Dodaj do ulubionych

Rady dla początkującego tłumacza

04.07.06, 10:11
Witam, przypadkiem znalazłam to forum i jestem zachwycona ilością przydatnych
informacji, które tu się pojawiają. Chciałabym zająć się tłumaczeniami
literackimi, ale nie bardzo wiem jak zacząć. Do kogo wysyłać próbne
tłumaczenie? Do sekretarza redakcji w wydawnictwie? Czy może bezpośrednio do
redaktora? Które wydawnictwa możecie polecić? Będę wdzięczna za wszelkie rady
od doświadczonych tłumaczy i redaktorów. Dodam jeszcze, że archiwum już
przejrzałam :-)
Pozdrawiam
Mona
Obserwuj wątek
    • ajtra Re: Rady dla początkującego tłumacza 04.07.06, 10:38
      Archiwum przejrzałaś? Ja też:P I znalazłam dla Ciebie odpowiedź.
      Jest to wypowiedź donatty. Mam nadzieję, że się nie obrazi.

• Re: do czynnych zawodowo tlumaczy
      donatta 03.03.06, 08:25 + odpowiedz

Rozwiązań jest kilka.

Możesz przygotować własną próbkę jakiegoś tekstu. Przetłumaczyć i rozesłać do
      wybranych wydawnictw, a potem czekać na odzew.

Możesz odwiedzać regularnie portale wydawnicze i strony wydawnictw. Od czasu do
      czasu, pojawiają się tam ogłoszenia o poszukiwaniu tłumaczy, np. na Wirtualnym
      Wydawcy (w dziale "praca").

Można wreszcie znaleźć nie tłumaczoną dotąd pozycję, wybrać jej fragment,
      przełożyć, napisać streszczenie, załączyć recenzje – i spróbować zareklamować
      nie tylko siebie, ale i konkretną książkę. Oczywiście, zawsze istnieje ryzyko,
      że wydawnictwo zajmie się książką, ale nie zleci tłumaczenia Tobie.

Możesz też zaprzyjaźnić się z redaktorem jakiegoś wydawnictwa. To w ich gestii
      leży znajdowanie tłumaczy, więc jak go/ją przekonasz, to wybierze Ciebie :-)
      To, rzecz jasna, żart, ale pewnie wiele książek tłumaczonych jest w taki
      właśnie sposób ...
      • biomona Re: Rady dla początkującego tłumacza 04.07.06, 10:46
        Ajtra, ten post czytałam już wcześniej ( i parę innych, podobnych też), ale
        zadałam też kilka pytań dodatkowych :-) Np do kogo w wydawnictwie należy wysłać
        próbkę tłumaczenia :-) a także które wydawnictwa polecacie jako "wybrane".
        Proszę także o rady, które jeszcze się nie pojawiły na forum (jeśli takie
        istnieją, oczywiście)
        • josteine Druga początkująca tłumaczka odpowiada :) 04.07.06, 11:02
          Biomono, nie można powiedzieć, które wydawnictwa są polecane, a które nie, bo
          to zależy od książki. Inne pozycje wydaje Prószyński (bardziej popularne, dużo
          literatury masowej, stawia na bestsellery, poradniki, lektury), a inne
          Wydawnictwo Literackie czy Czytelnik (znani pisarze, nagrodzeni, serie
          wydawnicze, Literackie jeszcze serie dla dzieci...). Nie możemy Ci podać listy
          wydawnictw, do których należy wysyłać teksty, przeczytaj za to dokładnie, do
          których nie należy (bo Ci nie zapłacą np.).
          • biomona Josteine 04.07.06, 11:30
            a jakiej mniej więcej długości powinien być tekst próbny? I do kogo w
            wydawnictwie go wysyłać? Bezpośrednio do redaktora? Czy może do sekretarza
            redakcji? Będę wdzięczna za wszelkie porady dla debiutantki :-)
            • ajtra biomona 04.07.06, 14:15
              Znowu zacytuję wypowiedź donatty:P
              Ale od tego powinnaś zacząć...

"Piszesz do obcego wydawcy z pytaniem, czy ktoś z Twojego kraju zakupił
              już prawa autorskie do książki. Jeśli nie, tłumaczysz fragment i rozsyłasz do
              wydawnictw. Reszta j.w. (umowę podpiszą z Tobą na początku Twojej pracy, a nie
              kiedy książka będzie gotowa), tylko tu zawsze istnieje ryzyko, że wydawca
              zdecyduje się wydać książkę, ale da ją komuś innemu do przetłumaczenia. "

• niedzielna Re: Josteine 05.07.06, 11:36
              Wydawnictwa zwykle mają strony internetowe, na których podane są adresy osób
              odpowiedzialnych za poszczególne działy. Jeśli nie, rzeczywiście najlepiej
              skontaktować się z sekretarzem danej redakcji (można zadzwonić i zapytać kto
              to). Oferta (zwięzła i napisana piękną polszczyzną) powinna zawierać cv i opis
              zainteresowań (tzn tego, na czym się znasz i jakiego rodzaju literaturą chcesz
              się zajmować), własne propozycje przekładowe z uzasadnieniem oraz próbkę
              przekładu (moim zdaniem wystarczy jakieś 5 stron), najlepiej z fragmentem
              oryginału. Nie ograniczaj się do wydawców ze swojego miasta, zawsze można
              współpracować na odległość. Bardzo dobrze, jeśli ma się nawet niewielki dorobek
              (przekłady dla czasopism, albo tekstów użytkowych etc).
              Powodzenia!
              N.
              • biomona Dziekuje 05.07.06, 12:45
                bardzo, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Właśnie tych informacji mi brakowało :-)
                Pozdrawiam serdecznie Mona
    • olabu Re: Rady dla początkującego tłumacza 06.07.06, 17:12
      Wysylaj do redaktorow konkretnych dzialow, nigdy na tzw. "rozdzielnik" typu
      sekretariat, recepcja, asystentki. Najlepiej 10 stron plus dwie strony na temat
      calej ksiazki i krotka notatke o tlumaczu (nie cale cv). Polecam Proszynskiego
      (rzetelne wyd. i roznorodne - od masówki do ksiazek naukowych), WAB,
      Czytelnika, Znak (np. tu powiesci). W wiekszym i lepszym wydawnictwie bedziesz
      czekac dluzej na recenzje, ale warto.
      Jestem redaktorem od 12 lat, sluze rada (mail), jesli potrzebujesz. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka