onysablet 04.05.07, 13:26 Czy ktoś może współpracował/ współpracuje z tym wydawnictwem? Będę wdzięczna za wszelkie info. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr700411 z doświadczenia 04.05.07, 14:50 Będzie w punktach: 1. Telefonicznie są bardzo mili i sympatyczni 2. Otwarci na nieszablonowe pomysły 3. To wydawnictwo-córka Fabryki Słów 4. BARDZO Kiepska komunikatywność mailowo-listowa (czekam od ponad pół roku na odp. w sprawie kilku wiadomości e-mail) 5. Mają chyba jakieś trudności kadrowe 6. Dobry marketing i dystrybucja (widać to po półkach nawet tych "mniejszych" marketów w Polsce Proponuję spróbować - być może będziesz miała więcej szczęścia w tzw. kontaktach z nimi - czego szczerze życzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
onysablet Re: z doświadczenia 04.05.07, 19:13 Dziękuję za info. Trochę zaskoczył mnie punkt 4, czyli kiepska komunikatywność mailowo-listowa. Ja kontaktowałam się z nimi dziś i odpowiedzi na maile dostawałam dosłownie po 5 minutach. Mam jeszcze pytanie odnośnie umów i terminów płatności. Czy ktoś może wie, jak to u nich wygląda? Bałagan, czy raczej dobra organizacja i płatności w terminie? Pozdrawiam Odpowiedz Link
dr700411 Re: z doświadczenia 05.05.07, 10:55 Co do umów - był bałagan. Uzasadnienie - dostałem do podpisania umowę, na której widniały dane... kogoś zupełnie innego!!! Nie wiem jak jest teraz, ale to za sprawą słynnego pkt. 4 - brak komunikatywności mailowo-listowej. Jeżeli rzeczywiście dostawałaś odpowiedzi po 5 minutach to proszę o ten adres! Może ja mam jakiś felerny... i niepotrzebnie narzekam... Z płatnościami pewnie się wywiązują - standardowy budżet wydawniczy na dany rok i nic poza tym (przynajmniej tak zapewniali, kiedy jeszcze można się było do nich dodzwonić (domailować). Ogólnie - chyba warto z nimi spróbować, oby tylko kontakt nie urwał Ci się tak jak mnie... Pozdrawiam Odpowiedz Link
nomina Re: z doświadczenia 14.08.07, 22:44 Umowę jako autor czy redaktor? Jeśli mogę zapytać - jakie stawki Ci zaoferowali? Odpowiedz Link
dr700411 Re: z doświadczenia 15.08.07, 07:16 Jako autor. Standard 10% od ceny zbytu (od wydawcy do dystrybutorów). Odpowiedz Link
wrredaktor Re: z doświadczenia 23.09.07, 09:08 Ja mam bardzo złe doświadczenia. Odniosę je do punktów dr700411: "1. Telefonicznie są bardzo mili i sympatyczni" - Jak najbardziej. Zwłaszcza w powtarzaniu: "Już dziś przesyłamy", gdy pytasz o umowę i honorarium, także PO WYKONANIU zlecenia. "2. Otwarci na nieszablonowe pomysły" - Ciekawe czyje. Chyba księgowych. Umowy przesyłają w kilka miesięcy po zakończeniu pracy, której dotyczyły. W ramach nieszablonowości za nic też mają wyznaczone w tychże umowach terminy płatności. "3. To wydawnictwo-córka Fabryki Słów" - Owszem. Do tego stopnia, że ponieważ na własnej stronie www nie podają telefonu do siebie, numer znaleźć można w internetowej "Panoramie Firm". A ten okazuje się telefonem... "Fabryki"! "4. BARDZO Kiepska komunikatywność mailowo-listowa (czekam od ponad pół roku na odp. w sprawie kilku wiadomości e-mail)" - O, niewątpliwie!! I jeszcze telefoniczna, bo trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby skontaktować się z właściwą osobą, zwłaszcza właścicielem. „5. Mają chyba jakieś trudności kadrowe” – Najdelikatniej mówiąc. A zapewne i finansowe, co sugerują wymienione wyżej zachowania. Odpowiedz Link
agatta7 Re: z doświadczenia 24.09.07, 11:47 Zaraz, zaraz... bo czegoś tu nie rozumiem. A czy przypadkiem nie jest tak, że gdy wydawca nie wywiązuje się z umowy, np. zawala terminy wydania, wypłat to umowa ściśle określająca te terminy staje sie nieważna? Odpowiedz Link