Dodaj do ulubionych

suche pomarańczowe plamki

26.02.10, 21:35
Panie doktorze moje osmiomiesieczna coreczka od dwoch dni ma na raczkach takie
suche szorstkie lekko pomaranczowe plamki. Dodatkowe bardzo suche
zaczeerwienione policzki. Nie wprowadzalam jej ostatnio raczej nic nowego do
jadlospisu.Jedynie sok zdodatkiem malin ale to bylo w nd. Nigdy do tej pory
Niunia nie miala uczulen- moze raz gdy zjadlam tunczyka i kiedys
prawdopodobnie po kremie. Zastanawiam sie wiec czy obecne zmiany to alergia
na cos czy cos innego moglo to spwodowac. Dodam ze mała karmiona jest juz
glownie mlekiem modyfikowanym (NAN 2) ode mnie je tylko w nocy. Poza tym jada
oczywiscie miasko, jajko i warzywa owoce i kaszki. Mleko sztuczne miala
wprowadzone jakos okolo 4 miesiaca ,ale poczatkowo tylko niewielkie ilosci.
Dopiero gdy skonczyla pol roku przeszla glownie na modyfikowane. Poza tym
martwi mnie to ze mala robi czesto zielone kupki, ale co ciekawe tylko
popoludniami( zazwyczaj robi dwie kupki dziennie rano i popoludniu) ta ranna
jest "normlanych " kolorow zas ta popoludniowa zielona....Bede wdzieczna za
jakies wskazowki czym moga byc spowodowane te zmiany skorne i te kupki i co
moge zrobic
Obserwuj wątek
    • mama_nikodemka Re: suche pomarańczowe plamki 22.03.10, 13:50
      moj synek tez ma takie plamki, pierwsze wyskoczyly my jak mial kilka m-cy,
      pediatra powiedziala ze to alergia na mleko wiec przeszlam na diete bezmleczna,
      katowalam sie pare ladnych m-cy i nie bylo zadnej poprawy wiec zaczelam
      stopniowo wprowadzac nabial do swojej diety, pogorszenia nie bylo wiec maly tez
      zaczal jesc produkty mleczne, bylam wtedy z synkiem u znajomej dermatolog ktora
      spojrzala na te plamki i stwierdzila ze to jakies zmiany podraznieniowe, kazala
      uzywac kosmetykow natluszczajacych a nie nawilzajacych i kilka razy plukac
      pranie, maly skoczyl rok i plamki z dnia na dzien zniknely, potem za jakis czas
      pojawilo sie znow kilka lecz bardzo szybko zniknely, i gdzies pewnie ze 3-4 m-ce
      temu znow mu sie pojawila jedna na czole, 2 na policzku, kilka na udach, na
      brzuszku i pod kolanami, z buzi zeszly po 2 dniach a na nogach utrzymuja sie do
      dnia dzisiejszego lecz jest duza poprawa bo sa one juz takie blade a nie
      zaczerwienione, tym razem bardzo pomoglo smarowanie kremem oilatum no i na 99%
      stawiam na mandarynki bo odkad wyeliminowalam je z diety malego zauwazylam taka
      poprawe, przestalam mu dawac do zupy tez pora, selera i pietruszke bo jak byl
      maly to cos go uczulalo ale nie pamietam co, warzyw tych w zupie nie je ale
      kilka razy jadl np rosol gotowany na tych warzywach i wszytko bylo ok, zapisalam
      sie z malym do dermatologa dzieciecego, podobno bardzo dobrego, dr Niezurawska,
      przyjmuje w Lux Medzie oraz w prywatnym gabinecie na Ursynowie - www.dermini.pl,
      wizyte mam dopiero na kwiecien, no i jeszcze jedna kwestia - siostra miala taki
      sam problem ze swoja mlodsza corka, mala tez miala takie plamki, skonczyla 4
      lata i po prostu wyrosla z tego wiec moze taki urok tych naszych pociech :)
      pozdrawiam
    • k.plata-nazar Re: suche pomarańczowe plamki 23.03.10, 23:24
      Prosze natłuszczac skore dziecka- kilka razy w ciagu dnia. W przypadku nasilenia
      dolegliwosci moze warto pokazac córke dermatologowi. Moze byc to objaw atopowego
      zapalenia skóry, moze to byc objaw innej choroby skory. Bez obejrzenia- trudno
      mi powiedziec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka