tradycja1 13.08.03, 17:53 No wlasnie grilujecie? Moze macie jakies specjalnosci? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marxx Re: Czas na grilla 14.08.03, 03:28 znajac zycie griluja wszyscy:))) a moje typy to -karkowka -zeberka -wloska ostra kielbasa szkoda tylko ze najczesciej grillowanie jest pod domem a nie tak jak w polsce , gdzies nad jeziorem lub na dzialeczce (czesciej nad jeziorem) ale niepowiem, tutejsze wypady pod namiot sa miodzio, i grill i srodki w plynie:))) Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 14.08.03, 06:26 Moja specjalnoscia sa rozne szaszlyki :) Griluje tez glownie przy domu,jakos na wyjazdy cale moje towarzystwo nie skore zawsze na planach sie konczy :( Za to znajomi w Polsce zwarci i gotowni na kazdy wypad kazda impreze...ehh.. Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 14.08.03, 15:45 przypomnialas mi o szaszlyku:) tez bardzo lubie , ale tak naprawde malo kto potrafi dobrze szaszlyczek zrobic, raz czy dwa razy w sopocie jadlem szaszlyk zrobiony przez bulgara, mial swoj przepis i swoje mieso, pycha!!!! Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 14.08.03, 16:04 a jeszcze mi sie przypomnialo , ze jest takie miejsce w chicago , rest. "Fogo de chao" gdzie wlasnie mozna zjesc miesko , upieczone tak jak pieka je na pd.amerykanskich pampasach, zapach dwa bloki od tego miejsca jest bajeczny, a w oknie (!) pieka sie zawsze zeberka wielkosci zeber dinozaura!:) www.fogodechao.com Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 15.08.03, 00:47 Mniam mniam..proponuje niech kazdy pisze o restauracjach w jakich byl ,swoje uwagi + i -. Lubie ciekawe miejsca z dobrym jedzonkiem... Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 15.08.03, 06:02 operetta-czeskie jedzenie=czeskie piwo z kija, r e w e l a c j a !!! emmit's pub-knajpa ktora byla min. w "backdraft" i "ocean's eleven" HHHHOOOOT wings + irish beer :) mudy's pub-steki rewelacja, dobre piwo (amerykanskie!!!!!!!!!!!!!!)salatki, doskonale miejsce do spedzenia chwili z ekipa przyjaciol:)))) Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 15.08.03, 14:34 Super dzieki...Poza Operatta mozesz napisac adres albo przyblizona lokalizacje tych restauracji? osobiscie polecam Tajska Restauracje przy Halsted i Fullerton..kapitalne jedzonko,ceny umiarkowane ,piekne wnetrze ,latem dodatkowo ogrodek... (wczoraj wracajac z pracy przejezdzalam obok Green Dolphin wlasnie krecili tez tam jakis film....lokal tez niczego sobie w sam raz na piatek z bluesem tylko trzeba przyjsc wczesniej bo ciezko potem ze stolikiem) Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 16.08.03, 01:20 Moddys pub, 5910 N Broadway st, Chicago, miejsce z ogrodkiem (sporym) lokal popularny i w zwiazku z tym radze wpasc wczesniej niz pozniej (np. w niedziele o 22 to troszke pozno) Po sezonie (zima) steki maja dwa razy wieksze za ta sama cene:) salatki pokazne i ok. do stekow polecam ciemne amerykanskie piwo w piczerku (naprawde dobre!!!) Emmits pub, 495 N Milwaukee , skrzyzowanie Grand Halsted Milwaukee, typowy irish pub, i do tego bardzo fajny, w latach 20 w tym budynku byl "skarbiec" gangsterow, a podziemia/tunele biegly do okolicznych budynkow. W 1985 r. miejscowi dwaj gangsterzy napadli z shotganami na ta knajpe nie wiedzac , ze to jest (byla) policyjna knajpa, zdarzyli krzyknac "nie ruszac sie" i zostali rozstrzelani na miejscu:( Barmani robia na piance Guinnessa ladna konieczynke:))) i p o l e c a m !!! Burrito polecam w Taco Burrito King, Harlem i Belmont, jadlem juz w wielu miejscach b. i tam zawsze mi najlepiej smakuje, ale zobaczylem w tv, kanal chicagowski info o rest. mex. Mi Tierra , 528 S. Kedzie (Kedzie i 26th) maja tam niesamowite menu!!! wygladalo to tak ze przed ekranem ciekla mi slina na podloge:))) i do tego ta latynoska atmosfera wiecznego usmiechu i rozgardiaszu, musze tam wpasc! Z tego samego programu wypatrzylem japonska rest, Katsu 2651 W. Petterson, napewno tam wpadne , bo bylo co ogladac:))))) i to by bylo na tyle, tym razem:)))) smacznego:) Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 16.08.03, 03:05 Ciekawy post ,uwielbiam takie...wszystko zanotowalam:) Faktycznie Burrito na Harlem i Belmont jest swietne,przez lata nie lubialam meksykanskiego fast foodu a teraz z checia zjem np vegi burrito ,pyszka. Pamietam to miejsce z przed kilku lat,obskurna buda...teraz maja ciekawy wystroj,i co wazne dlugie godziny otwarcia... Bylam niedawno w Wegierskiej restauracji PAPRYKARZ na Diversey i Laramie, lokal calkiem,calkiem....jednak potrawy jakie zamowilam odbiegaly ot tego co sie spodziewalam,jakies mdle i bez zdecydowanych przypraw...w kazdym razie dam tej restauracji kolejna szanse bo maja dobrze zaopatrzony bar :) Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 16.08.03, 03:35 Heja ! z Paprykarzem masz racje , ale ja za to tak szybko tam nie wpadne:( Jesli chodzi o "szybka" chinszczyzne polecam "China Kitchen" pierwsza plaza na Cumberland przy H90, jadlem w kilku takich miejscach, ale tam naprawde jest ok , polecam krewetki w ciescie+ sos slodko kwasny. India Star- indyjski bufet, Belmont i kolejka( :))) ) na tym skrzyzowaniu ale po drugiej stronie ulicy jest The Vic theatre, bufet za chyba 8$ ale czysto i jedzenie bardzo dobre, chociaz juz mysle zeby wpasc na Devon:)))) Generalnie polecam prawie wszystko co jest w okolicach Belmont i Clark, ciekawe cyganskie miejsce, tam tez niedaleko Clarku ale nadal na Belmont jest restauracyjka z jedzeniem srodziemnomorskim, polecam danie mix:) ryz (super zrobiony, i o ile sobie przypominam cztery rozne miesiwa + ostry sos, i anegdota, gosciu z obslugi zapytal sie czy jestem polakiem , i po otzymaniu odpowiedzi zaproponowal mi ostry sos, ja oczywiscie zgodzilem sie (uwielbiam hot) na to on , wszyscy polacy lubia ostro! :))) chcialbym tez zareklamowac piwko jest czesto w sklepach i knajpach , niemieckie Weiss, najczesciej browaru Hacker-Pschorr (czy jakos tak) piwko fajnie (specjalnie ) metne, fachwcem nie jestem ale zdaje sie ze jest na drozdzach, pije sie z dodatkiem cytryny, plasterek wyciskamy do szkalneczki z piwkiem i reszte mozemy tez tam wtrynic:))) to piwko smakuje najlepiej :)) w B.L.U.E.S. Chicago's oldest blues bar 2519 n Halsted, od Fullertonu w lewo w Halsted i moze 150m male cudowne miejsce, gdzi ecodziennie grany jest blus na zywo, i slucha sie go metr od muzykow:))) anegdota-bedac tam pierwszy raz z ekipa, gral naprawde doskonaly gitarzysta spiewajacy rockmen blusowy , oczywiscie murzyn, jego menago (kobieta) chciala nam sprzedac jego kasete vhs, z koncertu, ogladamy, ogladamy i cos nam miga przed oczami "dziwna" nazwa Pistol Pete live in Poland:)))))) Rawa Mazowiecka , koncert z polskimi muzykami i takie tam. Jak sie wszyscu dowiedzieli ze my wlasnie z tamtego miejsca, to dostawalismy ladne dedykacje od P.P. :)))))) a kaseta kosztowala 25$:(((, polecam to miejsce, czarni i biali, wszyscy podryguja, pija piweczko usmiechaja sie:) naprawde super!!! mam ochote na Radegasta:) Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 16.08.03, 03:55 Piszesz kapitalnie jestem glodna Twoich postow! Co do Indyjskiego to powiem ze jakos nie moge sie przekonac i z zalozenia stwierdzam ze skoro narod taki ..no...hmm,to jedzenie podobne...obym sie mylila. Na Devon/Western bylam w zeszla niedziele,ale nie skusilam sie na jedzonko... Zakotwiczylam na pizzie na Lawrence/Damen D.O.C Pizza,swietne miejsce,ceny ciut wyzsze niz za zwykla pizze ale ta jest niezwykla,godziny otwarcia daja do myslenia od 4 pm do 10 pm zamknieta w poniedzialki i wtorki z tego co pamietam..,moze to pralnia pieniedzy?moze nie chca zarobic? A dzis piatek bardzo po polsku...bar Okocim OK, ze znajomymi Irving Park/Menard.Miejsce otwarte od roku,nic zlego nie moge na nie powiedziec,maja dobra maszyne grajaca i spory wybor trunkow. Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 17.08.03, 02:08 Pub OK , bylem, normalny pub , ale bardziej mu chyba do amerykanskiego niz polskiego. Ja za to bylem w Operecie i zamowilem oprocz piwa , salatke, pycha! Kawaleczki piersi kurczaczka z pieprzem, polecam, chcialbym rownoczesnie doniesc ze Operetta ma rozne menu (polskie,czeskie, amerykanskie) a roznice polegaja na tym, ze w polskim nie ma golonki (b.dobra, ale jest raz na dwa trzy tyg.) pol kaczki (musze zobaczyc to cudo) knedliki z owocami, zupy., i cos jeszcze ale zapomnialem:( Polecam koncert zespolu islandzkiego MUM , 22 sierpnia, jest na kazie, laaaadna elektronika, jakis taki chilloutowy Apex Twin:))) ja bede:)) a koncert Gahana byl super!!!!! to samo Nick Cave!!! heja! Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 17.08.03, 03:03 Tak Bar Okocim OK to ot pub :)Kiedys w tym lokalu byla typowa amerykanka tawerna.Lubie tam czasami pojsc bo robia uczciwe drinki :) Co do tej czeskiej restauracji to sie jutro tam wybiore na obiad,nie bylam a nikt tak nie zachwalal jak Ty(wrecz przeciwnie)pojde ,bede miec swoje zdanie,wrazenia opisze oczywiscie. Dzis ide do tureckiej restauracji na Lincoln/Belmont jegniecine maja wysmienita,a lokal ma swoj swietny klimat moze siedziec przy standardowym stoliku jak i "po turecku"w lorzach z poduszkami...Znikam mam rezerwacje na 8:45,a ciezko dam zaparkowac w weekend :) Milego wieczorku i nie jedzcie tak pozno jak ja. Odpowiedz Link
jerry008 Re: Czas na grilla 16.08.03, 01:13 ...koniecznie musicie sprobowac pstraga lub lososia na grillu....tylko nie mozna go "przedobrzyc"....lekko skropic cytryna i gotowe....aha ...najlepiej gdyby rybki byly godzine temu zlowione!!! Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 16.08.03, 01:20 jerry008 napisał: sie ma sie rozumiec!!!:))) > ...koniecznie musicie sprobowac pstraga lub lososia na grillu....aha ...najlepiej > gdyby rybki byly godzine temu zlowione!!! Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 16.08.03, 03:11 Taaa pstrag w ziolach taki jak jadlam w Zakopanym przy strumyku... Uwielbiam ryby! Odpowiedz Link
jerry008 Re: Czas na grilla 16.08.03, 05:19 ...jak bedzie pora na coho(lososiowate} na Root River dam Wam znac....cudowna ryba o wspanialym smaku..do tego waga 15,20 lbs to normalka..takiego filecika wrzucic na grilla...niebo w gebie....nie ma znaczenia ,ze moze nic nie wiecie o lowieniu ryb,jak ida w gore rzeki na tarlo to atakuja nawet kciuk......i tylko 1,5 hr od Chicago....nie moge sie doczekac! Odpowiedz Link
marxx Re: Czas na grilla 16.08.03, 07:33 bylem ze dwa trzy razy w Racine, ale coho zlowilem chyba tylko raz badz dwa razy:((( ale daj znac :)))))) Odpowiedz Link
jerry008 Re: Czas na grilla 16.08.03, 05:42 ...a co do Waszego wyboru lokali to chyle glowe,w kilku bylem ale widze ,ze mam do czynienia z koneserami...(no i chyba nie macie malych dzieci jak ja .....ale jak troszeczke dorosna ...)....to meksykanskie miejsce przy Harlem przy Belmont jest zupelnie niezle,chociaz najlepiej smakuje mi "carne asada" burito na Chicago ,poludnie od Ashland(po zachdniej stronie Chicago,zapomnialem w tej chwili nazwy ale Chicago Sun-times w sekcji kulinarnej okreslila go mianem numero uno burito w Chicago przy bardzo wzglednej cenie,7,8 $},natomiast jezeli macie ochote na dobre wloskie jedzenie polecam restauracje przy Harlem /Lawrence,obok Office Max..tortelinii palce lizac! Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Czas na grilla 16.08.03, 15:26 Wiesz ja sie juz kilka razy przymierzalam do tej restauracji wloskiej,bede miec na uwadze...Malych dzieci nie mam bo nawet mezatka nie jestem wiec lubie buszowac po ciekawych miejscach-poki moge:) Mam do Was pytanie ,moze ktos z Was byl w jakies restauracji polskiej mniej wiecej na styl -Chlopskiego Jadla-jakie sa w PL...przypuszczam ze takaowy lokal moze byc na Sauth'cie ale nie jestem za bardzo w temacie bo tam nie mieszkam,a kto wie moze warta bylaby taka wycieczka zeby zjesc jakies staropolskie jadlo. __________________________________________________________________________ Druga sprawa skad (jak w ogole)zamawiacie dania na wynos,takie przy okazjach na wieksza ilosc osob....Ja zawsze sobie chwale i polecami innym -DiDi-czasami jednak czlowiek chce jakies urozmaicenie,polecicie cos? Odpowiedz Link
marxx ale popularny tan watek!!!!:))) 17.08.03, 02:10 az sie zasmialem:))) watek o jedzeniu ma najwiecej wpisow na forum chicagowa!!!! Odpowiedz Link