neurosis 07.09.04, 12:13 Czy ktos sie moze orientuje w obecnych stawkach za korekte?? zaproponowano mi zrobienie korekty i poproszono o wycene, a ja nie mam zielonego pojecia co odpowiedziec na pytanie 'ile'. Z gory dziekuje:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millefiori Re: wycena korekty 07.09.04, 13:21 Stawka za korekte tekstu w jezyku polskim - od 3 zl za strone. Wysokosc stawki zalezy od lokalizacji zleceniodawcy na mapie Polski. Porownaj z innymi stawkami (np. za redakcje tekstu czy przeklad): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=12593271&v=2&s=0 Odpowiedz Link
neurosis Re: wycena korekty 07.09.04, 13:41 jeszcze sie dopytam: jaka jest rozpietosc cenowa? i jak to wyglada w roznych czesciach kraju? od 3zl za strone A4 wydruku komputerowego - czy jest zroznicowanie pomiedzy wydrukiem czcionka 14 a 12? nie chce powiedziec za malo, ale tez znowu nie chce brac ceny z kosmosu Odpowiedz Link
millefiori Re: wycena korekty 07.09.04, 13:51 W Warszawie najwyzsze stawki ponoc, a i w W-wie zaleza od miejsca. 5 zl brutto sie zdarza za normalny tekst literacki, (a nie np. tablice matematyczne czy slowniki), przynajmniej tak ludzie mowia. Rozliczasz tekst zgodnie z formatem maszynopisu znormalizowanego, tzn.: 1 str.mszp.znorm.= 1800 znakow ze spacjami na stronie A4. Odpowiedz Link
millefiori Re: wycena korekty 07.09.04, 14:05 Zapomnialam o najwazniejszym: 5 zl za korekte nie przepuszczona tylko przez automatycznego sprawdzacza pisowni, ale zrobiona "na piechote", czyli ze sczytaniem. Odpowiedz Link
neurosis Re: wycena korekty 07.09.04, 14:13 dziekuje:) dowiedzialam sie tez ze stawka za korekte arkusza wydawniczego (40tys znakow lacznie ze spacjami) wynosi ok 30zl. Tylko ze do korekty nie bede miala calego arkusza a male opowiadanie (wiec pewnie jakies pare stron) Odpowiedz Link
millefiori Re: wycena korekty 07.09.04, 14:35 To wg. tej stawki wychodzi, nie chce Cie martwic, okolo 1,5 zl za strone:( Odpowiedz Link
neurosis Re: wycena korekty 07.09.04, 14:55 wiem, tez wyliczylam. Ale co mnie zastanawia to fakt jak duze sa rozbieznosci pomiedzy tym co oferuja wydawnictwa a oczekiwaniami korektorow. Powyzsza stawka pochodzi z 'renomowanego' (podobno) wydawnictwa. Popytalam jeszcze troche samych korektorow na ile wyceniaja swoja prace. Za strone zycza sobie 5-10 zl. I kogo tu sluchac? stawki z wydawnictw czy wyceny korektorow? Odpowiedz Link
millefiori Re: wycena korekty 08.09.04, 17:14 Rozsadek przemawia za okolicami zlotego srodka. Millefiori Wydawnictwa i ich obyczaje Odpowiedz Link
karampuk Re: wycena korekty 27.10.04, 14:42 Rozumiem, że podajecie stawki nie za jednorazowe przeczytanie, ale dwu- czy trzykrotne - tyle ile trzeba, by przygotować rzecz do druku? A ile policzyłybyście dodatkowo za korektę + samodzielne jej naniesienie do Quarka? I czy wiecie, ile mniej więcej może wynosić pensja korektorów etatowych? Odpowiedz Link
ksiezniczka256 Re: wycena korekty 01.04.05, 22:37 Wroclaw, wydawnictwo, w ktorym pracowalam - wiekszosc osob na umowe o odstapienie praw autorskich, praca liczona od godziny - 9-13 pln/h brutto. Przy czym poza korekta rowniez prace tworcze i redakcja. Odpowiedz Link