09.04.15, 22:33
Dużo się mówi o tym, że osoby z nadwagą powinny szczególnie uważać i są najbardziej narażone na kontuzje i inne nieprzyjemności przez bieganie.. Nie wiele jednak się pisze o tych szczupłych/chudych.. Chciałabym zacząć biegać dla poprawienia kondycji, dla zdrowia. Mam sporą niedowagę, staram się nieco przybrać, ale zależy mi też by elegancko zbudować mięśnie, zregenerować kości. Mam też osteoporozę i arytmie, jednak żadnych przeciwwskazań od lekarzy nie mam co do uprawiania sportu. Jak myślicie-mogłabym spokojnie zacząć biegać? Wiem, że na początku nie można się forsować, zastanawiam się czy u mnie to może się okazać niebezpieczne..?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: początki 10.04.15, 10:54
      naru91 napisał(a):

> Jak myślicie-mogłabym spokojnie zacząć biegać?

Podkreśliłam najważniejsze, co sama napisałaś. Spokojnie biegać :) Czyli najlepiej zacząć od marszobiegu. Znajdź sobie jakiś plan treningowy taki od 0. U nie tak właśnie było - kupiłam sobie książkę Gallowaya "Bieganie i odchudzanie dla kobiet" i wdrożyłam plan dla absolutnie początkujących. Na początku trening chyba 6 minut, w tym kilka interwałów w schemacie 10 sekund biegu (lekkiego truchtu), 50 sekund marszu. Z czasem proporcje się zmieniały a czas treningu wydłużał, ale zawsze kończyłam trening z zapasem sił i poczuciem, że mogę jeszcze. Dzięki temu polubiłam bieganie, po roku pobiegłam w biegu ulicznym na 10km, po 2 latach - w półmaratonie. Grunt to cierpliwość i małe kroczki (dosłownie ;-)).
    • redakcja_polskabiega Re: początki 10.04.15, 15:27
      Dziękujemy za pytanie, poruszyłeś ciekawy i istotny temat. Postaramy się podpytać o to naszych ekspertów i opublikować kilka porad na PolskaBiega.pl
      Pozdrawiamy!
    • cushetka Re: początki 19.04.15, 13:54
      Może zacznij od bieżni na siłowni? Oczywiście na samym początku zainwestuj w dobre buty, które będą dobrze amortyzowały (żebyś nie miała problemów ze stawami i kręgosłupem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka