ika997 02.07.07, 12:52 Szukam bezskutecznie jakiejś mieszanki ziolowej. U Klimuszki nie znalazłam, może ktoś ma jakieś książki z przepisami i coś odnajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eni40 Re: Kto ma przepis na mieszankę ziołową, poproszę 02.07.07, 22:12 moze znasz a moze nie..mieszanka ziolowa dostepna w aptece o nazwie "mariomigran"..ja pije codziennie..gdy zaczelam stosowac bardzo mi pomogla..bole zmniejszyly czestotliwosc.. teraz moja migrena chyba sie przyzwyczaila do tych ziółek..ale nadal je pije bo mam wrazenie ze migreny nie sa takie agresywne jak kiedys.. a pije juz od roku mariomigran..obecnie stosuje tez divascan..ale dopiero od dwoch tyg.. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Kto ma przepis na mieszankę ziołową, poproszę 02.07.07, 22:52 Mieszanek ziolowych nie znam ale moge podac nazwy ziol, ktore uwazane sa za skuteczne w migrenie. (z tym ze "skuteczne" to tutaj relatywne slowo). ~ lepieznik jest podobno bardziej skuteczny od ~ zlocien maruna ~ imbir (mdlosci i wymioty) ~ pieprz turecki (cayenne pepper) - niektorzy przysiegaja ze dziala cudownie ~ gingko biloba ~ waleriana ~ melisa ~ rumianek ~ mieta ~ passiflora (oassion flower) ~ Salix nigra - (wierzba) ~ ballota nigra - mierznica czarna na mdlosci i wymioty ~ dziurawiec poza tym, jako masci, olejki lub kremy do smarowania czola i skroni a nawet dookola glowy ~ masc lawendowa ~ masc tygrysia ( z miety, kamfory i innych roslinnych skladnikow) ~ masc mietowa inne suplementy przydatne w migrenie: ~ magnez ~ koenzym Q10 ~ 5-HTP (5-Hydroxytryptophan) - z tym trzeba uwazac jak sie bierze tryptany bo to podnosi poziom serotoniny. najlepiej zapytac lekarza ~ wit B2 - ryboflawina ~ kwasy ALA (alpha-linolenic-acid) ~ Omega 3- kwasy ~ Lysine - Amino acid K, L-lysine jesli cos jeszcze znacie to dodajcie. I przypominam ze LEPIEZNIK ma skladniki rakotworcze ! wiec absolutnie NIE nalezy robic samemu naparow. Stosowac tylko fabrycznie oczyszczone gotowe formuly. Najlepiej znany jest niemiecki Petadolex. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
alkop5 Do venus22 03.07.07, 20:50 venus22 napisała: > Stosowac tylko fabrycznie oczyszczone gotowe formuly. Najlepiej znany jest > niemiecki Petadolex. A wiesz może, jak go dawkować? Jeśli nie będzie kosztował majątku, to spróbuję go zdobyć i wypróbować na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Do venus22 03.07.07, 22:38 sloneczko, nie wiem ale na pewno dawki sa podane na opakowaniu. musza byc. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
eni40 alkop 04.07.07, 07:27 Patadolex mozna kupic tylko w Niemczech..ja zdobylam jedno opakowanie..sa to kapsułki trzeba je brac az po 6 dziennie..wtedy jest najlepszy efekt.. nie probowalam jeszcze bo zaczelam kuracje divascanem.. jesli masz kogos znajomego u Niemcow to petadolex jest dostepny bez recepty.. nie wiem ile kosztuje bo kupil mi to znajomy Turek(Ali)i dał w prezencie.. Odpowiedz Link Zgłoś
eni40 alkop..p.s. 04.07.07, 07:38 sprawdzilam ..opakowanie petadolexu zawiera 50 kapsulek..trzeb brac od 3-6 dziennie (najlepszy efekt po 6)przez okres co najmniej 6 miesiecy...łatwo policzyc..jesli po trzy to opakowanie wystarczy na 16 dni..a jesli po 6to na 8 dni..tak ze troche tego trzeba miec w zapasie... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: alkop..p.s. 04.07.07, 09:44 Petadolex na pewno tez mozna kupic w UK, Francji, Italy i pewnie w wiekszosci krajow EU (UE?) (Wspolnoty) i sadze ze da sie sciagnac przez internet.. moze akurat Petadolex to zastrzezona nazwa niemiecka, choc niekoniecznie, ale wiemy ze chodzi o lepieznik - czyli Butterbur albo Petasistes w skladzie. www.betterhealthinternational.com/petadolex.asp www.amazon.com/Enzymatic-Therapy-Petadolex-60-softgels/dp/B0007CZ44I mam nadzieje ze znajdziecie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
alkop5 Do venus22 i eni40 04.07.07, 15:03 Dziękuję Wam, dziewczyny za odzew. Mam znajomych w Niemczech i poproszę, aby mi przywieźli. Wiem, że są opakowania: 50, 100 i 200 kapsułek, pozostaje tylko kwestia ceny. Ale muszę to wypróbować, bo ostatnio migrenka dopada mnie co 2-3 dni:( Nawiasem mówiąc, dobrze jest mieć kogoś za granicą. Ponad półtora roku temu kolega przywiózł mi z Australii Migracaps, ale niestety nie pomogło. Miałam też Feverfew (przywieziony z Anglii), ale widocznie złocień maruna na mnie nie działa. Może lepiężnik pomoże... Daj Boże, czego wszystkim migrenikom z serca życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
kajteczek Re: Kto ma przepis na mieszankę ziołową, poproszę 04.07.07, 14:11 Podaję coś, co znalazłam przed chwilą w googlach: Harbatka przeciw Migrenie GLOBUS Skład: ziele wierzbowki, bukwicy, macierzanki, krwawnika, melisy; korzeń kozłka, kwiat bzu czarnego, lipy, szyszki chmielu w różnych proporcjach. Herbatka „GLOBUS” jest doskonałym środkiem zapobiegającym oraz przynoszącym ulgę w migrenie oraz ogólnie bólach głowy. Podobne herbatki były pite już przez nasze praprababcie przynosząc im ulgę. Naturalne, ekologiczne składniki herbatki powodują, że środek ten nie ma żadnych działań ubocznych. Działa także lekko uspokajająco i relaksująco. ZDN-EKO H76/2004 Jeszcze tego nie próbowałam, po pracy popędzę do apteki, może mają. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tą herbatą??? Odpowiedz Link Zgłoś
eni40 o herbatce globus 05.07.07, 08:02 kajteczek napisała: > Podaję coś, co znalazłam przed chwilą w googlach: > Harbatka przeciw Migrenie GLOBUS > > Skład: ziele wierzbowki, bukwicy, macierzanki, krwawnika, melisy; korzeń > kozłka, kwiat bzu czarnego, lipy, szyszki chmielu w różnych proporcjach. > Herbatka „GLOBUS” jest doskonałym środkiem zapobiegającym oraz przy > noszącym > ulgę w migrenie oraz ogólnie bólach głowy. Podobne herbatki były pite już przez > > nasze praprababcie przynosząc im ulgę. Naturalne, ekologiczne składniki > herbatki powodują, że środek ten nie ma żadnych działań ubocznych. Działa także > > lekko uspokajająco i relaksująco. > ZDN-EKO H76/2004 > > Jeszcze tego nie próbowałam, po pracy popędzę do apteki, może mają. > Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tą herbatą??? mam ta herbatke w domu.. trzeba by chyba wiadro wypic zeby pomogła.. no moze ciuteczke odszulam lagodzenia bolu gdy naraz wypilam dwie szklany..ot Odpowiedz Link Zgłoś
margarita76 Zioła Klimuszki 04.07.07, 15:07 A ja znalazłam zestaw Klimuszki na migrenę. Oto skład: Po 50 g: 1.Szyszki chmielu (Strob. Lupuli) 2.Liść melisy (Fol. Melissae) 3.Kwiat lawendy (Flos Lavandulae) 4.Kwiat pierwiosnka (Flos Primulae) 5.Korzeń kozłka (Rd. Valerianae) 6.Ziele dziurawca (Hb.Hyperici) 7.Ziele bukwicy (Hb.Betonicae) 8.Ziele przetacznika (Hb.Veronicae) 9.Kłącze tataraku (Rhiz.Calami) 10.Kora kaliny koralowej (Cort.Viburni opuli) 11.Owoc kopru włoskiego (Fr.Foeniculi) Pić trzy razy dziennie po szklance. A jak przygotować odwar? Cytuję ojca Klimuszkę: "Na każde jednorazowe użycie należy brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki ziołowej, zalać ją szklanką wrzącej wody, przykryć na trzy godziny. Następnie przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 rzy dziennie." Myślę, że wszystkie skadniki powinno sie dostać w sklepach zielarskich! Cóż, trochę to czasochłonne i pewnie wymaga cierpliwości, by widzieć efekt. I miejmy nadzieję, że to działa! Według mnie należy również zwrócić uwagę na obecny tu dziurawiec; wiem, że bardzo często wchodzi on w interakcję z wieloma lekami. I unikać słońca, gdyż dziurawiec może spowodować reakcję alergiczną skóry! Nigdy nie stosowałam tej mieszanki, ale po ostatnich atakach i nafaszerowaniu lekami czuję, że będę się "chwytać" medycyny naturalnej. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
margarita76 Re: Zioła Klimuszki 04.07.07, 15:16 Aha, podam książkę, w której znalazłam tę mieszankę, niech to już będzie rzetelna informacja:-) "Wróćmy do ziół leczniczych" O. Andrzej Czesław Klimuszko, Oficyna Wdawnicza Rytm, Warszawa 1996. Margarita Odpowiedz Link Zgłoś
ika997 Re: Zioła Klimuszki 04.07.07, 19:53 Dziękuję, swoją drogą moi rodzice którzy mają tę właśnie książkę coś kiepsko sprawdzali, bo stwierdzili, że na migrenę tam nic nie ma i mam wziąć krople uspokajające Odpowiedz Link Zgłoś
ika997 Re: Kto ma przepis na mieszankę ziołową, poproszę 14.07.07, 20:15 www.rozanski.henryk.gower.pl/fitoterapia4.htm znalazłam tę stronę oziołach, może komuś sie przyda kto sie interesuje tym tematem, bardzo obszerna Odpowiedz Link Zgłoś