Dodaj do ulubionych

Problemy ze spaniem 2 latki

IP: *.gigainternet.pl 20.03.12, 16:22
Witam
Moja córeczka skończyła 2 latka i naszym głównym problemem jest sen w nocy.Córka przede wszystkim ma ogromne problemy z zaśnięciem średnio zasypia o 22-23.Ma swój pokoik i swoje łóżeczko jednak zawsze mąż albo ja musimy spać na kanapie obok.Jak już zaśnie tak do 2h godzin śpi w miarę spokojnie a później budzi się kilka razy do tej pory przeważnie chciała jeść lub pić i zasypała dalej ale od jakiś 2 tyg potrafi obudzić się i nie wiadomo o co jej chodzi krzyczy,piszczy nie reaguje na nic dopiero po jakiś 15 min się uspakaja i zasypia.Takich akcji jest tak około trzech w nocy a oprócz nich oczywiście takie minutowe wybudzania.Powiem szczerze brakuje mi już sił ale też bardzo mnie martwi takie zachowanie.Mamy spokojny dom,nikt na nią nie krzyczy powiedziałabym że nawet jest troszkę za bardzo rozpieszczona więc co może być przyczyną takich pobudek?
Obserwuj wątek
    • misiowamama-2 Re: Problemy ze spaniem 2 latki 21.03.12, 09:52
      Miałam podobny problem z jednym z bliźniaków właśnie w okresie 2 latek. Nasz pediatra po pierwsze powiedział, że w tym wieku dzieci zaczynają snić mocniej i często się zdarza, że podczas takich snów boli główka, zalecił nurofen i wizytę u neurologa. Rzeczywiście po podaniu nurofenu synek spał sokojniej. Po drugie wytłumaczył, że dzieci bardzo często w ten sposób reaguja na przezycia, emocje nagromadzone w ciągu dnia. Neurolog potwierdził słowa pediatry, zrobione Eeg na szczęście nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Wprawdzie przepisał nam jakiś tam (już nie pamiętam nazwy) lek na spanie, ale po przeczytaniu ulotki nie zdecydowałam się na podanie go synkowi. Pozostałam przy nurofenie. Przez kilka dni na noc podawałam mu i rzeczywiście spał spokojniej. Potem wszystko ustało samoistnie.
      Myślę, że mogłabyś również skorzystać z wizyty u neurologa. Tak naprawdę może być inna przyczyna. Zapytaj też własnego pediatrę, jakie ma zdanie. Ja mojemu zaufałam i pomogło :-)
      Póki co spróbuj (nie bój się) podać małej nurofen, na 2-3 noce i zobaczysz czy coś pomoże. Jeśli to rzeczywiście jakieś bóle nie pozwalają jej spać spokojnie, to po leku powinny się uspokoić.
      pozdrawiam
      • monisia900 Re: Problemy ze spaniem 2 latki 31.03.12, 18:53
        no wlasnie ja mam identyczny problem-tyle ze corcia ma niecale 18 m-cy. ale tez wybudza sie kilka razy ze snu, zarowno w dzien jak i w nocy. mam wrazenie jakby cos jej sie zlego snilo. czy to mozliwe zeby juz w tym wieku bylo to "mocniejsze snienie"?
        nam lekarz zapisala hydroxyzine na noce, ale podalam trzy razy i nie widze roznicy, wiec przestalam podawac.
        a misiowamama czy nie wiesz co moze byc zle w EEG przy takim zachowaniu? bo bym zrobila prywatnie, tylko nie wiem czego tam ewentualnie szukac. slyszalam ze zaburzone fale wolne sa przyczyna nadpobudliwosci, ale nie wiem czy to do konca prawda.
        • misiowamama-2 Re: Problemy ze spaniem 2 latki 03.04.12, 17:42
          Wiem, że eeg przeprowadza się min. w zaburzeniach snu, koncentracji, również celem wyeliminowania wad lub chorób neurologicznych
          Dokładnie nie pamiętam samego wyniku i na co nasza lekarka zwróciła uwage, jeśli odnajdę wynik to ci napisze. Ale u nas na szczęście nic nie wyszło. Taki urok maluszka :-) Zreszta faktycznie juz od dłuższego czasu śpi dobrze, właściwie ponad rok nie ma problemów ze snem
          Nawet jeśli zrobisz prywatnie to i tak bedziesz musiała podejść do neurologa, żeby odczytał Ci wynik.
          Nie wiem, czy pisałam ale ja maluszkom dawałam na noc również Atarax, nawet teraz podczas ospy zastosowałam. Zarówno jeden jak i drugi po żażyciu spał dobrze To lek ,który lekarze przepisuja również przy zaburzeniach snu. Myślę, że możesz spróbować.

------------------------------------------------------------------
          <"Byłam idealną mamą... dopóki nie urodziłam dzieci"!>
          • momago Re: Problemy ze spaniem 2 latki 03.04.12, 21:40
            Atarax nie jest na receptę? Tak czy inaczej konsultacja z lekarzem konieczna.
            Dzieci w tym wieku miewają okresy gorszego snu - spowodowane właśnie emocjami, snami, lękami (moja córka przez jakiś czas bała się księżyca :-)) Zdarza się, że maluchy odreagowują w ten sposób zmianę opiekuna, powrót mamy do pracy, itp.
            Warto też ustalić stały plan dnia - posiłki o wyznaczonej porze, drzemka w ciągu dnia, wyciszanie wieczorne, kąpiel, czytanie bajki (głaskanie po ręku, po główce). Paradoksalnie dzieci mogą mieć problem z zaśnięciem kiedy są bardzo zmęczone.
            Nadmierne pobudzenie, drażliwość, kłopoty z zasypianiem, wybudzanie się w nocy to może być też objaw obecności pasożytów (zwykle nie jedyny :-))
            • misiowamama-2 Re: Problemy ze spaniem 2 latki 04.04.12, 09:39
              momago napisała:

> Atarax nie jest na receptę? Tak czy inaczej konsultacja z lekarzem konieczna.

Tak, jest na receptę. Również uważam, że należy skonsultować z lekarzem.

> (moja córka przez jakiś czas bała się księżyca :-))

Jeden z moich maluszków ubzdurał sobie ,że za oknem jest... sowa:-) I też przez jakiś czas się bał, na szczęście przeszło.

Co do reszty zgadzam się z Tobą, momago;-)
              • monisia900 Re: Problemy ze spaniem 2 latki 05.04.12, 22:01
                uuuffff:(.
                nie jest ciekawie, wrecz wyglada b zle:(
                bylismy z mala ostatnio u pediatry (ktory tez jest i neurologiem), bo corcia miala dziwne objawy, ktore mnie przerazily - sztywnienie ciala, slinotok, gulgotanie w gardle, calkowity brak kontaktu. ma podejrzenie padaczki i jezeli diagnoza sie potwierdzi, to by to tlumaczylo jej zachowanie.
                mam tylko nadzieje, ze to nie to:(.
                • momago Re: Problemy ze spaniem 2 latki 06.04.12, 00:12
                  Te objawy to się tak nagle pojawiły czy trwały już jakiś czas? Jak ze szczepieniami? Zdarza się, że krztusiec daje powikłania neurologiczne.
                  Tak czy inaczej, trzymam kciuki. Bądź dobrej myśli.
                  • monisia900 Re: Problemy ze spaniem 2 latki 06.04.12, 09:23
                    tzn problemy ze spaniem miala od dawna, ale pozostale objawy dolaczyly teraz.
                    a szczepiona byla bodajze w grudniu, albo i wczesniej.
                    zobaczymy co wyjdzie w eeg i tomografie.oby bylo ok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka