aloe_v_era 28.07.12, 16:19 W takich chwilach kiedy czasu brak ( albo głód napada) i trzeba coś szybko na ząb - a na twarożek czy "wieśniaka" patrzeć trudno - to co sobie robicie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
yassa Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 28.07.12, 23:28 Zawsze mam w lodówce coś dukanowego upichconego wcześniej, np kuraka usmażonego bez wody na dzień P, albo gulasz Madziorka na PW. Na szybko, jak nie chcesz nabiału, to miej pod ręką na wędzoną nogę z kurczaka, wędlinę plasterkowaną z Lidla (Dulano, ale koniecznie sprawdź tabelkę na odwrocie, nadaje się np szynka z pieprzem, a szynka bez pieprzu już nie), wędzoną pierś kurczaka z Biedronki - na PW pomidor, ogórek dodajesz i już jest szybka przegryzka:-) Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 15:09 Dzięki! Muszę zatem poszukać tego gulaszu Madziorka :) Jak powiem memu małżowi, że to gulasz Madziorka to pomyśli, że na Majorce się go nauczyłam (byliśmy niedawno) - śmiesznie będzie :D :D Link Zgłoś
yassa Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 28.07.12, 23:32 Polecam też sałatkę z makreli - makrela wędzona (bez skóry i ości oczywiście), jajko na twardo, trochę serka homo 0% i trochę ogórka konserwowego i pieprz do smaku. Ja od razu robię z podwójnej albo potrójnej ilości, bo mi chłopy ją wyżerają:-) Link Zgłoś
madzioreck Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 12:48 Właśnie, ja jeszcze dodawałam cebulki i też robiłam więcej, bo mężu aż się oczy świeciły ;) Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 15:11 Pasta z makreli brzmi bosko i faktycznie można ją zrobić na szybko - dzięki za przypomnienie! :D Link Zgłoś
noa-75 Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 14:16 moj w try miga to nalesniki ( mleko+jajko+skrobia+słodzik) pycha Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 15:14 o rany! - i wychodzi tak bez mąki? Czytałam tu co nieco o naleśnikach ale wydawało mi się, że dziewczyny dodawały mąki ze zmielonych otrębów albo całych - ale spróbuję - jak mówisz, ze wychodzą. No i to "pycha" mnie przekonuje! :D Link Zgłoś
noa-75 Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 15:50 wychodzą, wychodzą....ciasto jest rzadkie ale ładnie sie ścina, ja daję 100ml mleka, pół łyżeczki słodzika w proszku do pieczenia, jajko i 3-4 łyżki skrobi, to mi zastępuje trochę słodkie, bo jest słodkawe, jak dasz soli zamiast słodzika to wytrawne. Tak robiłam do spaghetti, podarłam te wytrawne naleśniki do tego koncentrat z kostką rosołową i mozna dorzucic miesko, tez pycha Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 16:02 Ta wersja wytrawna brzmi szczególnie kusząco! Na pewno wypróbuję! Dzięki serdecznie! :D Link Zgłoś
madzioreck Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 18:15 Tylko trzeba o limicie pamiętać - na pewno nie 3-4 łyzki skrobi w jeden dzień ;) To produkt tolerowany. Link Zgłoś
noa-75 Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 20:07 naleśniki jem bardzo rzadko, ale szczerze mówiąc nie zastanawiałam sie nad tym, a z czego to wynika, ze nie mozna skrobi tyle? przewertowałam ksiązkę i nic nie znalazlam Link Zgłoś
madzioreck Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 21:14 Oprócz książki są jeszcze fora i chaty :) A w samej ksiażce tabelki z produktami dozwolonymi (w dowolnej ilości), dopuszczalnymi, czyli powszechnie na forach nazywanymi tolerowanymi (ilość ograniczona, i do skorzystania pod warunkiem, że chudniemy, a nie walczymy o każde 100g) oraz zakazane. Skrobia należy do dopuszczalnych. Po prostu nie po to obcinamy wszelkie możliwe źródła węglowodanów, żeby potem wcinać 4 łyżki skrobi. Ja tylko jestem dobry duszek, co przypomina o zasadach, ale oczywiście każdy robi, jak uważa:) Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 01.08.12, 21:00 Korzystając z Waszych rad i mądrości zrobiłam dziś naleśniki - ale bez skrobii. Dałam 1 jajko, dwie łychy serka Emilki light, ciut soli i wylewałam krążki z tej masy na papier do pieczenia. Potem fru do mikroweli (800 W - 3 minuty) i wyszły - całkiem niezłe :D Dodałam kurczaka, sos prowansalski (z przyprawy w proszku) na jogurcie light i wreszcie był jakiś obiad :D - z tym, że niestety nie w try miga :) Ale nie narzekam, może być :D Link Zgłoś
madzioreck Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 29.07.12, 23:39 Mój ulubiony - najszybszy z produktów, jakie zawsze miałam w domu na Dukanie: serek wiejski wymieszany z łyżeczką koncentratu pomidorowego i łyżeczką zielonej czubrycy. Kolor taki sobie, ale bardzo dobre :) Miałam też napisać o moim gulaszu, ale on nigdy nie dotrwał choćby do tego, żeby porcyjkę zamrozić, a w gotowaniu szybki nie jest ;) I coś, co odkryłam już dawno nie dietując - proporcje nieistotne i orientacyjne: pół opakowania wieśniaka (ok. 250g), 2 jajka ugotowane na twardo, kilka plastrów szynki. Jajka i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z wieśniakiem i obficie doprawić pieprzem, trochę soli do smaku. Wersja deluxe: białka wszamać w czasie przygotowania, żółtka rozgnieść ze śmietanką z wieśniaka, dalej jak wyżej. Pyyycha:) Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 31.07.12, 00:07 Mmm, brzmi naprawdę dobrze :) Link Zgłoś
milamilka Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 31.07.12, 16:43 W try miga to ja umiem zrobić tylko serek kakaowy ;) Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 01.08.12, 21:07 Znaczy się Emilka plus kakao z jakimś cukrem 0 cal? Próbowałam ... nie bardzo mi to wchodzi :( Ten przepis na monte z mlekiem w proszku, kakao, słodzikiem, aromatem i mlekiem (ciut) - podchodzi mi trochę bardziej. Może nawet teraz sobie zrobię? Znów chcica na słodkie mnie napada... ...ach te wieczory na Dukanie... no lekko nie jest! Ranyśku, ile to mleko w proszku ma węgli! Dlaczego nie zrobili takiego bez tłuszczu i z małą ilością węgli? Może ktoś kto ma jakieś chody w Mlekovicie by tam zasygnalizował delikatnie potrzeby Dukanek???? Bardzo plisss... :D Link Zgłoś
madzioreck Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 01.08.12, 21:58 Ano - odtłuszczone ma ponad 50% węgli. Dlatego ja wolałam zwykłe, które ma połowę mniej węgli... no i nie nadużywać. szczególnie, jak mamy zastój, ekhem, ekhem :) No i zaparciom bardzo sprzyja - też warto uważać. Link Zgłoś
aloe_v_era Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 02.08.12, 13:40 Madziorku dziękuję za zainspirowanie duetem serka i przecieru pomidorowego! Ja dziś zmieszałam sobie twarożek z takim przecierem, do tego jajco na twardo, ciut cebulki i soli (plus dosłownie kapeczkę - na czubek łyżeczki - majonezu light Winiary) i - jenyśku!! - it made my day!! - jak to mówią!!!!! :D Dzięki!! :D Zaczynam widzieć światełko w tunelu!!!! :D Link Zgłoś
robak.rawback Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 05.08.12, 18:18 wiesniaka - znaczy serek wiejski ? (te he) ja na szybko to psikne olejem w sprayu pare razy na dno garnka wlewam co najmniej 3 jajka i robie sadzone - obsmazane z obu stron. musze powiedziec ze mnie zapycha na jakis czas. zrobie sobie teraz nawet bo nie mam innych skladnikow zeby zrobic te wasze inne propozycje. zauwazam ze jakbym zrobila z tej samej ilosci jajek jajecznice to jakos malo tego wychodzi. mozna dodac szczypiorku i tez smaczne. ale bardziej konkretne te sadzone szczegolnie jak obhajcane po obu stronach to i zoltko sie scina i jest dosc sporo jego. (jak na przystawke ;b) ja jeszcze zaczelam jesc makrele z puszki w sosie z pomidorow - jako posilek w try miga - odrywam blaszke i posilek gotowy ;b Link Zgłoś
robak.rawback skrobia 05.08.12, 18:56 a mozecie podaclink do tego jakiej skrobi uzywacie? jan awet nie wiem jak to ma wygladac. Link Zgłoś
krakowskim_targiem Re: posiłek w try miga - jaki Wasz ulubiony? 21.08.12, 12:59 ja serek wiejski mogę szamać bez przerwy, w ogóle mi się nie nudzi :D raz zjem sam, innym razem pomidorem, albo z tuńczykiem czy jakąś wędliną... to jest dla mnie opcja uniwersalna, dosłownie na każdą okazję :D Link Zgłoś