Dodaj do ulubionych

Ostrość wzroku

28.12.13, 18:53
Mam 0,1 i 0,04 jak się to określa?
Obserwuj wątek
    • misiowamama-2 Re: Ostrość wzroku 07.02.14, 22:11
      w jakim jesteś wieku? Czy nosisz dotychczas jakąś korekcje? Podane przez ciebie wartości są b. niskie, być może występuje jakieś niedowidzenie?
      • optyk_vision Re: Ostrość wzroku 17.02.14, 14:39
        ten zapis nie określa wady wzroku a ostrość którą określa się na podstawie badania z optotypami.
        O dokładne wyjaśnienie należy zapytać specjalistę, ponieważ wynik tego badania zależy także w jakiej odległości od tablic z optotypami badanie takie było przeprowadzone. Standardowa odległość to 5 lub 6m. w krajach anglosaskich 20stóp.
    • mojito888 Re: Ostrość wzroku 20.06.14, 11:56
      A skąd te wyniki? Dostałaś jakąś receptę na okulary?
      • aneta-1989 Re: Ostrość wzroku 10.07.14, 22:56
        Winiki mam od okulisty mam okulary.
        • Gość: pepe Re: Ostrość wzroku IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.14, 00:37
          W przybliżeniu, takie wyniki oznaczają, że najmniejsze znaki (np. litery, cyfry) jakie może pani odczytać są dla prawego oka 10 razy większe, a dla oka lewego 25 razy większe, niż znaki jakie może odczytać - z tej samej odległości - osoba bez wady wzroku, tzw. miarowa. Przepisane pani okulary są z pewnością specjalne, odpowiednio powiększające obraz.
          • japanka2 Re: Ostrość wzroku 11.10.14, 09:35
            Wow, nawet nie wiedziałam, że okulista okresla coś takiego jak ostrość wzroku, ale to może dlatego, że choć badam oczy regularnie, to jakos super nie wnikam w te wyniki, tylko skupiam się na tym czy wada sie nie powiększyła, czy i owszem. Ale ciekawe, na pewno jak next time będę sobie u mojego okulisty robić badania (Krzywy Domek, w Sopo), to zapytam o tą ostrość.
            Sie uczymy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka