paw8 07.05.03, 16:20 Proszę o szybka pomoc i wykaz produktów w których występuje nikiel potrzebne dla osoby uczulonej na ten pierwiastek czego ma unikać? Link Zgłoś Obserwuj wątek
je4 Re: Nikiel w żywności 07.05.03, 19:39 W sieci udało mi się znaleźć takie fragmenty: Najwięcej niklu zawierają produkty spożywcze pochodzenia roślinnego, jak ziarna zbóż, groch, fasola, czekolada, warzywa i owoce oraz: W postaci rozdrobnionej nikiel stosowany jest jako katalizator, szczególnie reakcji uwodorniania związków organicznych (m.in. w produkcji margaryny). To tyle na razie, pozdrawiam Link Zgłoś
je4 Re: Nikiel w żywności 07.05.03, 20:23 ... i jeszcze coś o czym warto wiedzieć: Przy uczuleniu na nikiel należy unikać przedmiotów niklowanych, np. ustalić przed zakupieniem biżuterii, czy dany przedmiot ozdobny zawiera nikiel. (...)znany jest przypadek alergii powstałej na skutek używania zalotki do podkręcania rzęs, zawierającej nikiel. (...) kilka lat temu produkowano w Polsce wódkę "Vistula" i "Baltic", prawdopodobnie wykorzystując technologię opartą na hydratacji etylenu. ( z tekstu dot. hydratacji etylenu wynika, że nikiel bierze w niej udział) i jeszcze z innych źródeł wynika, że nikiel występuje w wodach studziennych a nawet w kwiatach. - no chyba wystarczy ? Link Zgłoś
midm Re: Nikiel w żywności 08.05.03, 16:17 jak ziarna > > zbóż pelne >, groch, fasola, i inne straczkowe >czekolada, ryby >warzywa i owoce ? Link Zgłoś
je4 Re: Nikiel w żywności 08.05.03, 16:29 Zacytowałem fragment z encyklopedii na stronie: wiem.onet.pl/wiem/0169fe.html Pełny tekst brzmi następująco: Nikiel (medycyna - dietetyka), jest pierwiastkiem występującym w niewielkiej ilości w organizmie człowieka. Rola jaka spełnia nie jest obecnie dobrze poznaną. Uważa się że uaktywnia niektóre enzymy i ma wpływ na działanie niektórych hormonów. Podwyższone stężenie niklu w krwi stwierdzono podczas chorób nowotworowych, łuszczycy i zawałach serca. Najwięcej niklu zawierają produkty spożywcze pochodzenia roślinnego, jak ziarna zbóż, groch, fasola, czekolada, warzywa i owoce. Zwykle u osób zdrowych, odżywiających się prawidłowo, nie stwierdza się ani niedoborów ani nadmiarów niklu. Niestety nie podejmuję się rozwinięcia tego tekstu - to ni moja specjalność :-( Pozdrawiam Link Zgłoś
paw8 Re: Nikiel w żywności 08.05.03, 16:53 Dzięki za info ciekawe co expert poradzi w sieci trudno coś ciekawgo znaleźć na ten temat. Link Zgłoś
midm Re: Nikiel w żywności 08.05.03, 20:08 Eksperta to juz to dawno nie ma... Ja doszukalam sie jeszcze orzechow. Poszperaj i Ty jeszcze. Rzeczy, ktore beda sie powtarzac na pewno go zawieraja. Link Zgłoś
midm Re: Nikiel w żywności 08.05.03, 20:19 Owoce (szczegolnie suszone) i warzywa tez sie zdarzaja, rzeczywiscie. Proszek do pieczenia. Link Zgłoś