Dodaj do ulubionych

Choroby zwiazane z migrena..

22.03.04, 19:06
Jest wiele chorob w ktorych chorzy dodatkowo cierpia na migreny.
Trudno powiedziec czy maja one cos wspolnego, tzn to samo cos co powoduje i
jedno i drugie, czy np pewne procesy zachodzace w tych innych chorobach
dzialaja jak bodzce, czyli rozpoczynaja reakcje lancuchowa konczaca sie
atakiem bolowym migreny.

Jak na razie zebralam tyle:

-Wypadanie zastawki mitralnej
~Fibromyalgia
-Infekcje Candida (drozdze)
~Celiakia
-Chiarri Malformation
~IBS (Irritable Bowel Syndrom, chyba zespol jelita drazliwego)
-MS stwardnienie rozsiane
~syndrom Raynauda (palce robia sie biale, potem niebieskie, i czerwone)
-bi-polar disorder (dwubiegunowa--
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 22.03.04, 20:56
      no i jak moglam zapomniec o tych zaburzeniach w kregach szyjnych.
      Venus
    • maszar trochę nie tak... 22.03.04, 21:31
      jednym z kryteriów rozpoznania migreny jest wykluczenie innych schorzeń
      powodujących bóle głowy; tak, że trudno mówić o migrenie w guzach mózgu.
      Oczywiście migrena nie zapobiega nowotworom (niestety!), ale bólów głowy
      towarzyszących guzom mózgu migreną nazwać nie możemy.
      Bi-polar disorder to chorba afektywna dwubiegunowa, czyli cyklofrenia.
      • venus22 Re: trochę nie tak... 23.03.04, 19:51
        Tzn tutaj uznaje sie dwa rodzaje migreny;
        Pierwotna, czyli samoistna, czyli nie powoduja zadne inne schorzenia,
        i wtorna, czyli spowodowana innym czynnikiem, wystepujaca rzadko.
        Venus
    • kingaolsz Re: Choroby zwiazane z migrena.. 24.03.04, 14:57
      Z tego co ostatnio odkrylam to kobiety cierpiace na PCOS ( zespol
      policystycznych jajnikow) bardzo czesto sa migreniczkami. W kazdym razie
      czytalam ze sa robione badania zeby wykryc czy te dwie "przypadlosci" maja cos
      wspolnego.

Pozdrawiam
      Kinga
      p.s. dziekuje za cieple slowa o mojej latorosli ;)
      • artur737 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 24.03.04, 15:50
        kingaolsz napisała:

> Z tego co ostatnio odkrylam to kobiety cierpiace na PCOS ( zespol
        > policystycznych jajnikow) bardzo czesto sa migreniczkami. W kazdym razie
        > czytalam ze sa robione badania zeby wykryc czy te dwie "przypadlosci" maja
        cos
        > wspolnego.

Kobiety z zespolem policystycznych jajnikow znacznie czescie sa tez lesbijkami
        lub atletkami. Wspolnym mianownikiem jest wysoki poziom testesteronu w tej
        chorobie co moze zmieniac orientacje seksualna i usprawniac miesnie. Teraz
        mowisz, ze i migreny?
        • venus22 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 24.03.04, 19:48
          Noo, jest to moim zdaniem wysoce prawdopodobne skoro u kobiet duza role graja
          hormony... jak wysoki testosteron, to i inne sa pewnie zaburzone.
          a wystarczy za duzo estrogenu albo jego naglys spadek, i bum! globus horrorus!
          kto wie, kto wie.

Venus
          • kingaolsz Re: Choroby zwiazane z migrena.. 25.03.04, 16:35
            Zwrocilam na to uwage czytajac o PCOS, bo sama mam i jedno i drugie.

Pozdr
            Kinga z "globusem" w chwili obecnej :(
            • kanoka Re: Choroby zwiazane z migrena.. 25.03.04, 19:10
              Pozdrawiam wszystkich!
              Przepraszam, że odzywam się na tym forum, ale chorowałam kiedyś na migrenę i
              wiem, co to za paskudna choroba. Z wiekiem, migrena mnie porzuciła, (chociaż
              czasami wraca na krótko, ale słaba i rzadko ), no a teraz mam inne problemy
              zdrowotne. Coraz bardziej zaczynam myśleć, że może przyczyną naszych wielu
              chorób, są reakcje alergiczne na składniki tego, co jemy i odpowiednio dla
              każdego chorego dobrana dieta eliminacyjna zapewni mu jakie takie zdrowie.
              Wiadomo „od zawsze”, że niektóre pokarmy wywołują ataki migreny i nie tego
              dotyczy mój post, ale co sądzicie o zależności między alergią (często
              nieuświadomioną), na jakiś rodzaj pokarmu, a migreną występującą u konkretnej
              osoby, uczulonej na ten składnik?
              Podrzucam kilka linków :
              www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=6137694&dopt=Abstract

www.unsolvedmysteries.com/usm375755.html
              www.nutramed.com/headache/migraine_mechanisms.htm

www.burghwoodclinic.co.uk/what_we_treat.htm
              Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim 0 migren
              knk
              • kanoka Re: Choroby zwiazane z migrena.. 25.03.04, 19:21
                PS. Nie zachecam tutaj do żadnych konkretnych diet, ale mam na myśli reakcje
                uczuleniowe (=zaburzenia immunologiczne) na różnorodne składniki pokarmowe.
                Wiele z chorób, które podała Venus, ma przyczynę immunologiczną.
                knk
                • venus22 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 25.03.04, 20:22
                  czesc Kanoko!
                  Bardzo fajnie ze zechcialas sie do nas przylaczyc. :)
                  dziekuje za ciekawe linki.

Na temat powiazan alergii i migren jest sporo dyskusji i publikacji, ale jaka
                  jest ostatecznie oficjalna "diagnoza' to nie wiem.

Z cala pewnoscia alergie wplywaja na czestotliwosc i jakosc atakow migrenowych,
                  ale czy alergie dzialaja jak dodatkowy, silny bodziec, czy sa w jakis sposb
                  przyczyna migren, to nie mam pojecia.
                  Zawsze jest ten problem, ze ktos kto nie ma migreny, to raczej nie dostaje jej
                  przy alergii.
                  Czyli z tego wynikaloby ze sama alergia nie jest przyczyna.

Ale podkreslam nie znam sie na tym, wiec nie wiem...

Osobiscie mam alergie na kota i na dwa rodzaje drzew- brzoza i olcha.
                  A nawet o tym nie wiedzialam.
                  Alergia na kota powoduje ze caly czas wydziela mi sie ten sluz z nosa i
                  powoduje infekcje zatokowe, wtedy mam okropne, przedluzajace sie migreny..
                  Rowniez w czasie kwitnienia tych drzew czuje sie gorzej.

Wiec na pewno jakis wplyw to ma.

Mam kolezanke ktora na podstawie swoich objawow jest przekonana ze migrena to
                  choroba o podlozu autoimmunologicznym.

Ja nie wiem co o tym myslec, ale wszystko jest mozliwe.
                  Na forum USA bardzo duzo z nas ma objawy fibromyalgii albo chronicznego
                  zmeczenia.
                  I zespol jelita drazliwego.
                  Wiele osob ma tez depresje.
                  Cos w tym jest..
                  Venus

• kanoka Re: Choroby zwiazane z migrena.. 25.03.04, 21:06
                    Witaj Venus i dzięki za miłe przyjęcie!
                    Ja też nie jestem lekarzem, ale podobnie jak wielu innych "zbolałych", mając
                    problemy zdrowotne, szukam ich wyjaśnienia i sposobu, aby sobie pomóc. Ja teraz
                    na szczęście rzadko miewam migreny(kilka razy do roku), ale dopadł mnie
                    IBS :(((.
                    Patrząc po krewnych i znajomych, zauważyłam, że u wielu migreników, migrena
                    towarzyszy: celiakii, astmie, seronegatywnym zapaleniom stawów, chorobom
                    tarczycy(Graves-Basedow, wole Hasimoto). Oczywiście, alergie są nie tylko
                    pokarmowe, ale i oddechowe i skórne.....
                    I może coś jest na rzeczy - alergia /migrena?
                    Kodowane w tym samym genie = występowanie rodzinne a bodźcem wyzwalającym atak
                    migrenowy - reakcja alergiczna?
                    Czytałam gdzieś, że u kobiety, która reagowała atakiem migreny na spożycie
                    glutaminianu sodu, zjedzenie leku antyuczuleniowego przed tym glutaminianem,
                    powodowało nie wystąpienie ataku migreny.
                    Ciekawa jestem, czy ktoś z lekarzy obecnych na tym forum, słyszał coś na temat
                    podawania leków antyalergicznych w celu zapobiegania atakom w migreny?
                    pozdrawiam
                    knk
                    • venus22 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 25.03.04, 21:46
                      :)
                      Na tym forum to nie wiem,
                      ale na USA probowali brac srodki p/ alergiczne np. Benadryl, Sudafed, ale efekt
                      byl znikomy.
                      Tzn migrena przez to nie przeszla.
                      Byc moze jakies ataki udalo im sie przegonic, lub zapobiec ale migrena jak byla
                      tak byla.

Ja tez probowalam Benadryl podczas migreny ale bez efektu.

Jesli chodi o glutaminian sodu, to chodzi nie tylko o alergiczna reakcje ale
                      tez o to jak on pracuje. Moze np powodowac skurcz albo rozszerzenie naczyn
                      krwionosnych, tak jak alkohol.

Na alkohol nie trzeba miec uczulenia aby dostac od niego migreny, po prostu
                      rozpoczyna on swoistym dzialaniem process, konczacy sie migrena.
                      Niemniej jednak jest to mozliwe co piszesz.
                      Przykro mi ze masz IBS. Tez popularne wsrod nas migrenikow.
                      Venus
                      • artur737 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 25.03.04, 22:07
                        Glutaminiany to straszne swinstwo i lepiej nie uzywac nawet jak sie jest
                        zdrowym, a co dopiero chorym. Innym srodkiem chemicznym rownie wszedobylskim a
                        paskudnym jest benzoesan sodu.
                        Badania sugeruja, ze ten bedzie tez powodowal rozne dziwne skurcze naczyn
                        krwionosnych u wrazliwszych ludzi (powiedzmy 10% wszystkich ludzi). Wiadomo, ze
                        u czesci ludzi to on jest odpowiedzialny za tzw zatkany nos.
                        Bardzo bym sie zdziwil gdyby nie mial zwiazku z migrena przynajmniej u czesci
                        chorych. Ale na razie nie wiadomo.
                        • venus22 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 26.03.04, 01:26
                          MSG na 100% moze wywolac ataki, a benzoesan sodu - wierze w ciebie dr Arturze,
                          jak mowisz ze moze, to znaczy ze moze. A nawet na pewno moze.
                          :)
                          Venus
                          • marialudwika Re: Choroby zwiazane z migrena.. 26.03.04, 09:35
                            U mnie migrena wiaze sie zawsze z dolegliwosciami ukladu pokarmowego,mam tez
                            zatkany nos i/niestety/ astme.Nie wspomne juz o IBS.Wiec cos jest na rzeczy.
                            Do czego dodaja glutaminian sodu?Pozdrawiam Was
                            ml
                            • kanoka Re: Choroby zwiazane z migrena.. 26.03.04, 09:58
                              Witaj
                              Glutaminian dodają do potraw chińskich (wzmacniacz smaku), jest też w
                              niektórych mieszankach przypraw. Bardzo wiele osób reaguje atakiem migreny, IBS
                              lub astmy na wizytę w chińskiej knajpce.
                              knk
                            • venus22 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 26.03.04, 09:58
                              wlasciwie do wszystkiego, na pewno w chinskim zarciu ( dlatego masz od tego
                              bole)
                              Venus
                              • artur737 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 26.03.04, 15:59
                                W dzisiejszych czasach mozna sie go spodziewac prawie wszedzie: w wedlinach, w
                                miesie (bo np krowy po uboju sa nastrzykiwane woda, przyprawami i MSG) w serze
                                zoltym, zeby wymienic te najmniej spodziewane zrodla.
                                Bo w puszkach czy w zupach z torebki to kazdy moze sobie przeczytac etykietke.
                                • marialudwika Re: Choroby zwiazane z migrena.. 26.03.04, 16:15
                                  Reasumujac mamy dwie mozliwosci albo nie jesc albo jesc i kwekac.Trudny wybor:
                                  ((((.POzdro
                                  ml
                                  • artur737 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 26.03.04, 19:53
                                    marialudwika napisała:

> Reasumujac mamy dwie mozliwosci albo nie jesc albo jesc i kwekac.Trudny wybor:
                                    > ((((.POzdro
                                    > ml

Raczej sprobowac diety "bezchemicznej" i zobaczyc; oraz prowadzic dziennik i
                                    zapisywac gdy sie je cos "chemicznego" by moc pozniej spojrzec na to z dystansu
                                    i ocenic, czy osobnicza wrazliwosc na chemikalia moze tu odgrywac jakas role.
                                    • suchyxxx Re: Choroby zwiazane z migrena.. 01.12.05, 00:04
                                      Ja jak biorę lek antydepresyjny codziennie to nie mam migreny wcale co
                                      najciekawsze a w dodatku mogę jeść pokarmy jakie powodowały u mnie migrenę a
                                      teraz dzięki lekom nie wywołują migreny.Skoro migrena to choroba układu
                                      nerwowego to czemu branie antydepresantów nie leczy tej choroby a jedynie
                                      zapobiega atakom?
                                      • venus22 Re: Choroby zwiazane z migrena.. 01.12.05, 01:26
                                        Bo widocznie przyczyna lezy jeszcze gdzies indziej...? a regulacja serotoniny
                                        to tylko jeden z kawalkow zagadki zwanej migrena?

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka