Gość: hm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 23:07 Fajnie sie czyta wspomnienia o Zabrzu, moze teraz o szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wietka Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 13:58 Granatowe fartuszki, hymn przed każdą lekcją i linijką po łapach, a na przerwach spacer parami po korytarzu... No cóż, miało to swój urok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygzak Re: Wspominanki ..... IP: *.debacom.pl 03.12.06, 14:03 Zapomniałas dodać: "... i białe kołnierzyki" Hymnu przed każdą lekcją napewno nie było, ale były apele na rozpoczęcie dnia i tam hymn raczej był. Odpowiedz Link Zgłoś
wietka Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 14:06 Ja pamiętam taki hymn " Wszystko co nasze Polsce oddamy..." i wydawało mi się,ze przed lekcjami, ale może się mylę, to było dośc dawno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 18:18 A pamietacie przerobiny hymn? " wszystko co nasze oddam za kasze.........." może małopochlebne - ale tak spiewlismy po katach. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 18:27 Hymn o ktorym piszecie byl hymnem harcerskim "swity sie biela, krowy sie ciela" :) W szkole o ktorej pisze Wietka hymnem byla piesn: "sztandar nas wszystkich jednoczy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 18:22 nie bylo bezstresowego wychowania - jak nauczyciel opierdzielił, albo uzył linijki - to jak sie rodzice dowiedzieli - w domu była poprawka( za wstyd dla rodziny) - a teraz matki biegna na skargi za najmniejsze zwrocenie uwagi dzieciakowi, afery ........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 18:29 No to musiałam cos pokrecic, ups Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm - Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 18:32 z hymnem - widac to było tak dawno - ze harcerski ze szkolnym mi sie zmieszał. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 18:42 wystarczy pamietac slowa. ten o ktorym piszesz konczy sie slowami: Pojdziem wraz harcerzy polskich rod... Immy byl- jak pamietam: pojdziemy wzwyz my z Zabrza dzieci mlode niesiemy wam swa rados i swobode idziemy wzwyz od zuchow az do szarz wiwat nasz grod- hej Zabrze naprzod marsz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 18:47 A zaczynało sie tak: W naszym zabrskim grodzie , wsród fabryk i hut piosenka harcerska płynie z serc jak z nut " Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 19:04 Jak widac nie ma jeszcze az takich problemow z pamiecia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:05 co teraz spiewamy? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz stary Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 16:33 ten hymn jest opracowany przez Bogusia Kolka [byly kierownik zespolu dzieciecego Mikulczyce i bylego komendanta hufca, jeszcze z siedziba na K. Miarki . Bardzo fajnie ze ktos wpadl na pomysl powspominania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:26 Daj coś na inną nutę - to mi przez gardło nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 19:31 Dlaczego? To piesn slawiaca picie piwa w doborowej kompaniji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:33 Ale mi sie źle kojarzy :-) Więc lepiej - W zabrzu w pieknym miescie gdzie najlepsze piwo jest.......... Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 19:45 to mi sie znow kojarzy z kibolami...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al-ba Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:42 Co sie tyczy hymnu, pamiętam jak się wydzieraliśmy w jakiejś 2 czy 3 klasie: ...co nam owca przez noc wzięła szablą odbierzemy... I śpiewalibyśmy tak jescze, ale w końcu jakiś nauczyciel o wysublimowanym słuchu wyprowadził nasze patriotyczne zapędy na właściwe tory. Chwała mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 19:48 ze szkoly sredniej pamietam nauczyciela PO, ktoremu nalezalo odryknac odzew -czolem kalsa -czolem telu czniku!!!! jakos tak w 2 klasie 3/4 zalogi z zapalem ryczala: -czolem ty ciuliku. Nauczyciel nie mial wsyublimowanego sluchu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donat Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:52 Skoro jesteśmy przy wspominkach, to ja z kolei pamiętam takie śmieszne zdarzenie z lat wczesnoszkolnych; pani z polskiego podyktowała na początku roku wykaz lektur obowiązkowych. Ja z tą cenną kartką mamę pod pachę i suniemy do księgarni. Pani zza lady czyta i w śmiech; - Nie mamy książki "O człowieku, który się kurom nie kłaniał" mamy za to "O człowieku, który się kulom nie kłaniał" (dla młodszego pokolenia wyjaśniam, że tym niekłaniającym się był gen. Karol Świerczewski). Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 20:01 :)) Mnie sie z kolei podobala lektura_ Filip i jego zaloga na kolkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:03 A mnie utkwiło tłumaczenie na śląski " stary chop i jeszcze poradzi" nie muszę chyba podawac poprawnego tytułu? Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 20:07 ja wiem! To zostanie teraz zekranizowane, a role Marlina , bez charakteryzacji bedzie mogla zostac zona prezydenta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly uczen Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 16:37 ja pamietam: Timur i jego druzyna oraz Chlopcy z placu broni{jak czytalem jak unieral Nemeczek to beczalem jak bobr] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al-ba Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:03 Teraz coś na poważnie. Pamiętam jak zakazano modlitwy przed lekcjami. Tak jakoś w czwartej klasie (rok chyba 1958) jeszcze modliliśmy się. Po wakacjach przychodzimy już do piątej klasy, nowa wychowawczyni i nauczycielka języka polskiego jednocześnie zajęta rozmową z inną nauczycielką, a my na baczność i jak dotychczas zaczynamy; Ojcze nasz... Nasza nowa pani przerywa rozmowę odwraca się do nas i stanowczo przerywa nam modlitwę; - Od dzisiaj modlić się w szkole nie będziecie, proszę siadać. Nie lubiliśmy jej zbytnio, ale polonistka była z Niej wspaniała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:05 Juz modlitwy nie pamietam - tylko jakis pastylki z wielkiego słoja przed rozpoczeciem lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:10 No tak - nieststy teraz usłyszec komplement " Jesteś piękna i elegancka jak Pierwsza Dama" - może się skończy silna depresją. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 20:14 a jeszcze rok temu to byl taki wielki komplement. Co do lykania przed lekcjami- to pamietam, ze nam dawali tran :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mario Re: Wspominanki ..... IP: *.zabrze.net.pl 03.12.06, 20:18 fajnie sie tak z soba popisac,raz z adresu,raz z logina,moze w krakowie sie juz poznali. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 20:29 ???? o co ci chodzi glownie, wyjakaj mi sie do kabzy, jak byda miol czas to to posklodom Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Wspominanki ..... 03.12.06, 20:11 To ciekawe, ze najmilej zawsze wspomina sie "zylety" tez mam kilka takich w pamieci. I chyba na zawsze w niej pozostana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:18 moze i tran - zęby też myliśmy paskudnym płynem. Czyzby podobne roczniki? co do szanownego Grona pedagicznego - to jedna z niekonicznie mile wspominanych - pracuje w UM - ale tam tez jej nie lubia ( wierząc gosciom z tego forum) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:21 Czy ktoś mi przetłumaczy co miał na myśli człowiek piszący " do mario"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Niedzielny Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:26 Moja opowieść dotyczy byłej pani wicedyrektor Szkoły Podstawowej Nr 17 w Zabrzu- Zaborzu przy ówczesnej ulicy Róży Luksemburg. Chodzi o panią Sz. Otóż będąc w drugiej połowie lat 80-tych na tzw. zielonej szkole w Świnoujśćiu, bodaj w drugiej czy trzeciej klasie SP miało miejsce następujące zdarzenie. Poustawioano nas w dwuszeregu, by pani wicedyrektor Sz. mogła do nas przemówić. Była tam obecna również nasza wychowawczyni, pani Jolanta S. Pani wicedyrektor, osoba bardzo autokratyczna i dbająca o dyscyplinę, powiedziała nam, byśmy w żadnym razie nie przechodzili między piętrami. Uczniowie umieszczeni na parterze tam mieli przebywać, ci zaś z pierwszego piętra pozostać mieli na pierwszym piętrze. Pani wice, by uprzykładowić co się stanie z nieszczęśnikiem dopuszczającym się naruszenia powyższego zakazu zapytała mnie, na którym mieszkam piętrze. Odpowiedziałem jej, że na parterze. Na to ona powiedziała mi tymi słowy: "To jak cię zobaczę na pierwszym piętrze, to ci nogi z dupy powyrywam". W ten sposób zapobiegła jakże niedopuszczalnej sytuacji przemieszczania się uczniów pomiędzy piętrami, albowiem grożąca sankcja była niewątpliwie dotkliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:29 jakie skuteczne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do G.Niedzln. Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 08:59 Ja też mam takie przykre wspomnienie z lat szkolnych, ktorego nie zapomnę nigdy!!! Dyrektor szkoły (wtedy się mówiło = kierownik)miał w naszej klasie zastępstwo i zapytał, kto coś tam zrobił. Ja głupi akurat wtedy wstałem ,bo chciałem z podlogi podnieść ołowek czy coś i wtedy podszedł do mnie ten kierownik i bez słowa walnął mnie w twarz. To były czasy, kiedy się nie dyskutowało z nauczycielem. Do dzisiaj czuję pieczenie policzka, jak to wspominam i dalej nie wiem, za co oberwałem. Oczywiście w domu się nie poskarżyłem, żeby nie oberwać drugi raz. Drodzy Forumowicze, wpisujcie swoje szkolne wspomnienia, te dawniejsze i te dzisiejsze. Może w nich znajdziemy częściowe wytłumaczenie tego co się teraz dzieje w naszych szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygzak Re: Wspominanki ..... IP: *.debacom.pl 05.12.06, 09:23 To fakt - dla większości z nas wspomnienia szkolne to trauma. To też fakt, że kiedyś musiało nastąpić odreagowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
de-bill Re: Wspominanki ..... 05.12.06, 10:43 Zaczęło się pogodnie i z humorem ale oczywiście pojawiła się wszędobylska martyrologia. Tylko patrzeć jak ruszą w bój szkolni kombatanci poobijani przez wychowawców, dyrektorów, woźnych i w ogóle tępych wynaturzonych belfrów. Może by tak usystematyzować ofiary szkolnej edukacji według stopnia umęczenia: absolwentów podstawówek można by nazwać kombatantami, po maturze - męczennicy reżimu edukacyjnego, a zdobywcy dyplomów szkół wyższych to bohaterowie narodowi. Półanalfabetów wykorzystać do pracy w aparatach partyjnych, w rządzie i w administrcji samrządu lokalnego z niewielkim dodatkiem kombatanckim za opór przeciwko indoktrynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly uczen Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 16:48 popieram, DOSC JUZ MARTYLOROGI wspominajmy wesole i zabawne zdarzenia. ktore "wprowadza" nas w czasy mlodziencze, wtedy [wg aktualnych ocen ] wszystko bylo fajne bo my bylismy mlodzi. Tez dostalem po lapie piornikiem drewnianym bo nie mialem zadania z matematyki, w domu nic nie powiedzialem, bo dostal bym od ojkca drugi raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była uczennica Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 19:36 No to do dzieła - wspominajmy to co śmieszne i pogodne.Dzisiaj to zabrzmi niewiarygodnie, ale mieliśmy w podstawówce panią od chemii, która na początku lekcji zadała nam co mamy sobie przeczytać, co przepisać a sama przysypiała wsparta na rękach na katedrze.A jakie proste było wystawianie ocen; pani wyczytywała po kolei nazwiska, przyglądneła się delikwentowi i wpisywała właściwą notę do dziennika. Nie wierzycie? Ja też bym nie wierzyła, gdybym tego nie doświadczyła na własnej skórze. Prawdziwe "schody" zaczęły się w szkole średniej. Nie muszę dodawać, że chemia nie była moim ulubionym przedmiotem nigdy. Ale cośmy sobie użyli to nasze - nikt nas nie pytał z trudnych wzorów, przepisyewaliśmy je do zeszytów a potem był czas na przerózne gry, np. w "państwa, miasta". Pamiętacie? Lata 50-60. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starszawy Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 20:08 piszesz *była uczennica* "Pamiętacie? Lata 50-60. " a więc należysz też do pokolenia wojennego lub tuż po.... Nie spodziewałem się, ze na Forum spotkam rówieśników! A może tak spotkanie w realnym wymiarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bam Re: Wspominanki ..... IP: *.zabrze.net.pl 05.12.06, 23:06 A mój matematyk w szkole sredniej miał swój stary,pożółkły zeszyt z zadaniami( oczywiście rozwiązanymi). Pewnego razu jedna z przywołanych do tablicy koleżanek wpisała dla jaj inne dane niż staruszek dyktował i zaczęła rozwiązywać.Oj, biedny nie mógł się połapać jak wyszedł wynik nie taki jak miał w swoim kajeciku! Odpowiedz Link Zgłoś
de-bill Re: Wspominanki ..... 06.12.06, 12:18 Sławiony przez wspólczesnych krytków literackich IV RP, Jan Sztaudynger tak pisał do nas maluchów w wierszu „Posłuchaj synu...” po śmierci Stalina: Posłuchaj synu, umarł dziś Towarzysz Stalin W Moskwie dalekiej. Czynem będziemy Go żegnali Nie łzą z powieki. Posłuchaj synu, to był ktoś jak dąb wyniosły, Jak dąb wspaniały... Dzień zapamiętaj choć niedorosły Jesteś i mały. Musimy serca nasze poszerzyć I siły wzmóc... Tak bowiem hufcom czynić należy, Gdy umarł wódz. Ja pamiętam, że na wieść o śmierci Wielkiego Wodza podskakiwałem z radości jak głupi, aż rodzice z przerażeniem w oczach musieli mnie skarcić. Do dziś nie wiem dlaczego zachowałem się tak niegodnie. Zapewne to wina rodziców, bo do szkoły jeszcze nie chodziłem. de Bill Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "malolatduchem" Re: Wspominanki ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 15:44 tez sie ciesze, ze na forum spotkalem kolegow wiekowych, konczacuch skole podstawowa w latach 50-tych Odpowiedz Link Zgłoś