Dodaj do ulubionych

INS Interview

02.07.05, 21:37
Dostalam list z wiadomoscia ze moj interview jest we wrzesniu(odnosnie I-
485).Czytalam forum i wyglada na to ze bedzie to szybkie i bez wnikania w
szczegoly.Czy ktos z Was mial inne doswiadczenia,dociekliwe
pytania,wertowanie papierow?Na co najczesciej zwracaja uwage?Jestesmy bardzo
mlodym malzenstwem,ale juz z dwuletnim stazem,maz pracuje,ja na razie nie,czy
to moze byc problemem?Mam wszystko przygotowane ale bardzo sie denerwuje,moj
interview jest w Filadelfii,czy ktos ma doswiadczenia z tego biura? Jeszcze
jedno-jak dlugo czeka sie na karte i jak szybko od jej otrzymania mozna
wyjechac z kraju,bo planuje wyjazd na swieta.Z gory dziekuje za wskazowki i
informacje.Pozdrawiam
Kangur241
Obserwuj wątek
    • monie_pl Moje doswiadczenie... 05.07.05, 19:41
      ...ja z tych lepszych, bo nie mialam wlasciwie zadnego problemu, ale moj M. to
      co do wypelniania dokumentow jest straszliwie pedantyczny i wszystkie
      zalaczniki byly i kazda kolumne sprawdzil dwa razy...

... rozmowa byla przyjemna i od razu na dwa lata dostalam green card. ten
      krotki okres jest spowodowany tym, ze nasz staz malzenski ejst krotszy niz dwa
      lata, wiec jak wy jestescie malzenstwem dluzej to powinniscie miec jeszcze
      mniej problemow.

.... jak ci urzednik przyzna GC to od razu ci to powie i od razu wstawi ci
      stempel do paszportu, a karte dostaniesz zwykla poczta w ciagu 6-8 tygodni.

... po wsteplowaniu GC do paszportu urzednik poinformowal mnie, ze ten spempel
      uprawnia mnie do wielokrotnego rpzekraczania granicy i pracy legalnie.

pozdrowionka
      monia
      • amelka75 Re: Moje doswiadczenie... 05.07.05, 21:02
        Ja mam doswiadczenie sprzed czterech lat. Po zlozeniu papierow w przeciagu
        miesiaca dostalam work permit, a po pol roku mialam interview. W zwiazku z tym
        ze bylismy ponad dwa lata po slubie green card dostalam od razu na dziesiec
        lat. Do interview lepiej sie przygotowac, my mielismy papiery z banku na dowod
        wspolnego konta, umowe wynajmu mieszkania, wspolne zdjecia, rozliczenia
        podatkowe (W-2). Poza tym przygotujcie sie na pytania typu czy malzenstwo
        zostalo skonsumowane:)))
        Powodzenia,
        a
        • tamsin Re: Moje doswiadczenie... 05.07.05, 21:26
          ja nie mam doswiadczen z ostatnich chwil, ale skladalismy papiery na meza
          bardzo dawno temu (prawie 10 lat :-) i pamietam, ze nie mielismy zadnych
          wspolnych papierow, NIC! Karty kredytowe byly z innymi numerami, rachunki do
          domu przychodzily albo do niego albo do mnie, jedynie co nas laczyl to wspolny
          adres. Babka zapytala sie nas o ubezpieczenie, ale akurat tego nie mialam ze
          soba. Wyszlismy troche skwaszeni, bo myslalam ze beda nas wzywac spowrotem,
          babka tez byla nowa w tej calej procedurze, ale nic nas nie wzywali, tylko maz
          dostal karte poczta, a juz wczesniej mial cos wbitego w paszporcie, ze mogl
          jezdzic za granice i jakas inna karte ktora pozwalala mu pracowac.
    • kangur241 Re: INS Interview 06.07.05, 00:57
      Nie wiem jak to bedzie z tym przelicznikiem lat po slubie,bo zlozylam papiery w
      grudniu kiedy bylismy poltora roku po slubie,druga rocznica byla tego czerwca a
      spotkanie we wrzesniu wiec nie wiem czy beda liczyc dane z grudnia czy na dzien
      dzisiejszy.Zreszta to nie az tak istotne.Nie mamy wspolnego konta i rzecywiscie
      duzo rzeczy jest albo na niego albo na mnie.Mamy jednak mnostwo innych dowodow
      ze jestemy razem,umowy wynajmu z Irlandii gdzie mieszkalismy i tu w
      Stanach,pelne albumy zdjec i te same pieczatki w paszportach bo sporo
      podrozowalismy.Mysle ze bedzie ok.
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i jesli ktos chce cos dorzucic,bede
      wdzieczna.Pozdrawaim
      • amelka75 Re: INS Interview 06.07.05, 11:43
        Bardzo duzo zalezy od osoby, z ktora bedziecie mieli to interview, tzn jak
        bardzo bedzie dociekliwa i upierdliwa. My choc ponad cztery lata po slubie nie
        mielismy dzieci i przedtem mieszkalismy w Polsce wydalismy sie jej chyba
        podejrzani, bo strasznie byla czepliwa. Ale chyba zdala sobie sprawe ze raczej
        cztery lata nie bylibysmy malzenstwem tylko dla papierow i dala spokoj. Lepiej
        byc przygotowanym i miec to z glowy za pierwszym razem. Dlatego polacam
        otworzenie wspolnego konta, rachunki na was obojga a rowniez o zabranie
        ostatniego rozliczenia podatkowego.
        • amelka75 Re: INS Interview 06.07.05, 11:48
          Wlasnie doczytalam sie ze jeszcze nie pracujesz. W tej sytuacji jeszcze
          bardziej polecam otworzenie wspolnego konta. Dla nich jest to gwarancja ze masz
          dostep do srodkow do zycia i nie bedziesz potecjalna kandydatka na welfare po
          otrzymaniu gc.
    • polishbellydancer Re: INS Interview 06.07.05, 17:46
      ja bylam w grudniu zeszlego roku--jedyne co facet sie pytal to czy bylismy
      wczesniej zonaci/mezaci(maz byl wiec kazal pokazac papiery stwierdzajace
      rozwod), meza zaswiadczenia o zarobkach z ostatnich 4 miesiecy, rozliczenie
      podatkowe, i pytal z 10 razy czy bylam karana az sie wkurzylam i spytalam
      dlaczego-powiedzial ze jak kiedys sprawdza ze klamalam to sie ze mna policza ;o)

nie dali mi pieczatki w paszport bo powiedzieli, ze sa nowe przepisy a karta
      przyszla za 3 tygodnie

a to bylo w filadelfii
    • triskell Re: INS Interview 07.07.05, 02:16
      Kangurze, jeśli jeszcze nie znasz tej strony, to zajrzyj na nią:
      www.kamya.com/aos/index.html Klikasz po lewej stronie ekranu na konkretne
      miejsce interview i możesz sobie poczytać doświadczenia różnych osób np. z
      Filadelfii właśnie.

Ja rozmowę miałam w Seattle i też, podobnie jak moje poprzedniczki, nie miałam
      żadnych problemów. Przygotowałam pełno dokumentów, zdjęć itp., a urzędnik nawet
      o nie nie zapytał. Spytał, czy to nasze pierwsze małżeństwa, czy mój mąż nadal
      pracuje w tym samym miejscu, a potem zadał mi te wszystkie głupie pytania, które
      muszą zadać ("Czy przyjechała Pani do Stanów by założyć organizację
      terrorystyczną?", "Czy przyjechała Pani do Stanów by obalić rząd?") i bardzo
      mnie tym ubawił. Ja też nie pracowałam, z tym że ja pozwolenie na pracę dostałam
      dopiero po tym interview. Ale bez przesady, przecież możesz być housewife! Ważne
      jest jednak, żeby Twój mąż zarabiał powyżej wymagań INS (125% dochodów
      minimalnych na rodzinę 2-osobową, co i przy bardzo przeciętnych zarobkach łatwo
      osiągnąć).

To, czy stempel będziesz miała wbity już podczas rozmowy zależy od tego, czy
      miałaś już pobierane odciski palców. Ja np. nie składałam wniosku o pozwolenie
      na pracę (stwierdziłam, że tych kilka miesięcy do otrzymania karty mogę
      poczekać), więc odciski pobierali mi dopiero na samym interview (jeśli składa
      się wniosek o pozwolenie na pracę, to pobierane są wcześniej) i w związku z tym
      musiałam poczekać parę tygodni, aż odciski owe zostaną sprawdzone przez FBI.
      Kartę dostałam pocztą po może 3-4 tygodniach.

Wyjeżdżać mozesz zaraz po otrzymaniu karty lub stempla w paszporcie :-).
      Wracając do Stanów, z paszportem i kartą udajesz się do tej samej bramki na
      lotnisku, co obywatele amerykańscy :-). Stempel w paszporcie jest równoznaczny z
      kartą, ale ważny tylko rok.

Powodzenia, ja pierwszą rozmowę miałam w kwietniu 2004, dostałam kartę na 2
      lata, wiosna kolejna rozmowa.
    • kangur241 Re: INS Interview 07.07.05, 04:20
      Dzieki bardzo za informacje.Triskell-dziekuje za pomocna strone,nie znalam jej
      wczesniej,zdecydowanie pomogla.Szykuje papiery i mam nadzieje ze pojdzie latwo
      i bezbolesnie.
      Dodatkowe pytanie,jesli otrzyma sie karte na dwa lata ,czy jak wygasa to
      przechodzi sie wszystko od nowa z calym interview i papierami?
      Jeszcze raz dzieki za wszystko do wszystkich....
    • kangur241 Re: INS Interview 14.09.05, 17:45
      Hurrrra!!!!
      Wszystko poszlo pomyslnie.Jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
      • polishbellydancer Re: INS Interview 14.09.05, 20:11
        gratulacje :o)
      • polishbellydancer Re: INS Interview 14.09.05, 20:12
        trzebaby to oblac :o]
      • roza2004 Re: INS Interview 14.09.05, 20:25
        Gratuluje !!

PS.sprawdz swoja skrzynke na gazeta.pl.

Pozdrawiam

Roza

• claudia207 Re: INS Interview 14.09.05, 20:53
      No widzisz, bylo latwiej niz sie spodziewalas.

Gratulacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka