Dodaj do ulubionych

prosze o uspokajacz

03.10.10, 19:28
dobry
dawno nie zagladalam
chce powiedziec, ze proplanolowe betablokery zadzialay b dobrze
migreny nie mialam od 4 tygodni
ale teraz mam
ku...kie hormony
przed okresem, jak w zegareczku- ecce migrena
i wiecie co jest?
strach
ja nie wiem, co robic normalnie
bol zwyczajny, pulsujacy, problemy z koncentracja znajome, zawroty glowy jak to bywa
ale ten strach
sluchajcie, chodze i becze
i mysle, ze zaraz cos sie stanie bardzo zlego
wylew na przyklad
dzieciak wyszedl grac w pilke, wiec latalam jak wariatka patrzec, czy nic sie nie stalo
przez moment na uylicy mignal mi woz policyjny, wiec pobieglam zobaczyc, czy nic mu sie nie stalo na jezdni - synowi, nie samochodowi :/
laze i jakbym oczekiwala na katastrofe
co mi do koorvy nedzy jest?
przepraszam, ze bluzgam
ale czuje, ze jestem u progu wariacji
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: prosze o uspokajacz 03.10.10, 19:36
      > laze i jakbym oczekiwala na katastrofe
      > co mi do koorvy nedzy jest?
      > przepraszam, ze bluzgam
      > ale czuje, ze jestem u progu wariacji

No właśnie beta-blokery. Niestety, częstym efektem ubocznym jest depresja. To, co opisujesz: stany lękowe, podrażnienie, płaczliwość
      • konwalka Re: prosze o uspokajacz 03.10.10, 19:44
        nessie
        pol forum humorum sie w tobie kocha, a ty mi tak, z grubej rury...
        ja te bb pod niebiosa wychwalam, bo migreny jak <reka ucial> jak mawiala mopja kolezanka
        depresja?
        Boze
        przestaly mnie nekac migreny, bylam osrana z radosci, tylko przed okresem sa napady
        ale to nie tak przed wylewem, nie? depresja mowisz...
        • minniemouse Re: prosze o uspokajacz 03.10.10, 23:52
          piszesz ze jestes przed okresem, a przed okresem doskonale mozna przeciez miec takie stany depresyjne. mozna miec zreszta tez w czasie okresu i pare dni po. to HORMONY.
          to wcale nie musi byc propranolol. masz po prostu PMS.

Poczekaj spokojnie, przejdzie.

Mozesz takze poratowac sie herbata z melisy i waleriana. zwroc tylko uwage czy ci cisnienie za bardzo nie spada. jesli tak to nie pij tego, trudno.

Minnie
          • konwalka Re: prosze o uspokajacz 04.10.10, 12:02
            dzieki minnie
            noc w plecy
            jesli jest tak, jak mowisz, to po raz pierwszy mialam - mam pms zawalowo-wylewowo-wypadkowy
            i wszystkie katastrofy swiata
            mam juz zaliczony szloch przy komputerze o 4 nad ranem,malzenska klotnie i nieomal sporzadzaony testament :/
            bol raczej slaby, wedrujacy, zawroty glowy i problemy z koncentracja
            sytuacje nieco uratowal dzisiaj moj ojciec, ktory, ogladajac tefauen i walke rzadu z dopalaczami, spytal mnie - zupelnie serio!!! - a ty w ogole probowalas tych dopalczy, dziecko? jak to dziala?

Jesoo, i jak ja mam nie miec depresji ...
            • minniemouse Re: prosze o uspokajacz 04.10.10, 22:40
              jesli jest tak, jak mowisz, to po raz pierwszy mialam - mam pms zawalowo-wylewowo-wypadkowy
              i wszystkie katastrofy swiata

oprocz PMS jest jeszcze PMDD

Premenstrual Dysphoric Disorder

- jest to zupelnie inna parafia, to jest juz powaznie zaburzenie zwiazane z zachwianiem hormonalnym typu PMS ale o wiele wiele wiecej niz samo PMS
              moze ty wlasnie cos takiego masz?

bp PMS to po prostu zachwianie nastroju przed okresem, skoki aptetytu, zatrzymanie wody, bole i boli itp mniej wiecej tydzien przed
              a PMDD to juz powazna jazda nieraz wlacznie z myslami samobojczymi

i ktora w wyjatkowych przypadkach moze trwac na dobra sprawe jak odwrocona hiperbola -dol gora dol- nieprzerwanie, jesli kobieta ma cykle krotkie a PMDD dlugie.

poza tym jest to zwiazane z serotonina - a to dla nas migrenikow wazne.
              dlatego szczegolnie nas moze nas glowa bolec.
              jesli znasz ang to tu jest o PMDD

www.healthyplace.com/depression/main/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd/menu-id-68/
              www.bcwomens.ca/Services/HealthServices/ReproductiveMentalHealth/MentalHealth/PMSPMDD.htm
              bo na razie nic nie moge znalezc po polsku.
              moze dla ciebie zbawieniem bylby YAZ - nie Yasmine, tlyko YAZ. i tylko YAZ stosuje sie w PMDD.

Poza tym leczy sie to :

Prozac, Zoloft, Luvox, Paxil and Anafranil.

suplementy:

B6mg i mulitiwitaminy - nie na pusty zoladek!
              efekty ponoc widac dopiero po 3 mies.

nie wiadomo na pewno czy Gamma- linolenic kwasy pomagaja,
              ale jesli chcesz sprobowac to 4g oleju z wiesiolka (Evening Primrose Oil) dziennie albo 400mg tego kwasu gamma linolenic acid dziennie

trzeba tez oczywscie zapytac lekarza czy to mozna brac z propranololem, tryptanami, painkilerami itd itp...

trzymaj sie dzielnie zlotko, bedzie dobrze, bo

jak to bylo w bajce: "ach kochany Augustynie, wszystko minie minie minie.." :)

Minnie
              • minniemouse Re: prosze o uspokajacz 06.10.10, 03:28
                znalazlam w koncu co nieco o tym PMDD po polsku:

tu jak wchodzi link to trzeba niestety potem poszukac przez Poradniki dla pacjentow

stanislaw.porczyk.eu/pmdd/
                linemed.pl/nhealth_guide/details/cId,23,id,574
                Minnie
                • Gość: leo Re: prosze o uspokajacz IP: *.gdynia.mm.pl 06.10.10, 14:59
                  W depresji pomaga też lit. Kup wodę z litem, najlepiej Słotwinkę (ta jest właśnie dla migreników). Jednak nie przekraczaj dawki dziennej litu: 0,1 mg na dobę. Chcąc pić systematycznie, uzgodnij z lekarzem. Lit działa pocieszająco i zastępuje jony sodu w komórkach. Natomiast spada przezeń popęd płciowy i trochę bolą zęby.
                  • Gość: leo Re: prosze o uspokajacz IP: *.gdynia.mm.pl 07.10.10, 10:53
                    Lit jest naprawdę zbawienny dla nastroju, ale, że martwię się o Wasze żołądki, nerki i wątroby, dodam, że nie można go łaczyć z tryptanami. Pewnie nie umrze sie od tego od razu, ale na dłuższą metę jest to szkodliwe. Komu źle funkcjonują nerki, też nie powinien litu stosować. Jest to pierwiastek nieorganiczny, który namnaża się w nerkach i można go tylko wydalić z moczem. A tak ogólnie, bardzo polecam. Po godzinie od zastosowania dawki dziennej 0,1mg nastrój poprawia się diametralnie, nadzieje, plany na przyszłość, wszystko wraca. Chce się żyć.

Pisałam Wam, że odstawiłam sumigrę. Niestety ona też wywołuje depresję. Życzę Wam, abyście przetrwały choć tydzień bez leków, najlepiej oczyścić organizm głodówką i piciem wód mineralnych.

Dla dziewczyn spoza kraju:
                    1) proporcje minerałów w wodzie SŁOTWINCE:
                    www.wodadlazdrowia.pl/pl/8916/0/Slotwinka.html
                    2) proporcje minerałów w wodzie MUSZYNIANCE WYSOKOZMINERALIZOWANEJ:
                    www.fresh24.pl/Produkt/Podglad.aspx?pos=tmihXL+Un65RJFEAKfRgzUGNkONr9edBoDKF7SOZy3CncwoLcHv6HdkDJMwjFVRG
                • nessie-jp Re: prosze o uspokajacz 06.10.10, 15:36
                  Doktor Porczyk to doskonały fachowiec, polecam
                • konwalka Re: prosze o uspokajacz 06.10.10, 17:23
                  dzieki Minnie
                  no to dostalam uspokajacz ...
                  wczytalam sie w info o pmdd, sporo spostrzezen jakby wycelowanych we mnie
                  czyli powinnam zaczac od badania hormonow, tak?
                  wybiore sie do Polski na generalny przeglad techniczny, to i to zalatwie
                  a mysli samobojcze i ofszem :/
                  na ten przyklad wczoraj, kiedy to moj czterolatek wyl bez przerwy CZTERY GODZINY, gdyz nie kupilam mu lodow z samochodu w centrum miasta
                  dzieki raz jeszcze za sugestie i zainteresowanie tematem
                  nie jest latwo z migrena, oy nie...
                  • minniemouse Re: prosze o uspokajacz 06.10.10, 23:17
                    No, jak ja bym miala czterolatka wyjacego czytery godziny bez przerwy to tez bym chyba miala mysli samobojcze :O

wcale ci sie nie dziwie. to troche za dlugo. mam nadzieje ze zwykle taki nie jest.

Ja nie wiem Konwalko czy ty masz zaczynac od tabletek hormonalnych. sadze ze powinnas to wszystko - torbiel szyszynki, PMDD przedyskutowac z jakim dobrym lekarzem,
                    zastanowic sie jaki obrac w ogole kierunek leczenia.

na razie masz pojecie od czego moze cie bardziej niz "przepisowo" bolec glowa,
                    od czego mozesz miec stany depresyjne - razem potencjalnie.
                    jeszcze wcale nie wiadomo czy na pewno od tego, ale jakies swiatelko w tunelu juz jest. probowac mozna.

jedno tylko wyczytalam gdzies w literaturze angielskiej, ze progesteron w ogole na PMDD
                    nie dziala.
                    najczesciej pisze ze skuteczny jest Yaz, Prozac, Zoloft, Paxil i cos tam jeszcze bylo, chyba Cymbalta.

jak mawiaja Amerykanie, good luck zlotko :)

Minnie
                    • minniemouse Re: prosze o uspokajacz 06.10.10, 23:53
                      o przepraszam, ta szyszynka to pomieszala mi sie z kims innym!

Minnie
                    • nessie-jp Re: prosze o uspokajacz 07.10.10, 02:44
                      > od czego mozesz miec stany depresyjne - razem potencjalnie.

Ja bym naprawdę podejrzewała te beta-blokery. One mają takie właśnie działanie
                      • minniemouse Re: prosze o uspokajacz 07.10.10, 06:03
                        wiec pozostaje teraz ustalic czy nastroje pogorszyly sie od czasu kuracji blokerem,
                        czy wlasciwie zawsze bylo podobnie przy okresie.

I czy warto dolaczyc do blokerow albo Yaz albo antydepresanty, cokolwiek bedzie lepsze,
                        i dawalo mniej skutkow ubocznych oraz nie wchodzilo w reakcje z blokerem.

