07.07.03, 13:34
Witam wszystkich na nowym forum pt MIGRENA.
Mam nadzieję, że dzięki niemu poczujemy się chociaż ciut lepiej wiedząc, że
nie jesteśmy sami na tym świecie i że ktoś kiedyś może skorzysta z naszych
porad i wskazówek.

Zapraszam gorąc!

depresyjka :-)
Obserwuj wątek
    • giorno Re: WITAM :-) 07.07.03, 14:54
      Pozdrawiam, jest super ostatni raz miałem atak w Lutym.
      Jak narazie spokój grabarza.

saluti
      • ypsilon WITAM 07.07.03, 15:27
        W takim razie jesteś szczęsliwym człowiekiem. Ja miałam początki w sobotę i w
        niedzielę. Wzięłam Zomig i przeszło, ale muszę już lecieć do apteki po
        nastepny. Niedługo mi pensji zabraknie. A liczyć, że jakieś leki mogą być
        refundowane, to jak szukanie gruszek na wierzbie. Chociaz wszystko zależy od
        chorych i tego, na ile moga się zorganizować. Przecież do niedawna SM nie
        zaliczało sie do chorób przewlekłych. Jednak po przeprowadzonej sprawnie
        kampanii słania listów i in. akcjach zostało SM wpisane na liste chorób
        przewlekłych. Z tego wynika, że wiele zależy od nas.
        • venus22 Re: WITAM 07.07.03, 20:56
          O boze ale sie nameczylam zeby to wejsc!! :- ))))..
          Ciesze sie ze zalozylas forum, dep..
          Mam tylko pytanie- czy za kazdym razem jak bede chciala tu wejsc, to musze to
          robic prze moj watek??
          Venus
          • venus22 Re: Których produktów unikać? 07.07.03, 21:36
            Kobiety cierpia na migreny czesciej niz mezczyzni dlatego ze migrena jest tez
            zwiazana z hormonami.
            Ale np forma migreny klasterowa to glownie domena mezczyzn.

Podaje wam najlepszy jak do tej pory artykul o migrenach..
            www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more3185c.htmlV.

Chcialam tylko dodac, ze zaraz po przeczytaniu tego mialam watpliwosci co do..
            >>>W migrenie z aurą właściwy napad bólowy poprzedzony jest rozmaitymi
            krótkotrwałymi (minuty) sensacjami<<<<

Zaraz wiec polecialam do mojego USA forum i zdalam pytanie jak dlugo trwa AURA.
            Oto co mi pwiedzieli..
            Kobieta:
            moja aura trwa okolo 20 min..przewaznie najpierw widze ciemne punkty a potem
            srebrne gwiazdki, przewaznie polksiezyce. Nie znikaja jak zamkne oczy.
            Kiedys ni widzialam kompletnie nic przez 10 minut.
            Kiedy pwiedziala to mojemu lekarzowi kazal mi natychniast przestac brac TE
            TAbletki (chyba chodzi tu o antykoncepcyjne) wiec przestalam jeszce tego
            samego dnia.
            Uwazam ze aura moze roznie trwac, od kilku minut do godziny albo dluzej.
            Mam nadzeje ze dowiedzials sie tego co chcials,
            Zycze tygodnia bez migreny,
            Love A.

Kobieta:
            Teraz sie czuje o wiele lepiej ale ale jaj je miala to widzialam dziwne
            zygzaki pojawiajace sie w gornym lewym rogu oka.
            Najlepiej to okreslic jako obraz w "rozbitym lutstrze", brzegi zygzakow byly
            bardzo jaskrawe.
            Potem zaczely powoli sie przesuwac do srodka oka i przeslanailay mi calkowicie
            wizje - nie moglam np prowadzic samochodu- bylo to zbyt niebezpieczne..
            Aura trwala przewaznie 20-30 min.
            Nigdy nie mialam halucynacji..
            Pozniej zdalam sobie sprawe z tego ze powinnam wziac Imitrex bez czekania na
            bol.
            Ale czasem byla aura a migrena nie przyszla..

Kobieta:
            Ja nie mam wisualnej aury, raczej "mentalna". W pewnym momencie robie sie
            nerwowa, rozdrazniona, podenerwowana, nie moge sie skoncentrowac a pozniej
            zaczuna mnie glowa bolec. zastanwiam sie czy nie jest to zwiazane z poziomem
            cukru we krwi w moim przypadku..

Kobieta:
            moja aura byla podobna do Niki - podobnie jak ona mam rzadziej. Trawla okolo
            20 min i potem nastepowal potworny bol.
            strasznie sie balam aury poniewaz wiedzialam co nastapi potem..

Mezczyzna
            Ja mam halucynacje, ale NIE w czasie AURY okolo 6 do 12 razy rocznie. (Ta
            osoba ma migreny o wiele czesciej).
            Trwaja okolo minuty do pieciu. widze np jak reczniki albo rekawy od
            koszul "faluja"... czasami katem oka widze jakis ludzi albo owady lazace w
            rogu pokoju.
            Dwa razy widzialem jak drzwi wedruja po scianie..
            O wiele czesciej mam halucynacje sluchowe 30 do 40 razy rocznie.
            Trwaja od 5 min do kilku godzin.
            Slysze concerty grane jakby z daleka, reporty radiowie, choralne spiewy,
            chanty (kanty?) gregorianskie, afrykanskie bebny, dzowneczki - raczej
            przyjemne..

Sama aura trwa ok 20 min I czuje sie tak jakbym widzial swiat przez galaretke..

WIEC PYTAM:
            JAKIE MINUTY!! JAKIE KROTKOTRWALE!!!

Ja nie mam aury - jesli juz to mentalna. Kiedys, dawno moze ze 15 lat temu
            moze nawet 20 mialam zygzaczki, ale mialam tez zygzaczki po ataku.
            Kto z was ma aure, jaka i jak dlugo trwa?
            A moze nawet nie zdajecie sobie sprawy ze macie aure albo zachowujecie sie
            inaczej przed migren?
            Venus
            • venus22 Re: Których produktów unikać? 07.07.03, 21:40
              Poza tym mialam straszne migrene w sobote.
              ojezu!!!!
              na skali 1 do 10 to byl co najmniej 10.
              Atak trwal 9 godzin. wzielam 4 Zomigi i 8 (4 razy po 2) 500mg paracetamol z
              30 mg kodeiny.
              Shaftowalam sie strasznie. (przepraszam)
              Dopiero mi przeszlo.
              W takich stanach to ja nie mam sily jechac na pogotowie po porzadny narkotyk.
              ironia losu, co?
              V.
    • venus22 Re: WITAM :-) 07.07.03, 22:21
      Podaje nastepny artykul gdzie nawet przyzwoicie podali dodatkowe dolegliwosci
      zwiazane z migrena.. parestezja.. cos tam, cos tam...
      wiem.onet.pl/wiem/000baf.html
      V.
    • venus22 Re: WITAM :-) 07.07.03, 22:25
      I jescze jeden.. chyba juz was nudze..
      www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more2983c.htmlV.
      • emfa Re: WITAM :-) do wszystkich 07.07.03, 22:43
        Cieszę się, że mamy miejsce do wymiany doświadczeń. Pisałam już na poprzednim
        forum, że mam przepisane przez lekarza rodzinnego stałe zlecenie na zastrzyk
        dożylny z pyralginy i hydrocortisonu. Jest to jedyne, co przerywa mi atak, a
        jednocześnie nie ogłupia i nie powoduje senności. Po zastrzyku mogę w krótkim
        czasie normalnie funkcjonować. Za każdym razem, kiedy o tym opowiadam, budzi
        to zdziwienie, zarówno u lekarzy, jak i samych migreników, jakkolwiek oba
        środki są przecież ogólnie znane, a przede wszystkim tańsze. Czasem stosuję
        też inny prosty lek Dihydroergotaminum w kroplach, ale trzeba z nim uważać, bo
        jest po prostu trujący. Pisałam też o tzw. proszkach przeciwbólowych ojców
        bonifratrów (za 8 zł, które można kupić na Sapieżyńskiej w Warszawie w aptece
        zielarskiej. Jeśli wezmę je na początku ataku, to ból jest słabszy. ALE I TAK
        BOLI!!! Chętnie wymieniłabym się poglądami na temat: jak nie podporządkowywać
        życia migrenie.
        • venus22 Re: WITAM :-) do wszystkich 08.07.03, 00:32
          Tak to prawda DHE jest toxic.
          To dobrze ze ci pomaga, wiekszosci pomaga bardzij triptan.
          Napisze wkrotce a propos twojego watku o wyjezdzie za granice.
          DEPRESYJKO DZIEKUJEMY ZA FORUM!!!
          XOXOXOXOX (buzia)
          V.
          • ksywa Re: WITAM :-) do wszystkich 08.07.03, 09:59
            Melduję się - świeżo z pola bitwy;)) Wczorajszym popołudniem podstępnie
            zostałam zaatakowana przez migrenę (kompletnie poza harmonogramem-
            bezczelność!) ale przy pomocy dwóch saridonów, migrenolu oraz drzemki udało mi
            się ją przepędzić. Ale co się odwlecze - to nie uciecze, zwłaszcza jeśli
            uwzględnić, że nadal coś tam w skroni ćmi, a przede mną kilka (albo i
            kilkanaście) pracowitych, stresujących dni. Byle do urlopu;-)) pozdr,
            ksywa
            • emfa Re: WITAM :-) do wszystkich 08.07.03, 13:56
              Co to jest migrenol? Spotkałam się już z tą nazwą, ale nawet w aptece nie
              umiano mi powiedzieć, co to takiego.
            • emfa Re: do Ksywy 08.07.03, 14:00
              Co to jest migrenol? Spotkałam się z tą nazwą, ale nawet w aptece nikt mi nie
              umiał powiedzieć, o co chodzi (mój lekarz też zresztą nie miał pojęcia.
              • ksywa Re: do Ksywy 08.07.03, 14:57
                emfa napisała:

> Co to jest migrenol? Spotkałam się z tą nazwą, ale nawet w aptece nikt mi nie
                > umiał powiedzieć, o co chodzi (mój lekarz też zresztą nie miał pojęcia.

Że lekarz nie wiedział, to mnie nie dziwi, oni zazwyczaj znają tylko najdroższe
                i najnowocześniejsze specyfiki;-) a takie tam małe coś -to poniżej ich kręgu
                zainteresowań;-))) To jest taki ziołowy, wieloskładnikowy specyfik w sztyfcie
                (z kulką) do smarowania bolących skroni, karku itd. Mocno chłodzi, trochę
                znieczula. Jeśli zastosuję na początku - bywa że "przepędza mi" migrenę. A
                gdzie to kupić? Część aptek to ma, faktycznie trzeba trochę popytać, coby
                znaleźć, niektóre punkty zielarskie i takie z różnymi medykamentami. Jesli
                jesteś z W-wy to rzecz jasna polecam aptekę na Dworcu Centralnym - oni mają
                wszystko;) Podobnie działają plasterki migrenowe (nie pamiętam nazwy) ale wg
                mnie są o wiele słabsze. pozdr,
                ksywa
                • emfa Re: do Ksywy 08.07.03, 17:01
                  Dzięki za informację. Skorzystam. Te plastry nazywają się Migren Patch,
                  próbowałam je, mogą być co najwyżej środkiem wspomagającym, choć rzeczywiście
                  trochę przynoszą ulgę. Pozdrawiam. mf
                  • marialudwika Re: do Ksywy 08.07.03, 17:28
                    Mam pytanie,jakiej f-my sa te plastry?
                    Migranol jest super,tez go uzywam.Przynosi ulge.
                    Pozdrawiam
                    Tara
                    • venus22 Re: do Ksywy 08.07.03, 19:59
                      Nie bardzo wiem o jakie Migraine Patch tu chodzi, ale sa tez takie ktorych
                      zdaniem ma byc tylko chlodzenie ...
                      taka dodatkowa ulga przy bolu.
                      Venus
                      • emfa Re: do Ksywy 08.07.03, 22:15
                        Migraine Patch to cztery plastry za cenę ok. 20 zł, które należy przykleić na
                        kaerku (oczywiście nie wszystkie na raz).Wg ulotki są nasączone ziołami i
                        działają przeciwbólowo, chyba nie chodzi tylko o chłodzenie.
                        • venus22 Re: do Ksywy 08.07.03, 23:17
                          Platry zeby chlodzily sa nasaczone eukalipusowym olejkiem i w zasadzie nie
                          olejek ten spelnia zadnej innej funkcji.
                          Ale doprawdy nie wiem. Moze sie myle.
                          Venus
                          • mika_1 Re: do Ksywy 04.10.03, 19:54
                            Plasterki wyprobowalam, niestety nie pomagaja. Lepszy jest juz oklad z lodu.
                            Przynajmniej na chwile przynosi ulge...
                            • fox.ca Re: do Migreniarzy 05.10.03, 15:54
                              Proponuje, abyscie zwrocili uwage na to co jedliscie przez ostatnie 3 dni przed
                              atakiem migreny. Nie jest wykluczone, ze ataki migeny spowodowane sa czegos
                              szkodliwego dla waszego organizmu, co jecie w pozywieniu i nie musi to byc
                              tzw "trucizna" tylko jakis skladni zawarty w naturalny sposob w danym produkcie.

Zrobienie takiej listy przez kilka razy pozwoli wam zauwazyc co moze byc
                              szkodliwe, bo nasze organizmy roznie reaguja na niektore zwiazki zawarte w
                              naturalnym pozywieniu - np cukier.

Obserwacja samego siebie nic nie kosztuje a moze wam rozwiazac problem i
                              wyeliminowac dolegliwosci. Polecam przeczytac ksiazke Michala Tombaka jak zyc
                              zdrowo.
                              • venus22 Re: do Migreniarzy 05.10.03, 23:38
                                O bodzcach pokarmowych i prowadzeniu pamietnika pisalam juz kilkakrotnie.
                                Venus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka