Dodaj do ulubionych

Atkins-moja dieta

20.05.02, 17:24
Witam wszystkich!
W tym poście będę opisywała przebieg mojej diety Atkinsa.Jeśli by ktoś był tak
miły i udzielił mi czasem jakiś porad,albo napisał,że którejś rzeczy nie
powinnam jeść,to będę bardzo wdzięczna.Tak więc dzisiaj dzień pierwszy.Mój
jadłospis:
Śniadanie:
Jajecznica z trzech jajek na łyżeczce masła,kawa ze słodzikiem i mleczkiem do
kawy 7,5% tłuszczu
Obiad:
Jakieś 150-200 gram ryby pieczonej w piekarniku,2 plasterki sera hochland,kawa
jak na śniadanie
Kolacja (przewidywana):
Ok.200 gram białego sera ze slodzikiem,łyżeczką kakaa i odrobiną mleka
No i jak,dobrze jem,czy coś nie tak?
A jeśli chodzi o sport,to dzisiaj przebiegłam na w-fie ok.2 kilometrów,bo
najpierw tak biegałyśmy na rozgrzewkę,a potem był sprawdzian na 600m i nie
wiem,czy to z braku węglowodanów na śniadanie,czy może z jakiegoś innego
powodu,ale jak już robiłam ostatnie ogrążenie,to nie miałam siły nogami
przebierać.Po powrocie do domu jeszcze pół godzinki spaceru i 15 minut szybkiej
jazdy na rowerze.
Mam pytanko:czy mogę sobie pozwolić na Coca-cole light lub kilka kostek
czekolady bez cukru?
Bardzo proszę o jakikolwiek odzew.
Pozdrawiam-Karmelka
Obserwuj wątek
    • bella? Re: Atkins-moja dieta 20.05.02, 18:41
      Kochaniutka! Idź pytac na forum fitness bo tu nikt ci nie powie, zwłaszcza pani
      doktor (bez urazy). Ja wolę Montignac'a, więcej warzywek... To na fitness'ie są
      specjaliści od diet nisko-węglowodanowych. Pozdrawiam. :)
      • savena Re: Atkins-moja dieta 20.05.02, 22:26
        karmelka zrobilas kilka bledow. po pierwsze kawa - niewskazana, po drugie bialy
        ser - w fazie pierwszej tylko sery dojrzale wiec bialy i hohland odpada.
        faktycznie dyskusje przenies na fitnes. wejdz na czas wolny i wybierz fitnes.
    • carbogrom Re: Atkins-moja dieta 21.05.02, 02:39
      karmelka napisał(a):

> Witam wszystkich!
      > W tym poście będę opisywała przebieg mojej diety Atkinsa.Jeśli by ktoś był tak
      > miły i udzielił mi czasem jakiś porad,albo napisał,że którejś rzeczy nie
      > powinnam jeść,to będę bardzo wdzięczna.

Przede wszystkim sprawdź stan swoich nerek. Dieta ta jest znana z tego,
      że "wyciaga" na wierzch te problemy... Uważaj w ziązku z tym na to, aby nie
      przedawkować białka, tzn, zeby go nie bylo iwecje jak ok. 0.6g na kg wagi tej ,
      ktorą powinnaś mieć.
      Jest to dieta zaprojektowana na SCHUDNIECIE , ale... nie jest to dieta jak
      widzisz najlepsza. Jej największa wartość jest w niskich węglowodanach... to
      wszystko.

Sowa
      • savena Re: Atkins-moja dieta 21.05.02, 12:57
        carbogrom czy te 0,6 g bialka to dziennie czy na posilek i dlaczego razy kg,
        ktore chce osiagnac a nie obecne ? o,6 to bardzo malo, atkins nic takiego w
        ksiazce nie pisze. skad o tym wiesz ? jestem od stycznia na tej diecie i wogole
        nie liczylam bialek, liczylam weglowodany.
        • carbogrom Re: Atkins-moja dieta 22.05.02, 02:28
          savena napisał(a):

> carbogrom czy te 0,6 g bialka to dziennie czy na posilek i dlaczego razy kg,
          > ktore chce osiagnac a nie obecne ?

Biochemia czlowieka wskazuje na to, ze takie jest zapotrzebowanie dzienne.
          Z tym, ze młodzież może spozywać wiecej nawet 1g : 1kg wagi, ze wzgledu na
          kontynuacje rozwoju wielu takanek , organow itd... W starszym wieku spozycie
          bialka musi być zmniejszone ponieważ organizm nie jest w stanie magazynować
          amniokwasów ( bialko ) Przy nadmiarze : część ( ok. 56 % ) jest przetwarzana na
          glukoze o czym nawet wielu lekarzy zapomina ładując dietetykom takie dawki, to
          oczywiscie przy niedostatecznym spalaniu tej glukozy powoduje TYCIE !!! i wtedy
          się ludziom tlumaczy, ze maja Syndrom X !!! i... laduje się lekarstwa , bo
          przecież człowiek otyły, to ... chory !!! Po drugie... nadmiar aminokwasów musi
          być usunięty poprzez ich rozłożenie , tj. odłączenie grupy aminowej, tworzenie
          mocznika i usunięcie przez nerki. Proces ten niepotrzebnie obciąża wątrobe i
          nerki. W niektórych przypadkach nawet bardzo !!! Dlatego dieta Atkinsa może być
          dka niektórych niebezpieczna. Znaczne lepsze z punktu widzenia biochemi
          organizmu człowieka zaproponował w Polsce lek.med. Jan Kwaśniewski w tzw. Diecie
          Optymalnej, która jest bardzo podobna , ale znacznie lepiej zaprojektowana, jest
          zdecydowanie bardziej bezpieczna ! Problem jest, ze stworzył ją Polak, a wiec z
          definicji będzie i jest w Polsce tepiony.

> o,6 to bardzo malo, atkins nic takiego w ksiazce nie pisze. skad o tym wiesz ?

W wiekszoście wiem to po prostu z biochemii i fizjologii człowieka oraz z
          praktyki stosowania Diety Optymalnej. Masz Polsce doskonałych lekarzy, naprawdę
          znjących sie na rzeczy, którzy w wielu przypadkach ratuja ludziom życie stosując
          DIete Optymalna w sposób PRAWIDŁOWY !! Porozmawiaj... dyskusje publiczne na
          Internecie zamieniają się w kretyńskie obelgi... Szukaj informacji u źródła!
          U ludzi kompetentnych ! Na tej grupie nasze panie expertki kompetentne w tym
          temacie nie są i dlatego na ten temat się nie wypowiadają, bo się na tym nie
          znają.

>jestem od stycznia na tej diecie i wogole nie liczylam bialek, liczylam
          > weglowodany.

Tak, bo Dieta Atkinsa nie jest "całościowa".. zwraca w większości uwagę na
          węglowodany = jeść mało ! a co z białkami, JAKIE są najlepsze, ile, co z
          tłuszczami, które, ile, dlaczego itd ... itd ... Atkins jest multimilionerem
          robiącym ok. $ 20 M obrotu rocznie i nie jest na tyle głupi, żeby zrobić to, co
          zrobił lek.med Jan Kwaśniewski tzn. wystąpił przeciwko establishmentowi promując
          naprawde zdrowy sposób odżywiania ale...kolidujący z trendami i przeogromna kasą.
          On robia tą kasę, a Kwaśniewski nie. Zresztą nie chcę wdawać się w tego typu
          dyskusje.

Sowa

• carbogrom Re: Atkins-moja dieta-z POPRAWKĄ !! 22.05.02, 02:31
            carbogrom napisał(a):

> savena napisał(a):
            >
            > > carbogrom czy te 0,6 g bialka to dziennie czy na posilek i dlaczego razy k
            > g,
            > > ktore chce osiagnac a nie obecne ?
            >
            > Biochemia czlowieka wskazuje na to, ze takie jest zapotrzebowanie dzienne.
            > Z tym, ze młodzież może spozywać wiecej nawet 1g : 1kg wagi, ze wzgledu na
            > kontynuacje rozwoju wielu takanek , organow itd... W starszym wieku spozycie
            > bialka musi być zmniejszone ponieważ organizm nie jest w stanie magazynować
            > amniokwasów ( bialko ) Przy nadmiarze : część ( ok. 56 % ) jest przetwarzana na
            > glukoze o czym nawet wielu lekarzy zapomina ładując dietetykom
            ^^^^^^^^^^^
            CUKRZYKOM !! a nie dietetykom ... przepraszam za pomyłke.

> takie dawki, to
            > oczywiscie przy niedostatecznym spalaniu tej glukozy powoduje TYCIE !!! i wtedy
            >
            > się ludziom tlumaczy, ze maja Syndrom X !!! i... laduje się lekarstwa , bo
            > przecież człowiek otyły, to ... chory !!! Po drugie... nadmiar aminokwasów musi
            >
            > być usunięty poprzez ich rozłożenie , tj. odłączenie grupy aminowej, tworzenie
            > mocznika i usunięcie przez nerki. Proces ten niepotrzebnie obciąża wątrobe i
            > nerki. W niektórych przypadkach nawet bardzo !!! Dlatego dieta Atkinsa może być
            >
            > dka niektórych niebezpieczna. Znaczne lepsze z punktu widzenia biochemi
            > organizmu człowieka zaproponował w Polsce lek.med. Jan Kwaśniewski w tzw. Dieci
            > e
            > Optymalnej, która jest bardzo podobna , ale znacznie lepiej zaprojektowana, jes
            > t
            > zdecydowanie bardziej bezpieczna ! Problem jest, ze stworzył ją Polak, a wiec z
            >
            > definicji będzie i jest w Polsce tepiony.
            >
            > > o,6 to bardzo malo, atkins nic takiego w ksiazce nie pisze. skad o tym wie
            > sz ?
            >
            > W wiekszoście wiem to po prostu z biochemii i fizjologii człowieka oraz z
            > praktyki stosowania Diety Optymalnej. Masz Polsce doskonałych lekarzy, naprawdę
            >
            > znjących sie na rzeczy, którzy w wielu przypadkach ratuja ludziom życie stosują
            > c
            > DIete Optymalna w sposób PRAWIDŁOWY !! Porozmawiaj... dyskusje publiczne na
            > Internecie zamieniają się w kretyńskie obelgi... Szukaj informacji u źródła!
            > U ludzi kompetentnych ! Na tej grupie nasze panie expertki kompetentne w tym
            > temacie nie są i dlatego na ten temat się nie wypowiadają, bo się na tym nie
            > znają.
            >
            > >jestem od stycznia na tej diecie i wogole nie liczylam bialek, liczylam
            > > weglowodany.
            >
            > Tak, bo Dieta Atkinsa nie jest "całościowa".. zwraca w większości uwagę na
            > węglowodany = jeść mało ! a co z białkami, JAKIE są najlepsze, ile, co z
            > tłuszczami, które, ile, dlaczego itd ... itd ... Atkins jest multimilionerem
            > robiącym ok. $ 20 M obrotu rocznie i nie jest na tyle głupi, żeby zrobić to, co
            >
            > zrobił lek.med Jan Kwaśniewski tzn. wystąpił przeciwko establishmentowi promują
            > c
            > naprawde zdrowy sposób odżywiania ale...kolidujący z trendami i przeogromna kas
            > ą.
            > On robia tą kasę, a Kwaśniewski nie. Zresztą nie chcę wdawać się w tego typu
            > dyskusje.
            >
            > Sowa
            >

• cornkey Carbogrom 28.07.02, 04:03
            Dziekuje ci ze jedank naszkicowales roznice miedzy Atkinsem i Dr. Kwasmniewskim
            i dieta optymalna.
        • carbogrom Re: Atkins-moja dieta 28.07.02, 03:33
          savena napisał(a):

> carbogrom czy te 0,6 g bialka to dziennie czy na posilek

dziennie

> i dlaczego razy kg, ktore chce osiagnac a nie obecne ?

bo to jest w stosunku do wagi należnej, tej która powinnaś mieć, a nie tej
          kóra masz..

> o,6 to bardzo malo,

Nie .. tyle wlaśnie trzeba ..

> atkins nic takiego w ksiazce nie pisze.

to jest właśnie poważne NIEDOCIĄGNIĘCIE !!! jest to nie zgodne z zasadami
          biochemii człowieka dlatego na "Atkinsie" sporo osób ma jednak problemy z
          nerkami i wątrobą .. ZA DUŻO BIAŁKA !!

> skad o tym wiesz ?

Z podrecznikó fizjologii i biochemii człowieka, praktyki itd ...

> jestem od stycznia na tej diecie i wogole
          > nie liczylam bialek, liczylam weglowodany.

Masz zdrowe nerki ... jeszcze..:-))) powaznie jednak : nie żyjemy tylko na
          węglowodanach ! ale na tłuszczach i białkach również. Proporcje tych TRZECH
          elementów mają zdecydowany wpływ na processy metaboliczne. Jaki sens jest
          liczyć tylko jeden z nich ?? wtedy zupłenie nie wiesz co sie dzieje, bo
          pozostałe dwa sa niekontrolowane.. Zaprzecza to podstawowoym zasadom
          jakichkolwiek eksperymentów....

Sowa
    • karmelka Re: Atkins-moja dieta 21.05.02, 16:27
      Bardzo przepraszam,nie wiedziałam,że tu nie można.
      Już dziękuję wszystkim,a szczególnie Savenie.I co ja mam zrobić,jak tak kocham
      biały ser?
      Pozdrovionka-Karmi
      • bella? Re: Atkins-moja dieta 21.05.02, 18:20
        mozna można :))), ale "eksperci" sponsorowani to preferują co innego...
    • agnieszka.dobrowolska Re: Atkins-moja dieta 24.05.02, 13:42
      Prosze przeliczyc ilosc dostarczonych w ciagu dnia kalorii. Mysle, ze mozna od
      czasu do czasu dolozyc sobie troche w postaci dwoch kostek czekolady, czy Coli
      light (nie codziennie- traci sie kontrole). Zycze wytrwalosci.
      • aga_malutka Re: Atkins-moja dieta 26.07.02, 22:12
        carbogromie, cos w tym jest, że atkins jest milionerem, a kwaśniewski nie:)
        pani ekspertko, caly urok atkinsa polega na tym, ze się nie liczy kalorii, ba,
        pochłania się ich mnóstwo, a się chudnie:)
        • carbogrom Re: Atkins-moja dieta 27.07.02, 02:40
          aga_malutka napisała:

> carbogromie, cos w tym jest, że atkins jest milionerem, a kwaśniewski nie:)

masz racje... Atkins opracował swoja diete, żeby zrobić "kase", Kwaśniewski
          opracował swoja diete, żeby pomóc ludziom chorym..
          Atkins, nigdy , przenigdy by nie został milionerem, gdyby tak otwarcie mówił
          prawdę jak mówi Kwaśniewski.. poza tym, czy naprawdę chcesz tutaj powiedzieć,
          że skuteczność mierzy się ilością zarobionyvh pieniędzy ???

> pani ekspertko, caly urok atkinsa polega na tym, ze się nie liczy kalorii,
          > ba, pochłania się ich mnóstwo, a się chudnie:)

malutka_ago :-)) W Zywieniu Optymalnym lek.med.Kwaśniewskiego również się nie
          liczy ! problem w Atkinsie jest taki, że wlaściwie nic się nie liczy i wiele
          osób ma problem ze względu na zbyt duże spożycie bialka.. Kwaśniewski zrobił
          to jednak dużo lepiej...

Sowa
          • aga_malutka Re: Atkins-moja dieta 03.08.02, 11:12
            carbogrom napisała:

Kwaśniewski
            > opracował swoja diete, żeby pomóc ludziom chorym..

tja, chyba czas na kanonizację?

> Atkins, nigdy , przenigdy by nie został milionerem, gdyby tak otwarcie mówił
            > prawdę jak mówi Kwaśniewski.. poza tym, czy naprawdę chcesz tutaj powiedzieć,
            > że skuteczność mierzy się ilością zarobionyvh pieniędzy ???

owszem

>
            > > pani ekspertko, caly urok atkinsa polega na tym, ze się nie liczy kalorii,
            > > ba, pochłania się ich mnóstwo, a się chudnie:)
            >
            > malutka_ago :-)) W Zywieniu Optymalnym lek.med.Kwaśniewskiego również się
            nie
            > liczy ! problem w Atkinsie jest taki, że wlaściwie nic się nie liczy i wiele
            > osób ma problem ze względu na zbyt duże spożycie bialka.. Kwaśniewski zrobił
            > to jednak dużo lepiej...
            >
            > Sowa

owszem, w atkinsie się liczy, radzę najpierw przestudiować. i darujcie sobie
            spamowanie forum bzdurnymi postami wychwalającymi kwaśniewskiego. a jeśli już
            to robicie, to niech wam ktoś znający się na medycyni ułoży teksty, bo jak na
            razie sadzicie kompletne bzdury i wątpię, byście tym kogokolwiek zachęcili do
            tej niby "diety"
    • cornkey Carbogrom, 28.07.02, 04:08
      korzystajac z watku, czy mozesz podac jakie sa proporcje pomiedzy bialkiem,
      tluszczem i weglowodanami w diecie optymalnej??? Dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka