Dodaj do ulubionych

"konkubina"

IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.11, 17:34
Nie wiem czy tylko mnie to wkurza, ale słowo "konkubina" kojarzy mi się z kronika policyjna i z melinami pijackimi.
I denerwujące jest to, że ludzie żyjący w nieformalnym związku, tak właśnie określają kobietę, faceta rzadziej. I właśnie dlatego że cyt. " w mieszkaniu znajdowało się trzech nietrzeźwych mężczyzn i konkubina jednego z nich" nosz kr...
Obserwuj wątek
    • Gość: elizuna Re: "konkubina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 17:47
      wobraz sobie ze ja mam dziecko nieslubne jedno, i wyszlam za maz za innego mezczyzne.. urodzialm drugie . i chcialabym zabrac prawa ojcu dziecka pierwszego. i w sadzie sedzina powiedziala ze zyje w konkubinacie... dziwnie to zabrzmialo, bo skoro zycie w malzenstwie , na tzw. legalu ona nazywa Konkubinatem. to eh:)
    • Gość: mm Re: "konkubina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 21:37
      "konkubinat" to jest termin prawny i tak nieformalny związek jest określany w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym,ale zgadzam się,że słowo jest wyjątkowo paskudne.
      • Gość: hmara Re: "konkubina" IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.11, 00:41
        właśnie...mieszkam juz z moim kochanym mężczyzną 7 lat w nieformalnym związku...i jedyne co mnie boli, to że jak "cos sie stanie" to nazwą mnie konkubiną...pomijając ze mamy 2-je dzieci!!, ta nazwa jest dla mnie okropna!!! Czemu? bo opinia publiczna uzna mnie taka jak autorka tematu miała na mysli
        • Gość: Dsds Re: "konkubina" IP: *.acn.waw.pl 17.05.11, 12:47
          Jesteś konkubiną więc ocb?
          • Gość: Amado Re: "konkubina" IP: *.182.21.149.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.05.11, 23:06
            Wal to dziewczyno !.Jest nas coraz wiecej.Takze mi jako facetowi nie podoba sie to slowo !.W polskim prawie mamy duzo takich bubli z nazwami.Jak dziecko z nieprawego loza.Tyle mamy w Polsce Miodkow i Bralczykow. Moze znalezli by jakies przyzwoite okreslenia i nazwy ?.
            • Gość: byly_konkubin Re: "konkubina" IP: *.dyn.optonline.net 18.05.11, 01:40
              Zalozcie np. "Zwiazek Konkubatów Polskich" i walczcie o swoje prawa.
              Tak naprawde to serdecznie współczuje tylko i wylacznie waszemu potomstwu.
              Milosc jest to rodzaj odpowiedzialnosci a nie produkcji (celowa) dzieci.
              Wam, bublom, najlepszego ( najszybszego) dojrzewania..
        • Gość: estera Re: "konkubina" IP: *.mtm-info.pl 18.05.11, 18:44
          Jak taki cudowny, to na co czekasz? Bierz z nim ślub i już nikt nie nazwie Cię konkubiną.
    • Gość: passionplace Re: "konkubina" IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 09:19
      Dokładnie!

Mi też się z tym kojarzy, a to dlatego, że non stop w wiadomościach policja mówi, używa tego słowa.

--
      domy łódź | doniczki | działki radzymin
    • Gość: fomica Re: "konkubina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 10:19
      A jakim innym słowem proponujesz je zastąpić?
    • triismegistos Re: "konkubina" 18.05.11, 11:01
      Faktem jest, że słowo "konkubinat" ma w Polsce bardzo pejoratywne skojarzenia.
    • Gość: mm Re: "konkubina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 19:19
      szczególną niechęć u mnie wzbudza słowo"konkubent",nawet większą, jak"konkubina"
      (concubare z łaciny znaczy "leżeć ze sobą"),a że taki wolny związek dwojga ludzi, to nie tylko leżenie ze sobą,więc myśle,że nic nie stoi na przeszkodzie,aby ten nieszczęsny "konkubinat" zastąpić słowem"partnerstwo".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka