Dodaj do ulubionych

wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!!

27.05.05, 22:23
Dużo tu się naczytałam o migrenach z aurą i wylewach ...lekarze mi mówią że
te wypadki sa bardzo a to bardzo sporadyczne że wszelkie objawy występujace
przy aurze są odwracalene i nie są niebezpieczne tylko mało komfortowe..jeden
mi nawet tłumaczył że to jest dokładnie tak jak po sporzyciu dużej dawki
alokoholu kiedy to naczynia krwionośnie w mózgu tak się zwężaja że dzieja się
z nami różne dziwne rzeczy zaburzenia widzenia mowy czucie itp. taki stan
trwa długo a mino to nic się nie dzieje bo jest to odwracalene ....także
sądze że to jest chyba wyolbrzymiane problemu....Czy ktos może wiem na ile
chorych na migrene z aurą zdarza sie wylew
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.05.05, 01:28
      >>wszelkie objawy występujace
      przy aurze są odwracalene i nie są niebezpieczne tylko mało komfortowe..<<

sama aura tak, zjawiska wystepujace przy niej sa raczej odwracalne, chodzi o
      to ze zwezenie naczyn jakie wystepuje podczas aury zwieksza RYZYKO wylewow a
      nie powoduje od razu wylewy a to jest roznica.
      Co sie dzieje jak juz dojdzie do wylewu to nie wiem. Moze sa to takie mini
      wylewy ze nawet o nich nie wiemy...?

Czy gdzies wyolbrzymiaja problem czy nie to nie wiem informacje ktore podawalam
      na ten temat to sa kontrolowane studia dokladnie na temat migren i ich wplywu
      na wylewy.

Rowniez przykro mi ale statystyk nie znam. Szukalam ale nic konkretnego nie
      znalazlam.

Znalazlam link w ktorym pisze ze wylew zdarza sie u 1 na 5.000 mlodych kobiet.
      W przypadku kobiet z migrena z aura wizualna u 1 na 2.500.
      Wnioskuje z tego na za 5.000 migreniczek, bo jak inaczej to rozumiec ?

jeszcze tam pisze ze wieksze ryzyko istnieje u kobiet z utrata wzroku w czasie
      aury, niz z aura w ktorej wystepuja zyzgaki, plamki, cos "plywa" w polu
      widzenia..

Beti najwazniejsze to wiedziec o tym i unikac dodatkowych okolicznosci ktore
      maja wplyw na wylew. Np wysokie cisnienie, palenie papierosow/ tytoniu, otylosc
      itp.
      Srodki antykoncepcyjne tez ale przeciez nie zaleca sie ich i u kobiet zdrowych
      po 25-tym roku zycia i ktore pala.

To ze jakies ryzyko istnieje nie oznacza ze nas koniecznie musi to spotkac.
      Trzeba po prostu na siebie uwazac, i nie myslec o tym.

Venus

link po ang.
      www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=41826
      • venus22 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.05, 01:22
        poprawka- mialo byc po 35 r. z.

V.
        • beti331 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.05, 09:21
          Czyli wychodzi z tego że generalnie osoby chore na migrene z aurą sa bardziej
          narazone na wylew ale nie spowoduje tego sama ona ale czynniki dodatkowe tzn.
          palenie antykoncepcja doustna alkohol lub dodatkowe choroby.Czy jeżeli chodzi o
          alkohol to nie możemy go pić wogóle czy chodzi tu o nadurzywanie
          • venus22 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.05, 09:53
            Niezupelnie.

Tak jak u osob z np. wysokim cisnieniem ryzyko wylewu jest wyzsze niz u osoby z
            cisnieniem normalnym, tak u osoby z migrena (zwlaszcza z aura) ryzyko wylewu
            jest wyzsze niz u osoby ktora migren nie ma.

Jezeli bedziemy do jednego zwiekszajacego ryzyka dodawac nastepne, ryzyko
            wzrasta coraz bardziej.

np. Kobieta ktora ma wysokie cisnienie i ma migreny ma wieksze ryzyko wylewu
            niz ta ktora ma tylko migreny, lub tylko wysokie cisnienie.

Venus
            • venus22 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.05, 10:02
              >>po sporzyciu dużej dawki
              alokoholu kiedy to naczynia krwionośnie w mózgu tak się zwężaja<<

nie jestem pewna czy alkohol rzeczywiscie zweza naczynia krwionosne.
              Do tej pory czytalam ze alkohol wlasnie rozszerza naczynia i dlatego po
              alkoholu boli nas glowa.

Venus
              • beti331 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.05.05, 01:18
                venus to jest tak w trakcie picia zwężaja się natomiast na kacu rozszeżaja się
                mocno i dlatego mocno boli glowa to tak jak przy migrenie.....a napisz mi
                jeszcze czy ten wylew to grozi w trakcie aury czy ogolnie jestem bardziej na
                niego narażona
                • venus22 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.05.05, 07:19
                  Jestes ogolnie bardziej narazona bo masz migrene.
                  Migrena z aura zwieksza ryzyko udarow bardziej niz migrena bez aury bo sa
                  zablokowane naczynia krwionosne..

Venus
                  • venus22 Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.05.05, 08:27

Mysle ze w gre wchodza bardziej mini-wylewy, lub inaczej udary, ktore
                    pozostawiaja blizny tkanke ale ktorych mozemy nawet nie czuc.

Aby stwierdzic czy mamy takowe mozna wykonac MRI - rezonans magnetyczny.

Najczesciej wychodza 'white matter lession' - blizny bialej materii ?? - nie
                    wiem jak po polsku i "ischemic stroke" - wylew niedokrwiony.
                    Te "white matter lession" czesto sa przyczyna podejrzenia o stwardnienie
                    rozsiane a rzeczywscie sa od migreny.

Mysle ze ryzyko ciezkiego wylewu z paralizem tez istnieje ale rzeczywscie o
                    takich wypadkach slyszy sie bardzo rzadko - a przynajmniej na razie.

W ogole o zwiekszonym ryzyku wylewow u migrenowcow pierwsze porzadne badania
                    byly w roku 2004 w Netherlands - Holandia a wiec to bardzo niedawno. Sa to
                    stosunkowo nowe wiadomosci na temat migreny...

Venus
                    • abepe Re: wylewy!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.03.06, 15:01
                      Chciałam sprostować, że są dwa rodzaje udarów - udary krwotoczne, czyli wylewy
                      gdzie dochodzi do przerwania naczynia i rozlanie się krwi do mózgu, oraz udary
                      niedokrwienne, gdy w wyniku zwężenia się naczynia i np. zatkania go (jak w
                      miażdżycy) krew do określonych części mózgu nie dochodzi. Oba rodzaje skutkują
                      niedotlenieniem części mózgu i, w konsekwencji obumarciem tkanek. Tak samo jest
                      z udarem serca. I po tym zostają blizny widoczne na MRI.

I tak apropos - byłam przedwczoraj na kontroli u neurolog (głównie po receptę) i
                      spytałam, czy od czasu do czasu nie należało by migrenika czymś przebadać.
                      Obiecała MRI za jakis czas. Sprawdzimy czy jakichś blizn nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka