silesius.z.monachium 16.01.11, 21:38 www.fakt.pl/Przelom-i-szok-Piloci-chcieli-wyprowadzic-tupolewa-Nie-ladowac-,artykuly,93099,1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indeed4 Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 21:42 Daj spokój, przy takiej pogodzie zgodnie z przepisami nie powinni w ogóle podchodzić do lądowania - ta mgła była straszna, gęsta jak mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 21:45 Po wymianie uprzejmości rozbiliśmy się na dwie osobne grupy. Polacy stali z Polakami, Rosjanie z Rosjanami. Zwykle tak bywa. Po 15, może 20 minutach czekania pojawiła się mgła. Tumany chmur szły od lewej strony do prawej. Było ich coraz więcej, narastały w błyskawicznym tempie. Przyjechał Titow, wiceminister spraw zagranicznych Rosji, przywitałem się z nim, wróciłem do swojej minigrupy. wyborcza.pl/1,75480,8941828,Startujemy.html?as=2&startsz=x#ixzz1BEWN8Fpf Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 21:45 jeden gosc tez CHCIAL , ... zdjac spodnie przed zalatwieniem swej potrzeby , ale nie zdjal ... co to znaczy chciec , relatywizujesz , usprawiedliwiasz czy tylko otwierasz kolejny bzdurny watek .. z cylku Fakty RzP , cos napisaly . Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Wyborcza pisze o tym od wczoraj . 16.01.11, 21:55 pajacu, tylko z tego jeszcze nic nie wynika. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8951482,Decyzja_dowodcy___Odchodzimy____22_sekundy_przed_uderzeniem.html Proponuję zapoznać się też z innymi faktami a później wyciągać wnioski, bo za komendą odchodzimy nie poszły żadne działania. Pewnie Kaszpirowski ich zahipnotyzował:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Za późno, za późno 16.01.11, 21:59 A nad wszystkim wisiała gęsta mgła. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Za późno, za późno 16.01.11, 22:03 Która się pojawiła tuż przed lądowaniem samolotu. Ambasador Bahr, jak mówi ( w zalinkowanym art. wyżej ), przybył na lotnisko 40 minut wcześniej, a gęsta mgła ( jak wspomina ) pojawiła się po 15 - 20 minutach, czyli faktycznie tuż przed samym lądowaniem. Oni naprawdę mieli straszliwego pecha ... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Za późno, za późno 16.01.11, 22:06 Pech pechem, ale zginęli raczej przez popełnione przez siebie błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Za późno, za późno 16.01.11, 22:33 Mam identyczne zdanie jak Olejnik. www.fakt.pl/Olejnik-o-raporcie-Czuje-sie-jakbym-dostala-w-twarz,artykuly,92832,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Za późno, za późno 16.01.11, 22:43 indeed4 napisał: > Mam identyczne zdanie jak Olejnik. Rozumiem, ale co to ma do błędów popełnionych przez naszych pilotów, które prawdopodobnie były bezpośrednią przyczyną wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Za późno, za późno 16.01.11, 23:10 1. Polacy więcej odczytali z czarnych skrzynek i są podstawy by wątpić w hipotezę o chęci lądowania. 2. Nie wiadomo czy słowa przypisywane Błasikowi są jego słowami. 3. Są wątpliwości czy Kazana był do końca w kabinie pilotów. Wygląda na to, że raport MAK-u jest gniotem. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Za późno, za późno 16.01.11, 23:15 > 1. Polacy więcej odczytali z czarnych skrzynek i są podstawy by wątpić > w hipotezę o chęci lądowania. Póki co to na razie wygląda na mrzonki, Komenda o odejściu padła, ale działanie pilota, które wyłączało auto pilota zostało zarejestrowane prawie 10 sek później. > 2. Nie wiadomo czy słowa przypisywane Błasikowi są jego słowami. A jakie ma znaczenie czy wypowiedział je Błasik, Protasiuk czy ktokolwiek inny. Bez względu na to kto je wypowiedział potwierdzają tylko presję na jaką narażona była załoga. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Za późno, za późno 16.01.11, 23:19 Wnioski polski i rosyjski na temat końcówki są skrajnie różne. 1. Rosyjski - podchodzili do lądowania. 2. Polski - zrezygnowali z lądowania. Sporo tych informacji jest podanych półgębkiem i trzeba się wczytywać. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Za późno, za późno 16.01.11, 23:24 wojciech.2345 napisał: > Wnioski polski i rosyjski na temat końcówki są skrajnie różne. > > 1. Rosyjski - podchodzili do lądowania. > 2. Polski - zrezygnowali z lądowania. Po stronie polskiej to na razie tylko hipoteza, a nie żaden wniosek. No chyba, że coś przeoczyłem w naszych uwagach do raportu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Za późno, za późno 16.01.11, 23:27 Chyba nie ma się o co tak naprawdę spierać. Poznamy niebawem polskie materiały. Wniosek np. o odczytaniu dodatkowych informacji z czarnych skrzynek jest sformułowany niejasno. Poczekajmy kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Za późno, za późno 16.01.11, 23:30 wojciech.2345 napisał: > Chyba nie ma się o co tak naprawdę spierać. > Poznamy niebawem polskie materiały. Przecież mówię, że hipoteza, a ty próbujesz mi to wcisnąć jako wniosek:) Z tym "poczekajmy" w pełni się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Za późno, za późno 16.01.11, 22:07 indeed4 napisał: > Która się pojawiła tuż przed lądowaniem samolotu. Ambasador Bahr, jak mó > wi ( w zalinkowanym art. wyżej ), przybył na lotnisko 40 minut wcześniej, a gęs > ta mgła ( jak wspomina ) pojawiła się po 15 - 20 minutach, czyli faktycznie tuż > przed samym lądowaniem. Oni naprawdę mieli straszliwego pecha ... :-( Można to nazwać pechem, ale zaistniałych faktów (mgły) nie podważysz. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Wyborcza pisze o tym od wczoraj . 16.01.11, 22:08 Spójrz na to. Szczególnie ostatnie zdanie. Potwierdzenie „odejścia” przez drugiego pilota następuje osiem sekund później (czyli 14 sekund przed rozbiciem). Co się działo w czasie tych 8 sekund? Jak podaje „Gazeta Wyborcza”, tupolew przestał wtedy obniżać lot, a leciał na stałej wysokości 100 metrów. "Prawdopodobne jest, że to czas akceleracji obrotów silnika i kapitan rzeczywiście zwiększał jego moc" – stwierdził były dowódca 36 SPLT płk.Tomasz Pietrzak. Bo odejście na drugi krąg łatwiej wykonuje się przy większej prędkości niż przy mniejszej. Jak to możliwe, że Rosjanie nie dosłyszeli tego na czarnych skrzynkach, a naszym specjalistom się to udało? "Trudno mi się wypowiadać za Rosjan. My zastosowaliśmy nowe metody i odczytaliśmy – mówi w rozmowie z "Faktem" płk Grochowski. wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Odchodzimy-to-przelom-w-sledztwie-ws-katastrofy-smolenskiej,wid,13040119,wiadomosc_prasa.html?ticaid=1b9cf&_ticrsn=3 Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnycz.lowiek [...] 16.01.11, 22:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.z.monachium [...] 16.01.11, 22:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnycz.lowiek Nie istotne!Ważne,że już się znalazł sobowtór, 16.01.11, 22:34 silesius.z.monachium napisał: (gdzie sie podzial ten trzeci??) ---> który wszystko opowie, dokładnie według instrukcji! :) Odpowiedz Link Zgłoś
2alfa.alfa Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 22:25 silesius.z.monachium napisał: > www.fakt.pl/Przelom-i-szok-Piloci-chcieli-wyprowadzic-tupolewa-Nie-ladowac-,artykuly,93099,1.html Ciekawe kiedy przeprosi śp gen Błasika bo jak juz wiadomo że go nie było w kabinie a "naciski " odbywały się przez interkom Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 22:48 A skąd wiadomo, że go nie było w kabinie? Przyśniło ci się czy miałeś wizję? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 22:59 www.tvn24.pl/1,1689340,druk.html Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:09 No, Błasik był w kabinie. Nie jest tylko pewne czy to on wypowiedział to zdanie: "jeśli my tu nie wylądujemy, to on się będzie mnie czepiał" Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:13 boblebowsky napisał: > No, Błasik był w kabinie. Nie jest tylko pewne czy to on wypowiedział to zdanie > : ----------------------------- Rosjanie nie wiedzą kto naprawdę był w kabinie do końca. Ostatnie zdanie w zalinkowanym tekście (Kazana). Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:16 > Rosjanie nie wiedzą kto naprawdę był w kabinie do końca. > Ostatnie zdanie w zalinkowanym tekście (Kazana). Napisałem już w poście powyżej że jest bez znaczenia kto te słowa wypowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:22 boblebowsky napisał: > > Rosjanie nie wiedzą kto naprawdę był w kabinie do końca. > > Ostatnie zdanie w zalinkowanym tekście (Kazana). > > Napisałem już w poście powyżej że jest bez znaczenia kto te słowa wypowiedział. ------------------------------------------- Powiedz mi w takim razie. Dlaczego nie umieją Rosjanie ustalić kto był kabinie do końca. Jakie było ułożenie ciał na fotelach, .... To są elementarne pytania co do których kwestionuje się raport MAK-u. Skoro z tym jest problem, to jaka jest rzetelność całości materiałów? Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:28 > Powiedz mi w takim razie. Dlaczego nie umieją Rosjanie ustalić kto był kabinie > do końca. > Jakie było ułożenie ciał na fotelach, .... > To są elementarne pytania co do których kwestionuje się raport MAK-u. > > Skoro z tym jest problem, to jaka jest rzetelność całości materiałów? Rzetelność całych materiałów??? Tego zdania również: "jeśli my tu nie wylądujemy, to on się będzie mnie czepiał"? Nie wiem o ci chodzi, ale mam nadzieję, że nie sugerujesz, że to zdanie zostało spreparowane. Jeśli nie to powtarzam, nie ma znaczenia kto je wypowiedział, bo jego znaczenie jest jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:32 A o kim te słowa ten ktoś powiedział - wiadomo ? I skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:38 indeed4 napisał: > A o kim te słowa ten ktoś powiedział - wiadomo ? I skąd. Zapewne chodziło o Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: I co na to Wyborcza? Przeprosi rodziny piloto 16.01.11, 23:43 Albo o Komorowskiego, któż to może wiedzieć - tylko Anodina. Odpowiedz Link Zgłoś
prawda_lamie_regulamin_gw a czy wyborcza zna takie słowo: przepraszam?! 16.01.11, 22:31 oni umieją tylko tyle, co nadredachtor każe... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr niestety, błędne wskazania wysokościomierzy.... 16.01.11, 23:19 spieprzyli sprawę, zabili siebie i kilkudziesieciu innych ludzi a ty ich chcesz bronić!? Goście wzięli sie za latanie a nawet wysokościomierzy nie potrafili porzadnie ustawić! Malo tego, nie zapoznali się z topografią terenu w rejonie lądowania! AMATORSZCZYZNA! Odpowiedz Link Zgłoś