skibunny 12.09.08, 02:25 kolejny genialny pomysl majacy na celu walke z podziemiem aborcyjnym w Polsce... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniutek Re: co? 12.09.08, 04:36 wydaje mi sie, ze itutaj kobiety w ciazy sa jakos odnotowywane, ale jak jest z kontrola.... kiepsko raczej bo do nie dzwonila babka od mojej lekarz, ze sie nie zjawiam na kontrole a Zula miala juz kilka miesiecy. Odpowiedz Link
lolyta a, juz mam: 12.09.08, 06:04 wyborcza.pl/1,75248,5686880,PO_planuje_rejestracje_ciezarnych_Polek.html Odpowiedz Link
majenkir Re: a, juz mam: 12.09.08, 14:41 Bez sensu.... Przeciez jak babka chce usunac, to sie nie bedzie wpisywac na liste ;)). Odpowiedz Link
aneta05 Re: a, juz mam: 12.09.08, 15:13 majenkir napisała: > Bez sensu.... Przeciez jak babka chce usunac, to sie nie bedzie > wpisywac na liste ;)). ale to chodzi o to, ze lekarz bedzie mial obowiazek wpisania ciezarnej pacjentki do rejestru czy jej sie to podoba czy nie a po 9 miesiacach beda sprawdzac czy pani urodzila czy nie, a jak nie to dlaczego... Odpowiedz Link
ladybug Re: a, juz mam: 12.09.08, 16:31 "- Jeśli kobiety zgodzą się przystąpić do programu, ich dane zostaną zarejestrowane w specjalnym systemie, aby lekarze i pielęgniarki mogli utrzymywać z nimi kontakt " Slowo JESLI wyraznie wskazuje na brak obowiazku rejestracji. Nigdzie nie jest napisane, ze wspomniany program jest obowiazkowy. Odpowiedz Link
aneta05 Re: a, juz mam: 12.09.08, 16:38 ladybug napisała: > "- Jeśli kobiety zgodzą się przystąpić do programu, ich dane zostaną > zarejestrowane w specjalnym systemie, aby lekarze i pielęgniarki > mogli utrzymywać z nimi kontakt " > > Slowo JESLI wyraznie wskazuje na brak obowiazku rejestracji. Nigdzie > nie jest napisane, ze wspomniany program jest obowiazkowy. to ciekawe bo ja slyszalam w TV wypowiedz lekarzy i kogos z ministerstwa i wygladalo to na obowiazek lekarzy a nie dobrowolne zglaszanie chetnych kobiet. Pozyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link
beatamc Re: a, juz mam: 12.09.08, 16:44 czlowiek to tez zwerze, jak byna to nie patrzec. Do tego niektore osobniki daja sie dobrowolnie obraczkowac, poddawac inseminacji itp ;), dlaczego wiec nie liczyc ;0) Odpowiedz Link
zyta2003 Re: juz sie z tego wycofuja 15.09.08, 15:32 Ten pomysl, bardzo blisko ocieral sie wszelkie totalitaryzmy. Dwa lata temu owczesny minister edukacji z kolei chcial rejestrowac uczennice w ciazy. Tez oczywiscie dla dobra ciezarnych dziewczat. Jest zasadnicza roznica miedzy prowadzeniem przez lekarza i zespol kobiety w ciazy, a osobnym rejestrem takich kobiet. Mysle, ze lekarz i jego wspolpracownicy dla dobra pacjentki zagladaja do normalnej dokumentacji a nie zagladaliby do kartoteki prawie jak policyjnej. Kto mial miec do niej dostep, gdzie tajemnica lekarska? Szkoda slow... Polecam ksiazke dosyc dawno juz napisana - Margaret Atwood "Opowiesc podrecznej" . To przerazajaca wizja przyszlosci, w ktorej kobiety nie maja zadnych praw. A w tej Polsce, ktora tak pieknie jawi sie w roznych postach coraz blizej do tego. Rownie prosty a zarazem skuteczny jest pomysl polskiego premiera, azeby prawo nakazywalo kastracje pedofilow. Proste? I jak sie spodoba gawiedzi!!! Juz kiedys byly takie prawa, likwidowac narzedzie przestepstwa - zlodziejom ucinano rece- nogami juz trudniej ukrasc. Bez watpienia rozplynie sie w to w niebycie, bo lamie to prawa czlowieka i prawa miedzynarodowe do ktorych zobowiazana jest Polska. Nie na wszystko sa proste rozwiazania. Natomiast kilka zasad, aby pomoc kobietom bedacym ofiarom przemocy nigdy nikomu (poza grupa kobiet z Centrum Praw Kobiet) nie przyszlo do glowy uprawomocnic. Chociazby nakaz, azeby oprawca musial wyniesc sie z domu ( nie, nie mozna - bo gdzie zamieszka), azeby policja wyprowadzala z domu po interwencji nie kobiete z dziecmi (musi pani sie gdzies schowac, bo to niebezpieczne zostac), ale szalejacego mezczyzne, azeby wszelkie nekania bylo natychmiast rozwiazywane nakazem sadu 24-godzinnego. Itd...itd......itd..., ale po co. Lepiej opowiadac bajki o kastracji. Odpowiedz Link
inletka Re: juz sie z tego wycofuja 15.09.08, 18:01 Nie podciagajmy to pod decyzje panstwa. Jakis natchniony ma propozycje, mowi ja glosno ale to nie znaczy ze tak ma byc i tak bedzie. Podobnie bylo z pomyslem zabrania obywatelstwa Podolskiemu. Po co zaraz krytykowac tak bardzo wszystko co w Polsce. Wiadomo bylo ze pomysl z rejestracja ciezarnych nie przyjmie sie bo nie mialo to sensu ale za kastrowaniem pedofilow jestem calkowicie ZA i nie wiem dlaczego jeszcze tego nie robia. A niech sobie lamia prawa czlowieka w tym wypadku a jak takowy pedofil bedzie mial o to pretensje to przypomni sie jemu ze on tez zlamal prawo czlowieka/dziecka. Jestem Za i jeszcze raz ZA. "Bez watpienia rozplynie sie w to w niebycie, bo lamie to prawa czlowieka i prawa miedzynarodowe do ktorych zobowiazana jest Polska." Prawdopodobnie tak, bo wielu z nich tworzylo tez to prawo wiec bedzie tego bronic do upadlego. "Natomiast kilka zasad, aby pomoc kobietom bedacym ofiarom przemocy nigdy nikomu (poza grupa kobiet z Centrum Praw Kobiet) nie przyszlo do glowy uprawomocnic. Chociazby nakaz, azeby oprawca musial wyniesc sie z domu ( nie, nie mozna - bo gdzie zamieszka), azeby policja wyprowadzala z domu po interwencji nie kobiete z dziecmi (musi pani sie gdzies schowac, bo to niebezpieczne zostac), ale szalejacego mezczyzne, azeby wszelkie nekania bylo natychmiast rozwiazywane nakazem sadu 24-godzinnego. Itd...itd......itd...," To dokladnie mogoby sie odnosic do kazdego kraju, zwlaszcza USA. Pomysl logicznie, wyprowadzenie awanturnika i niebezpiecznego wariata z domu nie zalatwia sprawy. Taki wariat przeczeka i jak wie gdzie ofiara jest to nastepnym razem nie bedzie sie awanturowal tylko moze zabic. Stad ofiary uciekaja bo nie chca ryzykowac swojego i dzieci zycia. A wiesz jacy sa niektorzy mezczyzni? Nie mysla o konsekwencjach swojego czynu a jedynie zeby bylo tak jak oni chca. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 17.09.08, 16:38 Na zwalczenie "abororacyjnego podziemia". Wszystkie baby w wieku rozrodczym pozamykac w ciupie pod stala kontrola az do menapozy. Siusianie tylko na paski. Jak sie kolor na pasku zmieni to znaczy mamy stan 'blogoslawiony'. Jeszcze tylko nie obmyslilem co zrobic jak "stan blogoslawiony" splynie na podpaske albo do sracza po paru tygodniach. Jakies propozycje? Odpowiedz Link
zyta2003 Re: Jakies pomysly, drogie panie? n/t. 19.09.08, 00:01 Zapewne w Stanach kobiety tez nie maja lekko - jako ofiary przemocy domowej. Ale miedzy tym co ma panstwo, prawo i odpowiednie organizacje do zaoferowania kobietom tu i tam - to jest to roznica szerokosci oceanu , ktory te dwa kraje rozdziela. Nie jest to tematem watku, wiec nie bede zanudzac. Odpowiedz Link
inletka Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 16:30 iamhotep napisał: "Jeszcze tylko nie obmyslilem ..." Ty jeszcze wielu rzeczy nie obmysliles a nad tym nie trac wiecej czasu bo wyraznie nie jest to twoja mocna strona. "Jakies propozycje? " Tak. Ja mam. Idz z takimi oblesnymi i niesmacznymi wywodami na meskie forum. Jestem pewna ze znajdziesz tam duzo propozycji. Odpowiedz Link
ladybug Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 16:33 Najwyrazniej biednemu iamhotem znow przesunela sie czapeczka. Odpowiedz Link
inletka Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 16:39 ladybug napisała: > Najwyrazniej biednemu iamhotem znow przesunela sie czapeczka. Czy podejrzewasz ze czarna spineczka nie trzyma dobrze czy ze czapeczka ma daszek i ten daszek zaslonil oczy iamhotowi? Odpowiedz Link
ladybug Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 17:03 Mysle, ze iamhotep po prostu za mocno sciaga gumeczka wlosy, rezultatem czego jest srodowisko nieprzyjazne czapeczce. Napewno ogromny wplyw na przesuwanie ma rowniez niespokojna natura iamhotep i ciagle nerwowe rozgladanie sie dookola. - Odpowiedz Link
inletka Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 17:13 niespokojna natura iamhotep > i ciagle nerwowe rozgladanie sie dookola. > - To nie zostaje mu nic innego poradzic jak: "daj sobie na luz". Nie ma co sie ciagle rozgladac. Jak beda chcieli zaatakowac to i tak sie nie uchronisz od tego. A tak to wrzodow sie dorobisz i zostanie ci tylko siemie lniane do picia. I nie daj Boze nie uzywaj gumek-recepturek do wlosow. Bardzo szkodza na ich ilosc. Wlosow, oczywiscie. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 02:44 czy pomyslalyscie choc przez ulamek sekundy ze moja "mam lepszy pomysl wypowiedz" to SARKAZM, prowokacja do myslenia!!!! Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 04:45 I am afraid, iamhotep, ze twoj sarkazm i twoje prowokacje sa zrozumiale tylko tobie samemu. Ze wzgledu na te czapeczke - za bardzo cie uciska, i masz ja za mocno zawiazana pod szyjka. Przez co sciska glowke i odcina doplyw tlenu do mozgu. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 06:30 ania_2000 napisała: > I am afraid, iamhotep, ze twoj sarkazm i twoje prowokacje sa zrozumiale tylko > tobie samemu. Ze wzgledu na te czapeczke - za bardzo cie uciska, i masz ja za > mocno zawiazana pod szyjka. Przez co sciska glowke i odcina doplyw tlenu do moz > gu. Acha. A twoja wypowiedz w reakcji na moj ABSURDALNY 'pomysl' wiezienia kobiet w wieku rozrodczym by rozwiazac problem z aboracja to przyklad dojrzalego, inteligentnego, ABSTRAKCYJNEGO myslenia. Dziewczyno, ja cie nie chce urazic ale twoja reakcja pokazala, ze nie wyroslas jeszcze z etapu nazywanego w psychologii 'concrete thinking'. Zwykle to tylko faza wieku dzieciecego no ale jak widac sa wyjatki. Odpowiedz Link
ladybug Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 06:47 iamhotep napisała: > ania_2000 napisała: > > > I am afraid, iamhotep, ze twoj sarkazm i twoje prowokacje sa > zrozumiale tylko > > tobie samemu. Ze wzgledu na te czapeczke - za bardzo cie uciska, i > masz ja za > > mocno zawiazana pod szyjka. Przez co sciska glowke i odcina doplyw > tlenu do moz > > gu. > > > Acha. A twoja wypowiedz w reakcji na moj ABSURDALNY 'pomysl' > wiezienia kobiet w wieku rozrodczym by rozwiazac problem z aboracja > to przyklad dojrzalego, inteligentnego, ABSTRAKCYJNEGO myslenia. > Dziewczyno, ja cie nie chce urazic ale twoja reakcja pokazala, ze > nie wyroslas jeszcze z etapu nazywanego w psychologii 'concrete > thinking'. Zwykle to tylko faza wieku dzieciecego no ale jak widac > sa wyjatki. I swietnie. Moge nie wyrastac. Tak dlugo, jak dlugo zauwazac bede zenujacy poziom wypowiedzi takich jak Twoje - jest ze mna wszysko w porzadku. Starsi panowie, tacy jak Ty iamhotep, powinni raczej spedzac czas na imponowaniu dziewczetom nowa motorowka albo na przkopywaniu grzadek sasiadom. Napewno uslyszysz jeszcze nie raz, ze jestes milym starszym panem. Jeszcze niejeden sasiad sie zdziwi, ze taki mily jest ten lysiejacy Polak. Pamietaj tylko, zeby nie puscic farby w kwestii globalnego spisku i nie zartowac na temat kontrolowania podziemia aborcyjnego. Nie chcialbys przeciez miec w okolicy opini podstarzalego, niebezpiecznego dziwaka. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 07:19 Mysle, ze zamiast rozprawiac o psychologach raczej powinnienes z porady jakiegs dobrego skorzystac. I nie zapomnij pokazac mu twojej aluminiowej czapeczki - byc moze bedzie w stanie szybciej postawic trafna diagnoze Odpowiedz Link
ladybug Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 06:00 iamhotep napisała: > czy pomyslalyscie choc przez ulamek sekundy ze moja "mam lepszy > pomysl wypowiedz" to SARKAZM, prowokacja do myslenia!!!! To nie SARKAZM to ZENADA w najczystszej postaci. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Moze jednak moja absurdalna propozycja 20.09.08, 17:39 (uwaga sarkazm) zamykania w ciupie kobiet w wieku rozrodczym - bo noz im przyjdzie do glowy zazyc jakies "anty" tabletki albo nie daj boze w jakims momencie usunac niepozadana ciaze - nie jest taka wcale absurdalna:) (uwaga sarkazm) Swiat jest pelen inteligetnych ludzi, ktorzy wiedza co jest dobre dla kobiety i jej rodziny. Taki Czauszesku przychodzi na mysl ... A jak sie to skonczylo wszyscy chyba pamietamy. No ale nie wszyscy maja dobra pamiec, nie tylko w Polsce. W Stanach nie jest inaczej. LAST month, the Bush administration launched the latest salvo in its eight-year campaign to undermine women’s rights and women’s health by placing ideology ahead of science: a proposed rule from the Department of Health and Human Services that would govern family planning. It would require that any health care entity that receives federal financing — whether it’s a physician in private practice, a hospital or a state government — certify in writing that none of its employees are required to assist in any way with medical services they find objectionable. The definition of abortion in the proposed rule is left open to interpretation. An earlier draft included a medically inaccurate definition that included commonly prescribed forms of contraception like birth control pills, IUD’s and emergency contraception. That language has been removed, but because the current version includes no definition at all, individual health care providers could decide on their own that birth control is the same as abortion. www.nytimes.com/2008/09/19/opinion/19clinton.html?_r=3&oref=slogin&oref=slogin&oref=slogin www.dailykos.com/storyonly/2008/8/26/111031/307/175/575465 Odpowiedz Link