Minnie
                        • konwalka Re: prosze o uspokajacz 08.10.10, 12:29
                          Minnie- zrobilo mi sie slabo, jak przeczytalam, ze mam nie halo z szyszynka :D
                          wracajac do dziecka- to przeuroczy i empatyczny czterolatek, bardzo wrazliwy, ktory okres buntu dwulatka przeszedl lekko i spiewnie
                          i tylko czasami, jak mu cos odpie..., to wlasnie mam 4 godziny wycia
                          poza tym- bardzo ok
                          nessie-jp - moje blokery to moi przyjaciele :D
                          w miejsce natretnych, prawie codziennych boli, zyskalam spokoj, mozliwosc wypicia drinka, wariowania w parku rozrywki, stania w samym <centrum wiatru> nad morzem, co diablo kocham
                          tak sie stalo, odkad zaczelam brac te leki, mniej wiecej po tygodniu
                          jesli cena za to wszytsko jest tydzien depresyjny -okolookresowy, to ja sie zgadzam, tak, tak, tak!
                          choc przyznaje, ten tydzien dowalil do pieca koncertowo
                          przezylam m.in. dramatyczny szloch na dzwiek przejjezdzajacej karetki na sygnale, gdyz, co prawda, nie jechala ona do nas, ale przeciez mogla...
                          bardzo zasmucilo mnie tez to, ze rok temu nie pojechalam na koncert Cohena do Lille
                          i ze nikt mnie nie kocha
                          teraz jest duzo jasniej
                          spora role odgrywa tez fakt, ze zaczyna sie jesien, czyli czas, gdy mentalnie odzywam
                          rano zaczarowala mnie mzawka, mgla, szarosc za oknem
                          do tego zaraz dojdzie zapach swiec i koniecznosc noszenia grubych szali
                          no i ten drobny, wirujacy deszcz w swietle starych latarni
                          i angielskie puby z trzeszczaca drewniana podloga i rozpalonym kominkiem
                          dobry czas :D
                          • minniemouse Re: prosze o uspokajacz 09.10.10, 07:14
                            tak sie stalo, odkad zaczelam brac te leki, mniej wiecej po tygodniu

a, no to Nessie ma jednak racje, winne sa leki
                            nic nie poradzimy.

trzeba sie zaczac zastanawiac co wobec tego na PMS - hormony czy antydepresanty, jesli cos.
                            a moze to sie ustabilizuje po 3 miesiacach???

Minnie
                            • konwalka Re: prosze o uspokajacz 09.10.10, 11:27
                              Minnie, moje slowa, ze tak sie stalo, dotyczyly stania sie :D lepiej
                              tzn po bb przestalam miec codzienne bole glowy np
                              co zas do okresu i pms
                              zawsze mialam problemy przed miesiaczka
                              bylo zle, smutno, beznadziejnie
                              taki tan trwal nieco ponad tydzien i konczyl sie nagle wraz z wystapieniem krwawienia
                              odkad biore blokery, pms czy co to jest trwa 2-3 dni, ale jest jakby bardziej natezony
                              krocej i bardziej zle, tak to moge ujac
                              chociaz nie wiem, czy mozna juz cos wyrokowac na pewno, gdyz koncze drugie opakowanie dopiero
                              • nessie-jp Re: prosze o uspokajacz 09.10.10, 19:26
                                No to właśnie ja bym na twoim miejscu nie rezygnowała z beta-blokerów, tylko poszukała jakiegoś antydepresantu, który szybko działa i można go brać np. tylko przez te kilka dni (ostatni tydzień cyklu). Może citalopram? To już ci na pewno lekarz lepiej dobierze, niż my tutaj na forum :)

Antydepresanty (nie wszystkie, ale niektóre) też mają niekiedy korzystny wpływ na migreny, podejrzewam, że na zbliżonej zasadzie, co i beta-blokery.
                                • konwalka Re: prosze o uspokajacz 09.10.10, 20:04
                                  dzieki za odzew, przejde sie do lekarza :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka