nowa16 27.08.05, 15:09 czy po kawie zbożowej (inka, cykoria) można odczuwać tępe, migrenowe bóle głowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jajacek36 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 27.08.05, 21:19 czołem! pije inke regularnie, nie zauważyłem związku z migreną.Nie spotkałem sie też w materiałach o tym, ze moze wywolywać atak. Z typowych napojów wpływ mają ogromny:(na mnie też) herbata czarna,kakao,coca cola itp,soki w kartonach,napoje barwione sztucznie np.Hoop...rowniez mleko slodkie oraz jogurty(ze wzgledu na konserwanty) jj Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 27.08.05, 21:30 jezeli widzisz wyrazny zwiazek pomiedzy piciem Inki a atakiem migreny to widocznie jestes na to wrazliwa i u ciebie akurat Inka powoduje bole. Trzeba by sprawdzic sklad - mozesz przy okazji podac? W moich materialach Inka nie wystepuje glownie dlatego ze tego typu kawa jest tu raczej niepopularna, jest cos takiego wprawdzie jak Sanka ale to jest chyba zwykla kawa tylko bez kofeiny. Inka natomiast to kawa zbozowa. Juz same barwniki moga byc bodzcami w migrenie.. Jogurty niekoniecznie tylko ze wzgledu na konserwanty, bo np kwasne mleko (maslanka) jest uwazane za "bodziec" tylko nie pamietam dlaczego.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
jajacek36 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 28.08.05, 10:46 mysle za w Ince barwinków nie ma,czytalem ze jedynie przenica i zawarty w niej gluten (sposrod zbóż) moze prowokowac atak. Natomiast maślanka to nie jest kwasne mleko. Maslanka rzeczywiście nie jest wskazana-ze wzgl. na zawartosc tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa16 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 28.08.05, 13:53 Czytałam, że produkty nabiałowe zawierające żywe kultury bakterii mogą wywoływać migrenę. Ja osobiście muszę unikać kefiru, maślanki. Jogurty mogę, ale tylko naturalne Danone - po nich czuję się badzo dobrze (pod warunkiem, że nie zjadam ich za dużo), natomiast zauważyłam, że po jogurcie naturalnym Bakomy (on jest bardziej kwaśny) czuję się gorzej. Jogurtów owocowych unikam (chyba, że od czasu do czasu - ok. raz-dwa razy na dwa tygodnie - wiśniowe Milko (200g)) ze względu na cukier. Zrezygnowałam z cukru białego, używam od czasu do czasu cukru trzcinowego - czuję się lepiej. Zauważyłam też, że moja głowa nie lubi produktów odtłuszczonych - mleko 0% lub 0,5% to migrena, piję 2% jest ok. Podobnie odtłuszczony jogurt wywoła u mnie migrenę, a jogurt mający około 3% tłuszczu (np.: danone) jest ok. Jeśli zaś chodzi o kawę zbożową to piję ją z dodatkiem śmietanki jednorazowej (1szt=10g) i z cukrem trzcinowym (2 płaskie łyżeczki), więc może to te dodatki wpływają, że odczuwam tępe bóle głowy, które niekiedy znikają, a niekiedy przekształcają się w migrenę. Zauważyłam też, że nie mogę jeść żadnych produktów typu instant - Słodka Chwila Otekera (kisiel, kaszka itp), mam po nich migrenę. Natomiast w ogóle nie szkodzi mi glutamian sodu dodawany do sosów w proszku i kostek rozołowych (stosuję je jednak nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu). Odpowiedz Link Zgłoś
nowa16 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena - pytanko 28.08.05, 14:23 Czy zawarty w kawie zbożowej błonnik (insulina) może wywoływać migrenę, gdy kawę tą pijemy kilka razy dziennie? Zauważyłam, że za dużo błonnika z pokarmów w moich posiłkach wywołuje u mnie tępe, migrenowe bóle głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena IP: 104.28.131.* 08.12.23, 12:12 Jeżeli miewasz migreny, to na 90% masz pasożyty. Nie żartuję, one przemieszczają się w zależności od tego czy je się coś co im odpowiada czy nie - albo uciekają od tego albo się przybliżają. Zaraz wszyscy napiszą, że one bytują tylko w układzie pokarmowym… Trust me they can be everywhere. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatrix Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 02.09.05, 08:17 może to karmel? E150a Karmel Plain caramel napojom nadaje barwę brunatną, wypiekom – aż do czarnej podstawowy barwnik coca-coli i podobnych napojów, w dużych ilościach w każdym słodkim cieście, dodatek do kawy Inka mam migrenę od karmelu Odpowiedz Link Zgłoś
terminatrix Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 02.09.05, 08:19 ponieważ jest to po prostu palony cukier więc nawet nie musi być celowo dodawany Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 02.09.05, 21:21 Nie wiem czy sam blonnik- moze raczej zalezy od produktu czyli np truskawki maja duzo blonnika i sa na liscie mozliwych bodzcow migrenowych a np brokuly tez sa bogate w blonnik a rzadko sa wymieniane jako bodziec?? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
nowa16 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 03.09.05, 14:51 Dziękuję za odpowiedzi, ale chyba już odkryłam co jest nie tak. Otóż ja lubię pić mocną kawę zbożową, która ma wówczas kwaśny smak i właśnie kwaśne wywołuje u mnie ból głowy. Od tygodnia piję słabszą i nie odczuwam już tego dyskomfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 03.09.05, 21:41 Tutejsi lekarze zalecaja prowadzenie pamietnika w ktorym zapisujemy co jemy i pijemy kazdego dnia oraz wystapienie innych bodzcow, i kiedy, jak, jak mocno, jak dlugo bolala nas glowa oraz co nam pomoglo (lub nie) Taki szczegolowy pamietnik bardzo pomaga w ustaleniu bodzcow, a takze ILOSCI bodzca ktora mozemy bezpiecznie zjesc lub wypic. I tak np pol pomidora moze nie zaszkodzic a juz caly tak. Lyzka lodow czekoladowych dopuszczalna, dwie juz szkodza, itd. Byc moze w twoim przypadku tez tak jest, niezaleznie od twojego odkrycia ze szkodzi ci kwasne. Slaba kawa OK, mocna juz nie. A tak nawiasem owoce cytrusowe szczegolnie sok pomaranczowy jest dosc czestym winowajca migren u nas..ale chyba nie dlatego ze kwas tylko ze wzgledu na skladniki chemiczne. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
pocahontas3 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 05.09.05, 19:18 mnie również neurolog zasugerowała prowadzenie takiego dzienniczka i to bardzo szczegółowego. ma zawierać informacje na temat posiłków, leków i czasu trwania napadu, tak jak to opisuje Venus, jak tez wiele innych "ciekawostek" np. długość snu, pomiar ciśnienia krwi, sytuacje stresujące itd. brak mi cierpliwości, żeby to prowadzić. ciekawa jestem bardzo, czy piszecie taki "pamietnik" i czy pomógł Wam poznac bodźce wywołujące migrenę, o których wcześniej nie wiedzieliście? pozdrawiam poca Odpowiedz Link Zgłoś
jajacek36 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 03.09.05, 23:54 witam, na Ince nie znalazłem w składzie karmelu. Skad wiadomo ze Inka zawiera wlasnie to??? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: kawa zbożowa typu inka a mogrena 06.09.05, 01:20 Tak prowadzilam taki pamietnik na poczatku kiedy diagnozowano u mnie migrene, tobardzo pomaga, zdecydowanie zbyt dlugi sen, sery zolte i czekolada wywolywaly u mnie ataki chociaz w okresie po owulacji a przed miesiaczka moglam sobie troche pofolgowac bo u mnie to okres najlepszego samopoczucia. coraz krostzy niestety :( Z tym ze migrena zmienia sie z wiekiem kiedys moglam uzywac perfum, sluchac muzyki i to glosno, z czasem kazdy zapach zaczal mi przeszkadzac i pol godziny sredniego halasu np z telewizora zaczyna mnie meczyc. A przy okazji zapachow- pamietam ze w dziecinstwie jak mama gotowala zupe kminkowa to od tego zapachu dostawalam migreny. Tak samo smrod kalafonii uzywanej do spawania gwarantowal mi migrene. Trembulka (trebulka?) to tez dla mnie zabojstwo, jeszcze grosze niz cebula. Nie daj Boze ktos do mnie mowi i jedzie ta trebulka.. :0 Poza tym jak spalam przy kaloryferze (w zimie rzecz jasna) to rano budzilam sie z potworna migrena. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
madziksa2 Migrena 23.04.15, 21:14 Także po kawie Inka z Cykorią zauważyłam u siebie migreny i tępe bóle głowy , nie jestem pewna w 100 % czy to na pewno od tego , bo możliwe ze to także przesilenie wiosenne, ale nigdy wcześniej nie spotkałam się z tak sinymi bólami głowy . Kiedy odstawiłam kawę bóle ustąpiły, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś