Dodaj do ulubionych

Proszę o radę!!!!

27.06.07, 09:10
Hej, o tym, ze mam migrenę wiedziałam od dawna, lecz dopiero teraz dostałam
skierowaie do neurologa- lekarze mówili, że presadzam! Lekarz zapisał mi
imigram, ale to nic mi nie pomogło. nadal boli a ja mam bardzo odpowiedzialną
prace i nie mogę wciąż "umierać na głowę". Znacie może coś dobrego??? Jestem
niskociśnieniowcem i nie wiem czy są jakieś przeciwskazania odnośnie leków!
Dziękuję za każdą odpoowiedź.
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Proszę o radę!!!! 27.06.07, 10:14
      Jak slysze ze ktos, w zwlaszcza lekarz, mowi ze przesadzamy to az mnie krew
      zalewa i serdecznie zycze takiemu 48 godzinnego ataku ze wszystkimi atrakcjami
      od aury poczawszy na s*aczce jednoczesnie z pawiem skonczywszy.

Wierze ci ze nie przesadzasz, i przykro mi ze trafiasz na takich konowalow bo
      porzadny lekarz by wiedzial ze migrena to nie jest w ogole bol glowy.

Imigran to lek z grupy tryptanow. W PL sa jeszcze dostepne 3 inne- Zomig,
      Maxalt i Relpax. Sprobuj ktorys z nich, bywa tak ze pomimo prawie tego samego
      dzialania jeden pomaga a drugi wcale. niektore z tych sa dostepne w formie
      rozpuszczalnej na jezyku co jest bardzo praktyczne przy wymiotach i gdy nie ma
      czym popic.

Poza tym, po uprzednim poradzeniu sie lekarza sprobuj wziac tryptan razem ze
      srodkiem p/bolowym np Efferalgan 30 lub ibuprofen 400mg (lub mocniejsze
      p/zapalne niesterydowe).

Tryptany, chociaz w tej chwili to najskuteczniejsze leki dorazne do stosowania
      w razie napadu migreny, nie kazdemu pomagaja. W takim ukladzie pozostaje
      wyprobowac ergotaminy, leki narkotyczne p/bolowe, niektorym bardzo pomagaja
      zastrzyki z Ketorolac'u.

Jesli masz niskie cisnienie to moga ci nie sluzyc leki obnizajace cisnienie
      (niektore) ale te zwykle stosuje sie w zapobieganiu migreny. O czym tez mozesz
      podyskutowac z lekarzem.

Venus
      • eni40 mnie tez zalewa 27.06.07, 10:22
        gdy slysze cos takiego.. i skladam mu w duchu śliczne zyczenia... rozmawiam
        czasem na czacie..jest tam taka julka, ktora zawsze ironicznie pyta mnie jak
        glowka i czy juz aspirynke połknelam.. smiala sie do czasu.. dowiedzialam sie
        ze zlapal ja jakis straszny bol glowy ze wylądowala na pogotowiu..I BARDZO
        DOBRZE..... kurcze wstalam dzis z lekka glowa..niedlugo sie cieszylam..znowu
        boli.. moze to ta francowata pogoda? bo wieje malo łba z płucami nie urwie..
        • venus22 Re: mnie tez zalewa 27.06.07, 11:17
          to powiedz jej ze trzeba bylo wziac aspiryne, po co zaraz pogotowie...
          ( a tak!, jestem wredniak!)

Venus
          • aga26111 Re: mnie tez zalewa 27.06.07, 12:24
            Venus popieram Cię w 100% co do tej aspirynki!!!!!!!!
            A jeżeli chodzi o lekarzy, to nie mam o nich najlepszego zdania, bo o mały włos
            moja trzyletnia córka już by nie żyła. Mała Anastazja ma wadę serca, a te
            konowały niczego nie rozpoznały i gdyby nie jedna cudowna p. Doktor, to Tusia
            by zmarła. Do kardiologa trafiliśmy gdy miała 10 m-cy i była po zawale- którego
            nikt nie zauważył, choć bywałam u lekarzy bardzo często i w szpitalu 2 razy.
            Tak więc po zabiegu Tusi lekarz rodzinny dostał tak popalić,że.....do dzis nikt
            z ośrodka ze mną nie rozmawia, no i zmieniłam lekarza!!! Teraz jest lepiej choc
            do rodzinnego mam 25 km. No a w szpitalu lekarze nad nami latają, choć też
            swoje usłyszeli!!!!!! Wredna jestem, ale nigdy nie byłam bierna gdy coś mnie
            wkurzało. nie możemy dać się lekceważyć.
            Pozdrawiam Aga
            • eni40 Re: mnie tez zalewa 27.06.07, 14:35
              no prosze i wszystko sie zgadza z tym co mowie ze nie takie swiat zna dramaty
              jak nasza migrena..nie chcialabym przechodzic tego co aga ze swoja coreczką..
              juz wole moja migrene..a tez mam corke i trzese sie o nia jak matka kwoka..3m
              sie aga i powodzenia a corci duuuuuuzoo zdrówka
          • eni40 Re: mnie tez zalewa 27.06.07, 14:43
            ty wredniak?? ja jestem wredota..zawsze gdy ktos ironicznie traktuje moja
            migrene to mu zycze (po cichu) tego samego..no kurde nie potrafie inaczej..tej
            julce tez zyczyłam.. moze ja i wredniak i wiedzma jakas jestem? no i co
            ztego..moge byc hahah
            • cristina4 Re: mnie tez zalewa 28.06.07, 02:05
              ja chyba tez przyswoilam cos z kodeksu Hammurabiego /oko za oko.../
              • aga26111 Re: mnie tez zalewa 28.06.07, 09:53
                Dzięki za wsparcie!!!
                No cóż może zbyt wiele przyswoiłam sobie ze studiów, bo walczę o swoje i zawsze
                powołuję się na kodeksy prawne. Ale wiecie, jestem dzieckiem samobójcy i to
                mnie nauczyło, że trzeba wyrazać swoje uczucia i zale. Mój Ojciec miał
                depresję, dusił wszystko w sobie i to go zgubiło. Teraz uczę tej otwartości
                Anastazję i wiem, ze dla Niej zrobię wszystko. A lekarze, no cóż... trafiają
                się cudowni, lecz to niestety wyjątki.
                Ale nie chce się żalić! Mam cudowną Mamę, Braciszka, Córcie a 29 wrzesnia wyjdę
                za mąż za wspaniałego Faceta!!!! Życie jest super, a migrena... no cóż
                urodziłam się z nią i muszę wytrzymać bo przecież każdy dzień jest inny, piękny
                i warto cieszyc się życiem!!!
                POzdrawiam!!!!!!!!!
                • cristina4 Re: mnie tez zalewa 28.06.07, 23:46
                  I tak trzymaj Aga, powodzenia!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka