Dodaj do ulubionych

Kalorie w diecie

29.02.16, 18:16
Czy ilość na raz spożytych kalorii ma wpływ na dietę jeśli ich suma nie przekroczy mojego dziennego zapotrzebowania?

Tzn. Jeśli dajmy na to jestem na diecie 1500 kcal ma znaczenie jak rozłożę te kalorie w ciągu dnia? Czy do utrzymania diety wystarczy że nie przekroczę tej wartości?

np.: Czy pod warunkiem że jem regularnie jest różnica między pięcioma posiłkami po 300 kcal a trzema po 250 kcal + jeden 750 kcal?
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Kalorie w diecie 01.03.16, 19:39
      Zależy jak będziesz rozkładać te kalorie. Jeśli zjesz jedną dużą pizzę i to będzie jedyny posiłek w ciągu dnia, to zapewne organizm przestawi się na magazynowanie, mimo tego, że nie przekroczysz 1500 kcal. Dość ważne jest żeby jeść te pięc posiłków, ponieważ to zapewnia stałą dostawę " paliwa" dla organizmu i na dłuższą metę zapobiega napadom głodu.
      Ja zaczełam jadać duże śniadania (rano jestem najbardziej głodna) i nic dobrego z tego nie wyszło. Zmniejszenie podazy kalorii popołudniu szybko przeistoczyło się w głód, który ciężko było opanować.
      • aaaniula Re: Kalorie w diecie 01.03.16, 19:40
        rety, po południu :-)
    • anna.czyz Re: Kalorie w diecie 03.03.16, 22:37
      Jest to niezmiernie ważne! idealnie jest rozłożyć kalorie w 4-6 posiłkach prawie po równo - wtedy organizm będzie spalał na bieżąco to zje. Jeśli odstęp robi się długi (powyżej 4 godzin) metabolizm zwalnia i zwiększa się magazynowanie tkanki tłuszczowej.
      • loginyzajete Re: Kalorie w diecie 20.03.16, 21:09
        Nauka nie zgadza się z tą teorią, stąd największa skuteczność diet IF (interminent fasting). Według badań metabolizm zwalnia dopiero po 4 dniach postu.
        Więcej:
        www.sfd.pl/Intermittent_fasting_IF_okresowy_post__zbi%C3%B3r_bada%C5%84-t749241.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka