IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 17:23
Protest Pracodawców służby zdrowia,poparty protestem RM.Protesty skierowane
do Śl Kasy Chorych.Generalnie chodzi o to,że żeby być zdrowym i mieć
ząbki jak w reklamach musisz mieć portfel.I co wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: kameleon Re: PROTEST!! IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 03.12.02, 21:14
      tyle że portfel coraz cieńszy

ps.a ząbki wcale nie wyglądają jak na reklamach:(
      -chociaż gdyby sobie sprawić protezke to kto wie:)

ale w sumie nie nazekam -bo jeszcze moge sie szeroko uśmiechać :)
    • Gość: nieuczciwy Re: PROTEST!! IP: *.bnet.pl / 10.10.25.* 03.12.02, 21:16
      Dopóki rządzić będą tacy jak min. Łapiński lobby profesorsko-ordynatorskie i
      biała mafia będą się miały dobrze.
      Reforma jaka była wprowadzana za poprzedniej ekipy mimo niedociągnięć zaczynała
      już działać, i to nie było w smak wspomnianemu lobby i bidulom lekarzom, którym
      ukruciło się przyjmowanie w publicznych przychodniach, szpitalach na swoje
      konto.
      • Gość: Ee Re: PROTEST!! IP: *.necik.pl 03.12.02, 21:43
        Bardzo ci dziękuję za takie działanie reformy, w skutek której już od miesiąca
        nie mogę się dostać do okulisty (punkty wyczerpane, przoszę przyjść w styczniu
        albo zapłacić), zaszczepić dziecka (darmowe wyczerpane, proszę przyjść w
        styczniu albo zapłacić), do szpitala przyjmą mnie, a jakże, z własnymi lekami,
        jedzeniem i najlepiej pościelą (autentyczne). Puknij sie w głowe i chyba nigdy
        nie chorowałeś
        • Gość: obiektywny Re: Do Ee IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 22:18
          Z kim Ty kobieto tu chcesz rozmawiac na ten czy inny temat?
          Przeczytaj pare wypowiedzi tych oszolomow, a wyrobisz sobie o nich zdanie.
          Szybciej wymienisz poglady z ludzmi na ulicy. Tu spotkasz jedynie ... to co
          wczesniej zdazylas przeczytac. Mozesz rowniez byc zniewazona slownie.
          To potrafia najlepiej.Dobrze radze wycofac sie z tego jarmarku - co sam tez
          czynie.
          Pozdrawiam
          A tak na marginesie toz to najgorsze i najbardziej wulgarne forum w calej
          Polsce.
          • Gość: ty Re: Do Ee IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 00:43
            Gość portalu: obiektywny napisał(a):

> Z kim Ty kobieto tu chcesz rozmawiac na ten czy inny temat?
            > Przeczytaj pare wypowiedzi tych oszolomow, a wyrobisz sobie o nich zdanie.
            > Szybciej wymienisz poglady z ludzmi na ulicy. Tu spotkasz jedynie ... to co
            > wczesniej zdazylas przeczytac. Mozesz rowniez byc zniewazona slownie.
            > To potrafia najlepiej.Dobrze radze wycofac sie z tego jarmarku - co sam tez
            > czynie.
            > Pozdrawiam
            > A tak na marginesie toz to najgorsze i najbardziej wulgarne forum w calej
            > Polsce.
            NIE JESTEŚ OBIEKTYWNY!
        • Gość: nieuczciwy Re: PROTEST!! IP: *.bnet.pl / 10.10.25.* 04.12.02, 13:12
          A bez reformy to będzie cacy?
          O ile z tą pościelą w szpitalu to się zgadza (ale jest to wynik braku reformy,
          a nie jej wprowadzenia).
          Na tomiast co do braku limitów to jest to twoje kłamstewko, albo chciały cię
          bidule lekarze naciągnąć na prywatną wizytę, za Sośnierza (nie jestem jego
          fanem ale był fachowcem)wystarczyłby jeden telefon do Kasy Chorych i w
          przychodni mieliby kipisz.
          • Gość: sarin Re: PROTEST!! IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 04.12.02, 13:32
            Nie nie co do braku limitów ma racje -ostatnio byłem na chirurgii szcznkowej-
            usunąć ząbek i babka w okienku powiedziała mi że mają już wyrobione limity
            (punkty) w pierwszym momęcie pomyślałem co za bzdura -przychodze z bolącym
            ząbkiem a oni nie chcą mnie przyjąć-na moje szczęście usłyszła tą rozmowe Pani
            chirurg i mnie przyjeła -gratisowo(nie odpłatnie chociarz mieli wyrobiony
            limit) ale z tego co wiem to w większości przypadków-pod warunkiem że pacjent
            nie zwija sie z bólu-tylko jest to kontrola lub jakieś zwykłe leczenie to
            odsyłają z terminem odległym nawet o miesiąc-pytanie czy ktoś żle rozdzielił
            limity czy może jest tak dużo przychodni a ludzie chodzą tylko do tych
            wybranych ?a może faktycznie ktoś próbuje kogoś naciągać na prywatne leczenie???
      • pracowniksluzbyzdrowia Re: PROTEST!! 05.12.02, 21:40
        Protest Pracodawców Słuzby Zdrowia skupia się głównie wokół zmniejszonych
        stawek i limitów ilościowych na rok 2003. Protestują akurat ci którzy za
        sytuację finansową Kasy są odpowiedzialni. Na przykład w specjalistycznych
        poradniach pacjent kierowany był do kontroli w krótkim terminie kiedy wiadomo
        że stan zdrowia jeszcze nie mógł się poprawić. Wszystko to poto ażeby zaliczyć
        poradę lekarską i od kasy chorych sciągnąć pieniądze można powiedzieć za friko.
        Za Dyr. Sośnierza w momencie przekroczenia limitu wystarczyło jedynie
        wystosować pismo o renegocjację ilości i w zależności od układu lub widzimisie
        dostawało się nowy większy mniej lub bardziej limit świadczeń. A wiadomo Kasa
        Chorych to nie studnia bez dna. W połowie roku zmienił się zarząd łącznie z
        dyrektorem kasy chorych. Skończyły się również renegocjacje. W tym momencie
        wiele przychodni funkcjonujących według ww schematu znacznie przekroczyła
        kontrakt co spowodowało iż przyjmowali pacjentów za darmo. Po czym
        zaczeli "zamykać poradenie" czyli przyjmować jedynie pacjentów w trakcie
        leczenia. Czyli teoretycznie poradnia czynna - faktycznie zamknięta. Tak jest z
        wieloma poradniami w Zabrzu. To jest efekt działania pierwszej reformy.
        Nowa reforma jedynie może doprowadzi do zjednania stawek za poszczególne
        świadczenia na terenie kraju. Wprowadza również nowy sposób rozliczenia poradni
        specjalistycznych na porady pierwszorazowa z diagnostyką, porady kontrolne itd.
        Co ograniczy opisany wcześniej proceder.
        Jednakże obydwie reformy nie wprowadziły chyba najważniejszej rzeczy -
        podstawowego koszyka usług. W podmiotach związanych kontraktem z ŚRKCh nie
        można było pobierać dopłat za usługi dodatkowe - efektem tego było to iż czego
        nie dajemy szpitalowi to dajemy lekarzowi w białej kopercie.
        Pozostaje jeszcze problem Publicznej Służby Zdrowia. To jest temat rzeka.
        Dyskusja między iść w kierunku zdrowia i dobra pacjentów czy w kierunku zysku
        kosztem pacjentów już sama w sobie jest nie do przeskoczenia. Dobra sytuacja
        prywatnej służby zdrowia - szczególnie tzw. oddziałów któtkoterminowych
        związana była z słabą sytuacją publicznych zakładów. Wynika to z tego iż
        pacjent/pacjentka diagnozowani są w publicznych zakładach gdzie wykonuje się im
        kosztowne badania w ramach porady w poradni za 20 zł a następnie lekarz
        prowadzący zabierał tego pacjenta do prywatnego zakładu na jednodniowy zabieg
        za który kasa płaci o wiele więcej. W prywatnej klinice operować może każdy
        lekarz pod warunkiem że ma "materiał" (pacjenta) i klinika na tego typu zabieg
        posiada umowę z kasą. I tak kosztem publicznej służby zdrowia - bogaci się
        prywatna.

Pracownik kilku zakładów zdrowotnych zarówno państwowych jak i prywatnych
    • Gość: newpapa Re: PROTEST!! IP: 217.98.67.* 03.12.02, 23:00
      Od kiedy centarlizacja urzędu publicznego pomogła w dostępności funduszy
      socjalnych??? Chyba za czasów Drudzkiego z Polski zaborowej. Fundusz Ochrony
      Zdrowia to nic innego tylko konsolidacja przepływu brudnej kasy przez kieszenie
      Dyrektoriatu Łapińskiego. Nie pasowała odrębność Kas Chorych? Jakie były takie
      były, ale my akurat nie mamy na co narzekać, bo wbrew pozorom Śląska miałą sie
      całkiem dobrze.
      Między innymi z tych "białych" machlojek wyniknie pzrewidywany przeze mnie od
      dłuższego czasu big protest sektora zdrowotnego. Nie ujmując "białym górom". Te
      mają sie całkiem dobrze. Wielki Szpital na Maciejowie otwierali już 6 razy...
    • Gość: ty Re: PROTEST!! IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 00:40
      Jak Kasy Chorych to finansowanie ze składek na ubezpieczenie [via ZUS]
      Jak Fundusz to finansowanie z podatku [via budżet]
      A jak się ubezpieczenia z funduszami pomiesza to......wszyscy zdrowi!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka