Dodaj do ulubionych

nie chce nic pic

29.09.11, 21:08
moje dziecko 7 miesiecy skonczone nie chce pic. KP tylko nad ranem, jak sie budzi kolo 5, w dzien nie chce, czasami sporadycznie, mm tez nie chce. zadne soczki, woda, w kubku kapku, w kubku niekapku, w butelce, w zwyklym kubku nie przechodza, z lyzeczki wypije ze 2 razy i pluje. malo sika a jak juz sie wysika to mocz jest zageszczony i po prostu smierdzi. nie chce mu wciskac na sile bo wogole sie zniecheci. i tak daje mu ta lyzeczka, ale jak wypije ze 100 ml to sukces.przy czym ile wypluje to nie wiem.staram sie obiady gotowac z wieksza iloscia wody ale przeciez to nie wystarczy. jak nauczyc go pic?
--
Obserwuj wątek
    • lala-111 Re: nie chce nic pic 30.09.11, 17:34
      Ja bym poszła do pediatry tym bardziej że piszesz że mało pije i mało sika a jak juz sie wysika to mocz jest bardzo zagęszczony nie wiem top tylko moja opinia ale takie małe dziecko musi pic aby nie doszło do odwodnienia
    • karro80 Re: nie chce nic pic 01.10.11, 21:01
      może zanim coś zdiagnozujecie poratuj się kisielkiem takim rzadkim? Moja nie piła do 16 mies nic o konsystencji wody i mleka(dławiła się i nie chciała), a ponieważ miała zaparcia dodawałam do obiadków, owocków zawsze choć kilka nadprogamowych ml wody i gotowałam rzadkawy kisiel.
    • cekinkowa Re: nie chce nic pic 05.10.11, 12:51
      Nie chcę Cię smucic, ale masz przechlapane. Ja mam takie dziecko - 2latka. Zaczął pić jak wylądowaliśmy w szpitalu na zapalenie oskrzeli z odwodnieniem. Tylko z jednej butelki. Miał rok i 4 miesiące. Pije, ale mało i tylko z tej butelki. Czasami soczek z kartonu przez słomkę, niekapek - ale dwa łyki dziennie i starczy. Kubka na razie nie toleruje - pracujemy nad tym. Wiem, że stary koń, ale tak jest. Każde choroba to przestaje prawie wogóle pic i tylko usta wysychają i znowu mam szopę, czy się nie odwadnia.
      Pracuj nad nim, pracuj. Często proponuj picie i to najlepiej z kubka. Musisz go rozpić, bo w przyszłości mogą byc kłopoty podczas chorowania.
      Ja patrzę z zazdrościa na dzieci, które non stop piją.
    • tuszeani Re: nie chce nic pic 16.10.11, 20:07
      Miałam tak samo :) Dopóki karmiłam piersią, mogłam się nie przejmować, ale po zakończeniu karmienia Młody nie chciał pić mm ani niczego innego. Kilka łyków ewentualnie ze zwykłego kubeczka, reszta służyła do zabawy, gryzienia, przepompowywania wody z niekapka na ubranko i podłogę itp ;) Próbowaliśmy różnych butelek od wody ze "smoczkami", też nic.
      Zaskoczyło nagle, kiedy my piliśmy powerade (przypadkiem bo zwykle nie pijemy tego świństwa). Spróbowaliśmy dać pić z umytej butelki i powoli sytuacja zaczęła się zmieniać ;) Teraz pije tylko z tych butelek i jednej konkretnej szklanki typu musztardówka. Pije dziennie koło 200-300ml co dla niego jest absolutnym rekordem świata :)
      Acha, jednak znaczenie miało też to co mu dajemy. Tak całkiem porządnie zaczął pić odkąd machnęłam ręką i zaczęłam dawać bardzo cienką czarną herbatę z cytryną, sokiem malinowym i miodem. Wyraźnie mu to smakuje i pije dużo, wcześniej żadnych soków, herbatek, ziółek, ewentualnie woda jeśli już cokolwiek.
      Próbuj różnych butelek, nie tylko niemowlęcych, kup po jednej wodzie niegazowanej różnych producentów (każda ma nieco inny smoczek) ewentualnie inne wynalazki ze smoczkiem jak nasze powerade. Synek znajomych pije wyłącznie przez słomkę Z PUSZKI. W końcu kiedyś trafisz na coś co synowi podejdzie.
    • k.plata-nazar Re: nie chce nic pic 18.10.11, 18:36
      czy wykonala Pani badanie moczu u dziecka?
      prosze nie zmuszac do picia;
      postawic w Jego zasiegu kubek i sam sie przyjdzie napic
      • dubrawka25 Re: nie chce nic pic 05.12.11, 21:42
        oby się tylko nie odwodnił, można podać Orsalit rozpuszczony w wodzie do picia słomką, żeby uzupełnić składniki mineralne i zapobiec odwodnieniu, wiem, ze czasem dzieci nie chcą pić, ale i tak w końcu czują pragnienie, ot chociażby, gdy jest im ciepło, mam nadzieję, że sytuacja się poprawi, bardzo ważne jest nawadnianie organizmu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka