Dodaj do ulubionych

rejestracja kobiet w ciazy (Polska)

12.09.08, 02:25
kolejny genialny pomysl majacy na celu walke z podziemiem aborcyjnym
w Polsce...
Obserwuj wątek
    • lolyta co? 12.09.08, 03:38
      a co to za nowina jakas?
      • aniutek Re: co? 12.09.08, 04:36
        wydaje mi sie, ze itutaj kobiety w ciazy sa jakos odnotowywane, ale
        jak jest z kontrola.... kiepsko raczej bo do nie dzwonila babka od
        mojej lekarz, ze sie nie zjawiam na kontrole a Zula miala juz kilka
        miesiecy.
        • lolyta a, juz mam: 12.09.08, 06:04
          wyborcza.pl/1,75248,5686880,PO_planuje_rejestracje_ciezarnych_Polek.html
          • majenkir Re: a, juz mam: 12.09.08, 14:41
            Bez sensu.... Przeciez jak babka chce usunac, to sie nie bedzie
            wpisywac na liste ;)).
            • aneta05 Re: a, juz mam: 12.09.08, 15:13
              majenkir napisała:

> Bez sensu.... Przeciez jak babka chce usunac, to sie nie bedzie
              > wpisywac na liste ;)).

ale to chodzi o to, ze lekarz bedzie mial obowiazek wpisania
              ciezarnej pacjentki do rejestru czy jej sie to podoba czy nie a po 9
              miesiacach beda sprawdzac czy pani urodzila czy nie, a jak nie to
              dlaczego...
              • ladybug Re: a, juz mam: 12.09.08, 16:31
                "- Jeśli kobiety zgodzą się przystąpić do programu, ich dane zostaną
                zarejestrowane w specjalnym systemie, aby lekarze i pielęgniarki
                mogli utrzymywać z nimi kontakt "

Slowo JESLI wyraznie wskazuje na brak obowiazku rejestracji. Nigdzie
                nie jest napisane, ze wspomniany program jest obowiazkowy.
                • aneta05 Re: a, juz mam: 12.09.08, 16:38
                  ladybug napisała:

> "- Jeśli kobiety zgodzą się przystąpić do programu, ich dane
                  zostaną
                  > zarejestrowane w specjalnym systemie, aby lekarze i pielęgniarki
                  > mogli utrzymywać z nimi kontakt "
                  >
                  > Slowo JESLI wyraznie wskazuje na brak obowiazku rejestracji.
                  Nigdzie
                  > nie jest napisane, ze wspomniany program jest obowiazkowy.

to ciekawe bo ja slyszalam w TV wypowiedz lekarzy i kogos z
                  ministerstwa i wygladalo to na obowiazek lekarzy a nie dobrowolne
                  zglaszanie chetnych kobiet. Pozyjemy zobaczymy.
                  • beatamc Re: a, juz mam: 12.09.08, 16:44
                    czlowiek to tez zwerze, jak byna to nie patrzec. Do tego niektore
                    osobniki daja sie dobrowolnie obraczkowac, poddawac inseminacji
                    itp ;), dlaczego wiec nie liczyc ;0)
                    • aneta05 juz sie z tego wycofuja 12.09.08, 17:24
                      jak podalo RMF
                      • zyta2003 Re: juz sie z tego wycofuja 15.09.08, 15:32
                        Ten pomysl, bardzo blisko ocieral sie wszelkie totalitaryzmy. Dwa
                        lata temu owczesny minister edukacji z kolei chcial rejestrowac
                        uczennice w ciazy. Tez oczywiscie dla dobra ciezarnych dziewczat.
                        Jest zasadnicza roznica miedzy prowadzeniem przez lekarza i
                        zespol kobiety w ciazy, a osobnym rejestrem takich kobiet. Mysle,
                        ze lekarz i jego wspolpracownicy dla dobra pacjentki zagladaja do
                        normalnej dokumentacji a nie zagladaliby do kartoteki prawie jak
                        policyjnej. Kto mial miec do niej dostep, gdzie tajemnica lekarska?
                        Szkoda slow... Polecam ksiazke dosyc dawno juz napisana - Margaret
                        Atwood "Opowiesc podrecznej" . To przerazajaca wizja przyszlosci, w
                        ktorej kobiety nie maja zadnych praw. A w tej Polsce, ktora tak
                        pieknie jawi sie w roznych postach coraz blizej do tego.
                        Rownie prosty a zarazem skuteczny jest pomysl polskiego premiera,
                        azeby prawo nakazywalo kastracje pedofilow. Proste? I jak sie
                        spodoba gawiedzi!!! Juz kiedys byly takie prawa, likwidowac
                        narzedzie przestepstwa - zlodziejom ucinano rece- nogami juz
                        trudniej ukrasc. Bez watpienia rozplynie sie w to w niebycie, bo
                        lamie to prawa czlowieka i prawa miedzynarodowe do ktorych
                        zobowiazana jest Polska. Nie na wszystko sa proste rozwiazania.
                        Natomiast kilka zasad, aby pomoc kobietom bedacym ofiarom przemocy
                        nigdy nikomu (poza grupa kobiet z Centrum Praw Kobiet) nie przyszlo
                        do glowy uprawomocnic. Chociazby nakaz, azeby oprawca musial wyniesc
                        sie z domu ( nie, nie mozna - bo gdzie zamieszka), azeby policja
                        wyprowadzala z domu po interwencji nie kobiete z dziecmi (musi pani
                        sie gdzies schowac, bo to niebezpieczne zostac), ale szalejacego
                        mezczyzne, azeby wszelkie nekania bylo natychmiast rozwiazywane
                        nakazem sadu 24-godzinnego. Itd...itd......itd..., ale po co. Lepiej
                        opowiadac bajki o kastracji.
                        • inletka Re: juz sie z tego wycofuja 15.09.08, 18:01
                          Nie podciagajmy to pod decyzje panstwa. Jakis natchniony ma
                          propozycje, mowi ja glosno ale to nie znaczy ze tak ma byc i tak
                          bedzie. Podobnie bylo z pomyslem zabrania obywatelstwa Podolskiemu.
                          Po co zaraz krytykowac tak bardzo wszystko co w Polsce. Wiadomo
                          bylo ze pomysl z rejestracja ciezarnych nie przyjmie sie bo nie
                          mialo to sensu ale za kastrowaniem pedofilow jestem calkowicie ZA i
                          nie wiem dlaczego jeszcze tego nie robia. A niech sobie lamia prawa
                          czlowieka w tym wypadku a jak takowy pedofil bedzie mial o to
                          pretensje to przypomni sie jemu ze on tez zlamal prawo
                          czlowieka/dziecka. Jestem Za i jeszcze raz ZA.

"Bez watpienia rozplynie sie w to w niebycie, bo
                          lamie to prawa czlowieka i prawa miedzynarodowe do ktorych
                          zobowiazana jest Polska."

Prawdopodobnie tak, bo wielu z nich tworzylo tez to prawo wiec
                          bedzie tego bronic do upadlego.

"Natomiast kilka zasad, aby pomoc kobietom bedacym ofiarom przemocy
                          nigdy nikomu (poza grupa kobiet z Centrum Praw Kobiet) nie przyszlo
                          do glowy uprawomocnic. Chociazby nakaz, azeby oprawca musial
                          wyniesc
                          sie z domu ( nie, nie mozna - bo gdzie zamieszka), azeby policja
                          wyprowadzala z domu po interwencji nie kobiete z dziecmi (musi pani
                          sie gdzies schowac, bo to niebezpieczne zostac), ale szalejacego
                          mezczyzne, azeby wszelkie nekania bylo natychmiast rozwiazywane
                          nakazem sadu 24-godzinnego. Itd...itd......itd...,"

To dokladnie mogoby sie odnosic do kazdego kraju, zwlaszcza USA.
                          Pomysl logicznie, wyprowadzenie awanturnika i niebezpiecznego
                          wariata z domu nie zalatwia sprawy. Taki wariat przeczeka i jak wie
                          gdzie ofiara jest to nastepnym razem nie bedzie sie awanturowal
                          tylko moze zabic. Stad ofiary uciekaja bo nie chca ryzykowac
                          swojego i dzieci zycia. A wiesz jacy sa niektorzy mezczyzni? Nie
                          mysla o konsekwencjach swojego czynu a jedynie zeby bylo tak jak
                          oni chca.
                          • iamhotep Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 17.09.08, 16:38
                            Na zwalczenie "abororacyjnego podziemia". Wszystkie baby w wieku
                            rozrodczym pozamykac w ciupie pod stala kontrola az do menapozy.
                            Siusianie tylko na paski. Jak sie kolor na pasku zmieni to znaczy
                            mamy stan 'blogoslawiony'. Jeszcze tylko nie obmyslilem co zrobic
                            jak "stan blogoslawiony" splynie na podpaske albo do sracza po paru
                            tygodniach. Jakies propozycje?
                            • iamhotep Re: Jakies pomysly, drogie panie? n/t. 17.09.08, 17:20
                              • zyta2003 Re: Jakies pomysly, drogie panie? n/t. 19.09.08, 00:01
                                Zapewne w Stanach kobiety tez nie maja lekko - jako ofiary
                                przemocy domowej. Ale miedzy tym co ma panstwo, prawo i odpowiednie
                                organizacje do zaoferowania kobietom tu i tam - to jest to roznica
                                szerokosci oceanu , ktory te dwa kraje rozdziela. Nie jest to
                                tematem watku, wiec nie bede zanudzac.
                            • inletka Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 16:30
                              iamhotep napisał:
                              "Jeszcze tylko nie obmyslilem ..."
                              Ty jeszcze wielu rzeczy nie obmysliles a nad tym nie trac wiecej
                              czasu bo wyraznie nie jest to twoja mocna strona.

"Jakies propozycje? "
                              Tak. Ja mam.
                              Idz z takimi oblesnymi i niesmacznymi wywodami na meskie forum.
                              Jestem pewna ze znajdziesz tam duzo propozycji.

• ladybug Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 16:33
                                Najwyrazniej biednemu iamhotem znow przesunela sie czapeczka.
                                • inletka Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 16:39
                                  ladybug napisała:

> Najwyrazniej biednemu iamhotem znow przesunela sie czapeczka.

Czy podejrzewasz ze czarna spineczka nie trzyma dobrze czy ze
                                  czapeczka ma daszek i ten daszek zaslonil oczy iamhotowi?
                                  • ladybug Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 17:03
                                    Mysle, ze iamhotep po prostu za mocno sciaga gumeczka wlosy,
                                    rezultatem czego jest srodowisko nieprzyjazne czapeczce. Napewno
                                    ogromny wplyw na przesuwanie ma rowniez niespokojna natura iamhotep
                                    i ciagle nerwowe rozgladanie sie dookola.
                                    -
                                    • inletka Re: Ja mam lepszy pomysl:)))) 19.09.08, 17:13
                                      niespokojna natura iamhotep
                                      > i ciagle nerwowe rozgladanie sie dookola.
                                      > -

To nie zostaje mu nic innego poradzic jak: "daj sobie na luz".
                                      Nie ma co sie ciagle rozgladac. Jak beda chcieli zaatakowac to i
                                      tak sie nie uchronisz od tego. A tak to wrzodow sie dorobisz i
                                      zostanie ci tylko siemie lniane do picia.

I nie daj Boze nie uzywaj gumek-recepturek do wlosow. Bardzo
                                      szkodza na ich ilosc. Wlosow, oczywiscie.
                                      • iamhotep Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 02:44
                                        czy pomyslalyscie choc przez ulamek sekundy ze moja "mam lepszy
                                        pomysl wypowiedz" to SARKAZM, prowokacja do myslenia!!!!
                                        • ania_2000 Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 04:45
                                          I am afraid, iamhotep, ze twoj sarkazm i twoje prowokacje sa zrozumiale tylko
                                          tobie samemu. Ze wzgledu na te czapeczke - za bardzo cie uciska, i masz ja za
                                          mocno zawiazana pod szyjka. Przez co sciska glowke i odcina doplyw tlenu do mozgu.
                                          • iamhotep Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 06:30
                                            ania_2000 napisała:

> I am afraid, iamhotep, ze twoj sarkazm i twoje prowokacje sa
                                            zrozumiale tylko
                                            > tobie samemu. Ze wzgledu na te czapeczke - za bardzo cie uciska, i
                                            masz ja za
                                            > mocno zawiazana pod szyjka. Przez co sciska glowke i odcina doplyw
                                            tlenu do moz
                                            > gu.

Acha. A twoja wypowiedz w reakcji na moj ABSURDALNY 'pomysl'
                                            wiezienia kobiet w wieku rozrodczym by rozwiazac problem z aboracja
                                            to przyklad dojrzalego, inteligentnego, ABSTRAKCYJNEGO myslenia.
                                            Dziewczyno, ja cie nie chce urazic ale twoja reakcja pokazala, ze
                                            nie wyroslas jeszcze z etapu nazywanego w psychologii 'concrete
                                            thinking'. Zwykle to tylko faza wieku dzieciecego no ale jak widac
                                            sa wyjatki.
                                            • iamhotep Re: Ale ze mnie gluptas 20.09.08, 06:31
                                              ty tez mnie napuscilas:)
                                            • ladybug Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 06:47
                                              iamhotep napisała:

> ania_2000 napisała:
                                              >
                                              > > I am afraid, iamhotep, ze twoj sarkazm i twoje prowokacje sa
                                              > zrozumiale tylko
                                              > > tobie samemu. Ze wzgledu na te czapeczke - za bardzo cie uciska, i
                                              > masz ja za
                                              > > mocno zawiazana pod szyjka. Przez co sciska glowke i odcina doplyw
                                              > tlenu do moz
                                              > > gu.
                                              >
                                              >
                                              > Acha. A twoja wypowiedz w reakcji na moj ABSURDALNY 'pomysl'
                                              > wiezienia kobiet w wieku rozrodczym by rozwiazac problem z aboracja
                                              > to przyklad dojrzalego, inteligentnego, ABSTRAKCYJNEGO myslenia.
                                              > Dziewczyno, ja cie nie chce urazic ale twoja reakcja pokazala, ze
                                              > nie wyroslas jeszcze z etapu nazywanego w psychologii 'concrete
                                              > thinking'. Zwykle to tylko faza wieku dzieciecego no ale jak widac
                                              > sa wyjatki.

I swietnie. Moge nie wyrastac. Tak dlugo, jak dlugo zauwazac bede zenujacy
                                              poziom wypowiedzi takich jak Twoje - jest ze mna wszysko w porzadku. Starsi
                                              panowie, tacy jak Ty iamhotep, powinni raczej spedzac czas na imponowaniu
                                              dziewczetom nowa motorowka albo na przkopywaniu grzadek sasiadom. Napewno
                                              uslyszysz jeszcze nie raz, ze jestes milym starszym panem. Jeszcze niejeden
                                              sasiad sie zdziwi, ze taki mily jest ten lysiejacy Polak. Pamietaj tylko, zeby
                                              nie puscic farby w kwestii globalnego spisku i nie zartowac na temat
                                              kontrolowania podziemia aborcyjnego. Nie chcialbys przeciez miec w okolicy opini
                                              podstarzalego, niebezpiecznego dziwaka.
                                            • ania_2000 Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 07:19
                                              Mysle, ze zamiast rozprawiac o psychologach raczej powinnienes z porady jakiegs
                                              dobrego skorzystac.
                                              I nie zapomnij pokazac mu twojej aluminiowej czapeczki - byc moze bedzie w
                                              stanie szybciej postawic trafna diagnoze
                                        • ladybug Re: Droga inlet, droga lady 20.09.08, 06:00
                                          iamhotep napisała:

> czy pomyslalyscie choc przez ulamek sekundy ze moja "mam lepszy
                                          > pomysl wypowiedz" to SARKAZM, prowokacja do myslenia!!!!

To nie SARKAZM to ZENADA w najczystszej postaci.
    • iamhotep Re: Moze jednak moja absurdalna propozycja 20.09.08, 17:39
      (uwaga sarkazm) zamykania w ciupie kobiet w wieku rozrodczym - bo
      noz im przyjdzie do glowy zazyc jakies "anty" tabletki albo nie daj
      boze w jakims momencie usunac niepozadana ciaze - nie jest taka
      wcale absurdalna:)

(uwaga sarkazm) Swiat jest pelen inteligetnych ludzi, ktorzy wiedza
      co jest dobre dla kobiety i jej rodziny. Taki Czauszesku przychodzi
      na mysl ... A jak sie to skonczylo wszyscy chyba pamietamy.

No ale nie wszyscy maja dobra pamiec, nie tylko w Polsce. W Stanach
      nie jest inaczej.

LAST month, the Bush administration launched the latest salvo in its
      eight-year campaign to undermine women’s rights and women’s health
      by placing ideology ahead of science: a proposed rule from the
      Department of Health and Human Services that would govern family
      planning. It would require that any health care entity that receives
      federal financing — whether it’s a physician in private practice, a
      hospital or a state government — certify in writing that none of its
      employees are required to assist in any way with medical services
      they find objectionable.

The definition of abortion in the proposed rule is left open to
      interpretation. An earlier draft included a medically inaccurate
      definition that included commonly prescribed forms of contraception
      like birth control pills, IUD’s and emergency contraception. That
      language has been removed, but because the current version includes
      no definition at all, individual health care providers could decide
      on their own that birth control is the same as abortion.

www.nytimes.com/2008/09/19/opinion/19clinton.html?_r=3&oref=slogin&oref=slogin&oref=slogin

www.dailykos.com/storyonly/2008/8/26/111031/307/175/575465

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka