Dodaj do ulubionych

Jak odzyskac pieniadze?

05.10.05, 17:04
Otoz zapisalam sie do szkoly jezyka
angielskiego i teraz chce zrezygnowac, poniewaz w ciagu 5 tygodni zajecia
odbyly sie tylko dwa razy, przy czym nikt mnie nie poinformowal, ze ich nie
bedzie. Z wlascicielka zupelnie nie da sie rozmawiac, bo nie slucha
argumentow, tylko wciaz powtarza swoje racje (nie zawsze logiczne i zwiazane z
tematem). W dodatku nie chce zwrocic pieniedzy - kilkaset dolarow. Zapisujac
sie, podpisalam jakis swistek, ze pieniadze nie podlegaja zwrotowi, ale
odnosilam to do sytuacji, kiedy bede chciala tak po prostu zrezygnowac.
Tymczasem to wlascicielka "szkoly"(?) nie wywiozuje sie ze swoich obowiazkow.
Moze ktos z Was spotkal sie z czyms takim. Co powinnam zrobic i jak moge
odzyskac swoje pieniadze? Pomozcie.
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 18:30
      Mysle ze szanse sa zerowe. Mozesz sprobowac doniesc na nia do BBB (Better
      Business Bureau), ale ona moze miec to gleboko w d..ie. Jezeli zaplacilas karta
      kredytowa, to mozesz zrobic dispute i najprawdopodobniej Ci sie uda. Jak
      zaplacilas gotowka lub czekiem (i czek zostal zrealizowany) to niestety Twoja
      strata.
      • aneta05 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 19:07
        Zawsze pozostaje droga sadowa..jesli jest to ponizej $1700 (chyba ze cos sie
        zmienilo, tak bylo pare lat temu) to w NYC mozna zglosic sprawe do Small Claims
        Court gdzie rozpatrywane sa takie male sprawy, nie potrzebujesz prawnika,
        oplaty sa bardzo niewielkie, sama idziesz i rozmawiasz z sedzia.
        Mialam z mezem taka sytuacje i osoba, ktora nam byla winna $$$ w niu "rozprawy"
        wszystko oddala, bo nie chciala tracic czasu ani nerwow na wizyty w sadzie.
    • jawi71 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 19:06
      Niestety, zaplacilam czekiem,wiec prawdopodobnie pieniadze przepadly. Nie moge
      pojac, jak mozna tak traktowac ludzi, i jak ktos taki utrzymuje swoj "biznes" na
      powierzchni. Ciekawa jestem, ile osob jeszcze da sie naciac tej pani. a czy
      prawnik jest w stanie cos pomoc w tej sprawie?

• jawi71 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 19:15
      Mieszkam w Chicago. Czy ktos wie, do jakiego sadu zwrocic sie tutaj? Czy
      zadzwonic wczesniej do tej kobiety i poinformowac o planowanych krokach? Prosze
      doradzcie, bo nie wiem jak to rozegrac.
      • aneta05 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 19:20
        Small claim court to chyba instytucja federalna wiec powinna byc wszedzie. Moze
        zacznij szukac na internecie. Zapytam meza wieczorem moze pamieta szczegoly bo
        ja nie bardzo (przerabialismy to juz ladnych pare lat temu.) Pamietam tylko, ze
        bylismy w "normalnym" budynku sadu i mieslismy wyznaczony termin i godzine...my
        powiedzielismy facetowi, ze wchodzimy na droge sadowa, najpierw nie wierzyl,
        ale jak przyszlo pismo to zmienil zdnaie.
    • jawi71 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 19:35
      Bardzo Ci dziekuje. Bede czekac z niecierpliwoscia na szczegoly.
      • sondra Small Claims 05.10.05, 21:15
        Small Claims Courts to nie sa instytucje federalne, ale oddzialy w sadach lokalnych. Znajdz w ksiazce
        telefonicznej (Blue Pages - Government Institutions) adres sadu (District Court) dla Twojego hrabstwa
        (county) i miasta; jesli jest wiele oddzialow (divisions), to wybierz najblizszy dla Twojego miejsca
        zamieszkania. Tam znajdziesz Clerk's Office for Small Claims (czy cos podobnego) i oni udziela Ci
        wszystkich informacji, tzn. jaki masz wypelnic formularz, jakie sa oplaty, kiedy masz sie stawic itp., ew.
        zasugeruja mediacje. Te sady sa przeznaczone dla osob, ktorych nie stac na adwokata (albo sprawa jest
        zbyt drobna zeby to sie oplacalo) i zajmuja sie na co dzien osobami, ktore nie znaja przepisow, nie
        rozumieja prawa itp., wiec mozesz smialo o pytac o wszystkie szczegoly i pomoga Ci. (Jedna zasada -
        nie klamac).

Niestety nawet wygrana w Small Claims Court nie oznacza automatycznie, ze odzyskasz swoje
        pieniadze (bywa, ze strona przegrana potrafi uchylac sie od placenia zasadzonej sumy), ale jesli masz
        czas, to warto sprobowac, oplaty sa niewielkie. I tak jak pisze Aneta, czasami sama perspektywa, ze
        trzeba isc do sadu, potrafi zmiekczyc przeciwnika.
    • jawi71 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 21:34
      Sprawdzilam na internecie co trzeba wziac ze soba na taka rozprawe. Nie mam
      swiadka, chyba ze maz, ktory widzial kiedy i jaka wsciekla wrocilam, a z
      dokumentow posiadam jedynie dowod wplaty pisany odrecznie na swistku, ktory
      mozna kupic w nawet w Walmart. Jedyne co moge zdobyc, to kopie czeku. Juz nawet
      nie chodzi mi o tych kilkaset dolarow, ale o to, ze tak mnie potraktowala i
      zapewne nie tylko mnie. Skoro czlowiek placi za szkole to chyba ma motywacje ,
      by sie uczyc, a tu cos takiego.
      • claudia207 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 21:58
        Podpsanie czeku przez ta pania przy wplacie na konto jest wystarczajacym
        dowodem na potwierdzenie ustnej umowy. Tyle pamietam z klasy z Business Law.
        Maz to tez jest dobry swiadek. A co z innymi studentami? Czy oni nie moga
        potwierdzic, ze lekcje nie odbywaja sie?
        Zapisuj sobie date, godzine i przebieg kazdej rozmowy z firma. Bedzie to uznane
        jako dowod podczas rozprawy.
    • jawi71 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 22:06
      Mam jeszcze jednego swiadka - nianie, ktora zostala z dziecmi ostatnim razem i
      bardzo sie zdziwila, ze wrocilam po kilkudziesieciu minutach. "Grupa" natomiast
      miala liczyc 12 osob, a jest nas 2. Na te jedne osobe chyba nie moge liczyc, bo
      ona dosc dlugo uczy sie u tej pani, choc nie wiem dlaczego, bo twierdzi, ze
      kobieta jest niesolidna. Poza tym widzialam go tylko raz.
      • samo Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 22:41
        Zapytaj w swoim banku czy dadzą ci wydruk twojego czeku. W Chase po kilku
        dniach od wypisania (po zrealizowaniu) możesz go zobaczyć online. Możesz
        jeszcze spróbować innego triku- poproś męża lub inną osobę (najlepiej
        mężczyznę) żeby zadzwonił do tej kobiety i podał się za twojego prawnika, że
        ciebie reprezentuje i zapytał czy ona ma zamiar pojsc na ugode i oddać ci te
        pieniadze bo nie wywiazuje się z umowy czy chce rozwiązać sprawę na drodze
        sądowej. Wszystko zalezy od niej.Moj kolega był równie zdesperowany w związku z
        nieuczciwym polskim pracodawcą i odzyskał wszystkie pieniądze, chociaż dzwonił
        jego kumpel. Czasami trzeba zagrać kartami przeciwnika.
    • jawi71 Re: Jak odzyskac pieniadze? 05.10.05, 23:04
      Kopie czeku na pewno za drobna oplata dostana, jest to raczej we wszystkich
      bankach dostepne. Dzieki za pomysl z prawnikiem, pomyslimy z mezem nad tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka