Dodaj do ulubionych

Czas pracy

09.07.11, 20:48
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam pytanie, zwłaszcza do tych, którzy swój literacki debiut mają już za sobą. Jak długo piszecie jedną książkę (powieść)? I jak to wygląda z bliższej perspektywy, piszecie regularnie? Ile stron tygodniowo, miesięcznie?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje, którymi się podzielicie.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ojuciasan Re: Czas pracy 10.07.11, 02:32
      Chyba każdy autor ma swoje własne tempo pracy. Jeden pisze książkę w 3 miesiące, inny w 3 lata, ktoś pisze codziennie po np. 3 godziny, a ktoś inny siada do pisania raz w miesiącu i pod wpływem weny pisze non stop przez dzień i noc... Nie ma żadnych reguł. Wszystkie drogi są dobre, jeśli prowadzą do celu. Ostateczny efekt jest ważny :-)
      • enever Re: Czas pracy 11.07.11, 11:23
        Zgadza się. Przy czym warto zwrócić uwagę na wieloznaczność sformułowania "pisanie książki". Pisanie to nie tylko wklepywanie literek, ale także zbieranie materiałów, obmyślanie struktury książki itd. Jeśli chcemy podliczyć czas spędzony na "pisanie książki", powinniśmy wziąć to wszystko pod uwagę.
    • zooloza Re: Czas pracy 11.07.11, 14:33
      To jest pytanie z serii niezwykle zdumiewających pytań dziennikarzy.To jest tak, jakby ktoś zapytał: "Jak długo się żyje?".
      Jaką książkę? Kto pisze? O czym?
      Ja pisałam 1,5 roku. Dwa razy ją pisałam. Sto razy poprawiałam. Zajmuje 329 stron. Moja przyjaciółka swoja powieść pisała 5 lat. Sto stron.
      Bułhakow pisał swoją książkę 12 lat. Masłowska - 1 miesiąc.
      Mam nadzieję, że objaśniłam "reguły".
      • benetowna1 Re: Czas pracy 14.07.11, 15:41
        Zgadzam się z przedmówcami. Kazdy autor ma własne przyzwyczajenia. Przygotowania do pisania ksiażki zabierają mnóstwo czasu, samo pisanie, kiedy już wszytsko ma się obmyślone- w moim przypadku jakieś pół roku. Poprawki przede mną.
        Ale to przy drugiej książce. Przy pierwszej- pełen brak profesjonalizmu i ogromna frajda:)- pisałam chyba przez rok, poprawki robiłam pół roku; kiedy miałam czas i natchnienie. Chyba pierwsza książka zawsze jest szczególna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka