Dodaj do ulubionych

Odchudznie

04.04.12, 19:58
Witam,
we wcześniejszym wątku zadano pytania, na które postaram sie odpowiedziec.
1.
No dobrze Kingo. Powiedzmy, że chcę schudnąć 30 kg a mam cukrzycę.
Jestem łasuchem lat 56, mam cukrzycę - cukry zwykle 180 do 240. Insulina
3 x dziennie. Co poradzisz?
Odchudzanie osób z cukrzycą wymaga pomocy specjalisty. Powinien być to lekarz, albo dietetyk. Po ocenie składu ciała i ustaleniu błędów popełnianych przez pacjenta, układa się program dietetyczny i ruchowy uwzględniający tryb życia, sprawność fizyczną, rodzaj insuliny i wreszcie cel. Pacjent prowadzi dzienniczek w którym zapisuje co zjadł oraz poziomy cukru mierzone po wysiłku i po posiłkach, przynajmniej na początku stosowanego programu. Wdrożenie diety i aktywności skutkuje lepszą kontrolą cukrzycy, stąd konieczny jest też częsty kontakt z prowadzącym diabetologiem.

2.

Jaki procent dziennego posiłku powinny stanowić węglowodany, a jaki
białko i tłuszcz w sytuacji intensywnego wysiłku fizycznego (ok. 1 godz.
cwiczeń aerobowych dziennie)? Zeby nie nastąpił zbyt dużyy przyrost masy
mięśniowej, ani nie odłożył sie nadmiar tłuszczu.
I jak wyglada przyrost wagi ciała (lub spadek?) spowodowany zamianą
tkanki tłuszczowej w mięśnie?
Aby określić konkretna ilość węglowodanów, białek i tłuszczu należy wiedzieć jaki to jest rodzaj wysiłku uprawiasz i w jakim zakresie tętna się odbywa. To nie wszystko, trzeba też wiedzieć jaki tryb życia prowadzisz: czy cały czas siedzisz w pracy czy np. ustawiasz towar w supermarkecie, czy jesteś lekarzem i pracujesz na zmiany. Od tych czynności zależy twój bilans energetyczny. Jeśli będziesz go stale przekraczał, nawet biegając, odłożysz nadmiar kalorii w tkankę tłuszczową, jeśli za mało ich zjesz w stosunku do zapotrzebowania-stracisz mięśnie. Przegrupowanie ciała odbywa się bardzo indywidualnie, zależy od wieku, wysiłku, jego intensywności. Możesz być mocnej budowy ciała i szybko łapać masę, albo możesz być chuchrem, które za nic nie może powiększyć masy mięśniowej. Na typy budowy są również aplikowane konkretne strategie ruchowe i dietetyczne. Te ostatnie uwzględniają różne proporcje białek do węglowodanów, tłuszcze odgrywają trzeciorzędną rolę, chociaż nie można ich wyrzucić z diety. Są zbyt cenne dla organizmu.

Kinga,
Doradca on-line marki Slimitin Aqua
w ww.slimitin.p l
Obserwuj wątek
    • nanana_2 Re: Odchudznie 18.04.12, 01:01
      jaka jest skutecznosć slimtin w odchudzaniu, w spalaniu tkanki tluszczowej ect?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka