Dodaj do ulubionych

Ból zęba

13.03.12, 22:00

Witam, moj 3 letni synek od jakiegos czasu narzeka na bol zeba, tylnie zeby sa czarne i czasem po jedzeniu placze ze go boli. Czego mozemy sie spodziewac na wizycie u dentysty? Nie wyobrazam sobie tego, bedzie jeden wielki placz :(
Obserwuj wątek
    • misiowamama-2 Re: Ból zęba 14.03.12, 12:02
      ilola napisała:

>
      > Czego mozemy sie spodziewac na wizycie u dentysty? >

Jak to, czego? No chyba nie badania uszu?

>Nie wyobrazam sobie tego, bedzie jeden wielki placz :(<

Jeśli wybierzesz lekarza z odpowiednim podejściem do dziecka,( to bardzo ważne) nie ma czego się obawiać. Myślę, że powinien sobie poradzić nawet z maluszkiem, który obawia się takiej wizyty. Popytaj wśród znajomych, na pewno ktoś doradzi dobrego stomatologa w twojej miejscowości.
      Myślę również, że w takiej sytuacji zaleci lapisowanie , bo to uchroni go od próchnicy i dalszego bólu. Kiedyś byłam przeciwniczką lapisowania, bo nie chciałam aby synkowi zczarniały i pokruszyły się ząbki. Jednak po kilkunastu wizytach u stomatologa, próbowaniu innych sposobów, okazało się że nic nie pomaga, skapitulowałam i ...zalapisowałam ząbki. Teraz wiem, że dziecko nie cierpi.
      Nie bój się. Może przed wizytą spróbuj pobawić się z synkiem w lekarza- stomatologa. To pozwoli choć troszkę oswoić się i może pozbawi strachu. Będzie wiedział co go czeka, więc wizyta ma szansę przebiec w miarę łagodnie. Ja bawiłam się z chłopcami w ten sposób i dziś nie mam problemu przed kolejnymi wizytami.
      pozdrawiam
    • momago Re: Ból zęba 14.03.12, 20:01
      Czy będzie płacz, to wiele zależy od Ciebie (boisz się dentysty? nie strasz, że będzie bolało; zachowaj spokój) i od lekarza do którego się wybierzecie. Szukaj specjalisty pedodonty.
      Moje dziewczyny nie miały jeszcze borowanych zębów, ale wiem, że jest teraz tyle różnych znieczuleń dla dzieci (żele, jakieś zastrzyki bezigłowe), że największym problemem będzie prawdopodobnie przekonanie dziecka do otworzenia buzi :-)
      Teraz to już za późno na takie rady, ale cóż - szkoda, że trzylatek nie był jeszcze do tej pory u stomatologa. Takie profilaktyczne wizyty oswajają dziecko z nową sytuacją i budują pozytywne skojarzenia :-) Można też zabierać dziecko na swoje wizyty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka