ogrom 30.05.04, 23:46 cóz mnie tez dotknął ten problem juz w okresie dojrzewania lekarz powiedzial ze taka moja uroda...... ale ja nie chce miec takie urody wiec co mam robic... mieszkam w warszawie..... co radzicie ginekolog czy laser? pomozcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catherrine Re: frodzia 31.05.04, 10:16 a cio to frodzia? :DD mysle ze i gienkolog i laser. jesli jestes chora, to musisz sie wyleczyc. a zeby sie pozbyc tego paskudztwa, musisz to usunac :) Odpowiedz Link
heather_morris Re: frodzia 31.05.04, 10:26 Mysle, ze najpierw ginekolog i badania. Jesli bedziesz miala nadmiar testosteronu to bedziesz musiala sie leczyc. Moze sie tez zdarzyc, ze wyniki badan beda w normie - wowczas odradzam przyjmowanie Diane 35 (mimo, ze lekarze czesto na wloski ja zapisuja, to straszna bomba hormonalna, lepiej nie brac, gdy nie trzeba, bo moze zaszkodzic). Po prostu taka twoja uroda (jak np. u mnie). I wowczas pozostaje tylko depilacja (np. laser) i zaakceptowanie siebie takiej jaka jestes... Na pocieszenie powiem, ze wiele mlodych kobiet ma ponadprzecietne owlosienie - i nie jest to wcale spowodowane nadmiarem hormonow. Po prostu taka ich (i moja ;)) uroda prawdopodobnie spowodowana zanieczyszczeniem srodowiska... Pozdrowionka Odpowiedz Link
ikkala Re: frodzia 31.05.04, 12:02 Ja bralam 3 lata diane35 z androkurem. Mialam za duzy testosteron no i klopoty z wloskami oczywiscie, ale wloski nie zniknely. W trakcie przyjmowania lekow byly slabsze, ale byly. Natomiast po odstawieniu lekow (ich uboczne dzialanie to antykoncepcja) mialam klopoty z regularna miesiaczka, zdarzalo sie ze i trzy miesiace nie mialam okresu. Poza tym nieco przytylam i celulit chyba byl wyzazniejszy, ale to moze wskutek zwiekszenia masy ciala. Teraz juz nie biore lekow od okolo 2 lat. Dalej walcze z wloskami, a to plastry, a to maszynka. Jakos sobie radze, ale najbardziej mnie wkurzaja te na brodzie. Sa czarne i po prosu musze je golic codziennie, bo widac. Jestem brunetką więć pewnie dlatego. Wytrwałości. Pozdrawiam Odpowiedz Link
catherrine do ikkali 31.05.04, 13:17 co to jest androkur ??? dziala ? :) na recepte ? pozdrawiam Odpowiedz Link
ikkala Re: do ikkali 31.05.04, 13:46 Androkur to byl hormonalny lek, ktory zazywalam razem z diane35. Wloski byly slabsze, ale byly. Teraz wróciły do poprzedniego natężenia. Jest to lek tylko na recepte, po konsultacji i badaniach poziomu hormonów u lekarz ginekolog. Nie pamietam niestety dokladnie, ale zdaje sie obnizal testosteron. Teraz nie jestem zwolenniczka farmaceutycznego leczenia nadmiernego owlosienia. To jednak spora dawka chemii, nieobojętna dla organizmu. Odpowiedz Link
aga174 Re: do ikkali 31.05.04, 14:28 Ikkala, a ty brałaś Androcur aż przez trzy lata? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
ikkala Re: do ikkali 31.05.04, 14:53 Trzy, albo dwa jak się tak dobrze zastanowię to chyba miałam androkur odstawiony wczesniej niz diane, ale dokładnie nie mogę powiedzieć. To juz było jakiś czas temu. Fakt, że cere miałam wtedy najlepszą w życiu, no i włosy sie tak nie przetłuszczały. Ale to tylko na czas brania. Potem powrót tych wszystkich "atrakcji". Odpowiedz Link
aga174 Re: do ikkali 31.05.04, 14:24 Cześć! TEż brałam Androcur. Catherine, to silny lek hormonalny, ta sama substancja lecznicza, co w dianie, tylko w stężeniu bodajże 50 mg. Musze powiedzieć, że był to najskuteczniejszy lek ze wszystkich, które brałam do tej pory. Cera wyglądała świetnie, łojotok zniknął, włosy mogłam myć nawet raz na trzy dni(!). Niestety, brałam go tylko 3 miesiące, była poprawa, więc lekarka kazała mi odstawić. Pod koniec tego okresu i przez następne 2, 3 miesiące mialam wrażenie, jakby włosy były troche słabsze i wolniej odrastały. Nie wiem, gdybym brała go z rok, może te efekty byłyby naprawdę znaczące. A po odstawieniu oczywiście to co było juz lepiej, znowu sie pogorszyło...eeeech. Odpowiedz Link
catherrine Re: do ikkali 31.05.04, 16:31 moze w takim razie poprosze lekarza o przepisanie... daine dziala ale slabiutko, wiec moze to cos pomoze... a nie wiecie, co zrobic po odstawieniu, zeby poziom hormonow utrzymal sie na normalnym poziomie? przeciez powinno byc lekarstow leczace przyczyny, a nie tylko objawy... Odpowiedz Link
aga174 Re: do ikkali 31.05.04, 19:08 Catherine, myślę, że warto spróbować leczenia Androcurem. Efekty u mnie były nieporównywalnie lepsze niż po Dianie. A jeśli chodzi o wyleczenie przyczyn, to ja też ciągle zachodzę w głowę jak to zrobić... Ale to jest chyba bardzo trudne, a w niektórych przypadkach niemożliwe. Sama juz tracę nadzieje... Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link