Dodaj do ulubionych

soczewki sferyczne i mój problem

16.06.08, 22:15
Proszę o podpowiedź, czy astygmatycy mogą bez problemów nosić soczewki
kontaktowe? Byłam już trzy razy u specjalisty, za każdym razem dostawałam inne
soczewki np. Optima, Dailies, a pierwszych nie pamiętam. Ogólnie widzę w
soczewkach super i czuję się w miarę komfortowo, ale NIESTETY NIE MOGĘ w nich
pracować przy komputerze!!! a na tym najbardziej mi zależy. Moja wada to -1,25
i -1,75 z niewielkim stopniem astygmatyzmu. Gdzie mam szukać rozwiązania, bo
wydawanie pieniędzy na kolejne szkła i wizyty bez efektu mnie nie cieszy ( a
szkieł nie chce nikt mi przyjąć z powrotem i je po prostu wyrzucam).
Obserwuj wątek
    • wypowiedz.eksperta Re: soczewki sferyczne i mój problem 16.06.08, 22:28
      Witam,
      krótkowzroczność z niewielkim astygmatyzmem może być z powodzeniem korygowana
      soczewkami sferycznymi.
      Soczewki Optima są soczewkami 3-miesięcznej wymiany, a soczewki Focus Dailies są
      soczewkami jednodniowymi. Materiał, grubości i konstrukcje tych soczewek są
      bardzo różne i trudno jest porównywać te soczewki.
      Proszę napisać na czym polega problem może być on związany z obecnością soczewek
      na oczach i poczuciem suchości lub z nieostrym widzeniem, które może być
      związane z brakiem korekcji astygmatyzmu, ale obraz również może być nieostry ze
      względu na wysychanie filmu łzowego.
      Proszę podać informacje jakiej wielkości jest to astygmatyzm, wtedy będę mogła
      odpowiedzieć na pytanie czy można u Pani zastosować korekcję soczewkami
      kontaktowymi z korekcją astygmatyzmu.
      Pozdrawiam, czekam na dalsze informacje
      Emilia Dębińska - Bis
      • ameliaxl Re: soczewki sferyczne i mój problem 16.06.08, 22:50
        dziękuję za szybką odpowiedź. Mój problem polega głównie na tym, że nie widzę
        nic w komputerze (pracuję jako księgowa). Cyfry mi się zamazują i mam wrażenie,
        że widzę je podwójnie. I nie jest to powodem suchego oka, ponieważ stosuję płyn
        AQuify lub Artelac, który polecił mi mój lekarz. Na "recepcie" mam napisane: oko
        prawe -1,25, oko lewe -1,75, krzywizna 8,6. Natomiast na recepcie na okulary mam
        również takie informacje: cylinder -1,0, OŚ: P 180 stopni L 0 stopni, odległość
        źrenic 65mm (może ta inform. coś Pani dr pomoże). Badania robiłam tydzień temu.
        Gdyby mogła mi Pani odpowiedzieć czy jednak mam szansę pracować w szkłach i
        polecić odpowiednie soczewki będę bardzo wdzięczna.
        • ameliaxl a może ktoś miał taki problem? 18.06.08, 22:25
          A może ktoś miał taki problem? Bardzo mi zależy, jak sobie z tym poradziliście?
          • blond-aspirynka Re: a może ktoś miał taki problem? 18.06.08, 22:40
            witaj,
            u mnie sytuacja podobna.mam astygmatyzm. na poczatku z racji tego ze ceny
            soczewek torycznych sa wysokie okulista dobral mi zwykłe soczewki-ale obraz byl
            nieostry(astygmatyzm).
            ostatnio sie wkurzylam i poszlam do optyka i ona sam .bez wizyty u okilisty
            dobral mi soczewki toryczne-to znaczy poszperal w jakis tabelach i mi dopasowal.
            nietsety nie moge w nich chodzic bo mam zaczerwienione oczy i czuje dyskomfort.
            wlasnie musze isc do niego i zmienic soczewki-z tym ze pojde tym razem do okulisty.
            moj astygmatyzm to
            -1.5;-1.0;90 St
            pozdraiwam
            -1.5;-1.0;70 st
            • ameliaxl Re: a może ktoś miał taki problem? 18.06.08, 22:51
              a który parametr określa stopień astygmatyzmu? Czy to jest "krzywizna"? i czy
              dla nas są to soczewki toryczne czy sferyczne, bo teraz już zupełnie nie wiem.
              Ja na recepcie na soczewki napisane -1,25, -1,75 i 8,6 (krzywizna).
              • blond-aspirynka Re: a może ktoś miał taki problem? 19.06.08, 14:06
                kurde nie wiem...ale wazne sa te stopnie 90 i 70 stopni, ale czy to
                jest krzywizna to nie wiem, cos mi sie kojarzy z osia..
                a u mnie krzywizna 8,9
                • blond-aspirynka Re: a może ktoś miał taki problem? 19.06.08, 17:57
                  jutro umowilam sie do okulisty i bede wszystko wiedziec cio z moimi
                  oczetami sie dzieje...kurde moze ja nie toleruje tych szkiel???????:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka