robiło mi się w wysokiej miseczce - wychodził wałek idealny do krojenia na małe kromeczki .
        • klara551 Re: konieczne otręby 06.02.12, 17:48
          Otręby można dodać do mielonych zamiast bułki,można zrobić gołąbki z mięsem i otrębami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka