desona 07.05.08, 19:52 Wiem, że zależą od różnych czynników. Ale taka średnia półka z widełkami :) Orientuje się ktoś? Bardzo prosze o radę, ostatnio wogóle nie jestem w temacie a muszę coś zaproponować wydawnictwu(ilustracje edukacyjne). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
illustratorka Re: stawki dla ilustratorów 16.06.08, 15:00 zależy, czy masz już doświadczenie czy nie i na ile się cenisz. minimalnie 100 zł netto - do okolo 500 zł. Odpowiedz Link
hophopi Re: stawki dla ilustratorów 18.06.08, 22:59 illustratorka napisała: > minimalnie 100 > zł netto - do okolo 500 zł. Minimalnie 100, nawet jeśli ilustracja jest wielkości znaczka pocztowego? Na cenę wpływ mają różne czynniki - wielkość prac, technika, termin, zakres zlecenia... Odpowiedz Link
illustratorka Re: stawki dla ilustratorów 16.06.08, 15:04 co więcej, stawki dla ilustratorów to temat tabu, strasznie trudno wydębić od kogoś taką informację. a to źle!! - bo często wydawca na tym korzysta a artysci robią za grosze. powinniśmy się dzielić doświadczeniami - to by normowało zarówno naszą rzetelną wycenę własnej pracy jak rónież pozwoliło ocenić, czy propozycja wydawcy jest korzystna, czy szuka darmowego pracownika Odpowiedz Link
uccello Re: stawki dla ilustratorów 16.06.08, 23:15 Często do nie ujawniania honorarium zobowiązuje umowa. Wydawca ksiażek zwykle proponuje honorarium za całość, nie wyceniając poszczególnych stron. Jeśli wydawca deklaruje,że nie może zapłacić Ci satysfakcjonujacego honorarium( bo np. zaczyna i ma duże koszty zwiazane z produkcją) staraj się podpisać umowę tantiemową. Jeśli książka będzie miała powodzenie wydawca podzieli się z Tobą zyskami. Czasopisma mają stałe stawki. Przeciętnie za okładkę 400-800zł,a za rozkładówkę 300- 600zł. I moja prywatna uwaga -na początku tej zawodowej dróżki, można zrobić coś za niewielkie pieniądze( zwłaszcza kiedy tekst jest wart tego grzechu) , żeby móc pokazywać innym wydawcom gotową realizację. Odpowiedz Link
desona Re: stawki dla ilustratorów 06.03.09, 19:21 Trochę późno, ale chyba lepiej późno niż wcale:) Bardzo dziekuję za odpowiedzi. Nie jestem początkujaca, ale nie byłam ostatnio (2 lata)aktywna w tej dziedzinie. Zgodziłam sie na 100 zł netto za ilustrację(niezbyt skomplikowane). Tak na dobry poczatek współpracy. Mam nadzieję, że nie psuję rynku;) Pozdrawiam Odpowiedz Link