Dodaj do ulubionych

mam dosc :(

04.09.11, 21:41
Wiem, ze moze byc gorzej, ale to juz drugi dzien migreny i wlasnie wzielam druga tabletke almogranu - chyba troche za dlugo zwlekalam i nie zadzialala. Wczoraj niby lepiej, ale bycie mama i migreniczka to nie nie najlepsze polaczenie. Przyjechalo wesole miasteczko i jak tu z corka nie pojsc? Myslalam, ze tryptan pomoze, ale ten halas, zapachy i mrugajace swiatla... uhhh. Dzis rano lepeij, ale w rodzinnym wyjsciu przeszkodzily zawroty glowy, mdlosci, a teraz bol glowy. I tak co miesiac - az do owulacji bedzie mie ten leb na..dalal, jak to lubia mowic co niektorzy. Ok moze nie bedzie tak zle, jak teraz, ale wiem, ze najblizsze 2 tygodnie to z bolem. I nic nie mozna z tym zrobic. Ryczec sie chce.Nie mam sily.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: mam dosc :( 05.09.11, 10:06
      Wiesz co, nie warto zwlekać z wzięciem tryptanu. Jak tylko czujesz, że to jest to, bierz od razu. Następnym razem może tata mógłby zabrać córkę na wesołe miasteczko?

Niestety każda z nas miewa takie momenty załamania, ale mam nadzieję, że Ci już dzisiaj trochę lepiej. A jak w ogóle czujesz się po almogranie? Pomaga?
      • Gość: hondziunia Re: mam dosc :( IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 13:27
        A jak dawno byłaś u lekarza? Może powinnaś iść na wizytę i poprosić o coś mocniejszego? Przecież one się różnią między sobą ilością substancji czynnych a do tego organizm się przyzwyczaja po prostu do niektórych leków. Ja np. biorę sumamigren, bo jest dość mocnym lekiem, ale zanim go dostałam to przerabiałam lekarza zgadywacza, który próbował zgadywać co mi pomoże i co wizytę zmieniał mi proszki, aż w końcu nie wytrzymałam i zmieniłam lekarza który trafił od razu. Życzę szczęścia i uśmierzenia bólu.
        • annthonka Re: mam dosc :( 05.09.11, 14:16
          Ale chyba nie doczytałaś, że quelque_chose zażywa almogran (czyli almotryptan), który jest innym rodzajem tryptanu niż sumamigren (sumatryptan). U wielu osób almogran sprawdza się lepiej niż sumatryptany. Niestety nie jest dostępny w Polsce.
          • minniemouse Re: mam dosc :( 05.09.11, 21:23
            wspolczuje, znam ten bol :(

Polecam nie oszczedzac w takich chwilach tryptanow w miare moznosci, tylko brac w/g wskazan co dwie lub cztery godziny stosowna dobowa dawke razem z lekiem p/bolowym (ale nie z tramalem!).
            W koncu powinno pomoc.

Minnie
    • quelquechose Re: mam dosc :( 06.09.11, 10:00
      W koncu pomoglo, ale troche to zajelo. Kwestia jest taka, ze jednoczesnie mam zalecenie brac, zanim boli i nie naduzywac ;) Ciezko to czasem wyposrodkowac. Jestem juz w pracy (wczoraj sobie odpuscilam), ale w nocy znow bolalo, a teraz jestem przymulona i ciezko mi sie mysli. I tak bedzie jeszcze z 10 dni. Ja jestem krotkodystansowcem i potrafie sie spiac, ale na niewielki okres czasu - takie dlugofalowe zmagania mnie przerazaja. Jak wspomnialam, teraz jestem mama i nie moge tak po prostu zalec w lozki i nic nie robic. Moj partner nie do konca mnie w tym wspiera - tzn. pewnie jakbym sie domagala (czasem to robie) to by przejal mala, ale nie robi tego ani z usmiechem na ustach ani z wlasnej inicjatywy. W zasadzie to powinien byc bardziej wyrozumialy, bo jako nastolatek miewal migreny.
      No i tak caly czas przydolowana tym jestem, bo najlepiej to bym sie znowu do lozka walnela.

dzieki, dziewczyny.
      • annthonka Re: mam dosc :( 06.09.11, 11:06
        Nie wolno brać, zanim zacznie boleć! Weź jak tylko zaczniesz odczuwać ból, ale nie wcześniej. Tak jak napisała Minnie, czasami tryptan lepiej działa w połączeniu z jakimś lekiem przeciwbólowym (aspiryna, ibuprofen) - byle nie był to tramal ani dihydroergotamina.

No i próbuj jednak "wychować" swojego partnera. Niech się w momentach krytycznych zajmuje dzieckiem, żebyś Ty mogła szybciej dojść do siebie. Może warto z nim o tym pogadać na spokojnie, wtedy kiedy dobrze się czujesz.

Trzymaj się.
        • Gość: aga z migreną Re: mam dosc :( IP: *.wroclaw.hypnet.pl 10.09.11, 17:06
          Hej, weszłam dziś na forum, bo mam tak samo - miesiączka = 3-4 dni z migreną, tryptany działają na 6-7 h. Nie wiem jak u Ciebie z tabletkami antykoncepcyjnymi, ja , ponieważ choruję jeszcze na endometriozę - jakby migrena to było mało- muszę łykać hormony. I jest to też dla mnie w pewien sposób wybawienie co do migren zw. z miesiączką, bo wg zaleceń ginekologa, biorę 3 opakowania hormonów pod rząd, dopiero po 3 robię przerwę 7 dniową. Dzięki temu migrenę mam raz na 60 dni...pomijając innego rodzaju migreny -wywolane stresem, brakiem snu itd....ale, moze to dla Ciebie będzie jakieś rozwiązanie, popytaj swojego ginekologa, czy mogłabyś też tak stosowac hormony. z tego co wiem , w Niemczech to dość częsta praktyka przyjmowania hormonów.
          pozdrawiam i łączę się w bólu...:(
          • minniemouse Re: mam dosc :( 10.09.11, 23:47
            Pozdrawiam Aga,
            rzeczywscie jest to pewne rozwiazanie, przedluzac okres miedzymiesiaczkowy,
            szczescie w nieszczesciu, eh...

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka