14.10.07, 22:33
Znacie moze ten lek?Wpadla mi ostatnio w rece ulotka tego specyfiku,jego glownym skladnikiem jest nicergolin przeznaczony rowniez na migrene, nie pisze jednak jak stosowac czy doraznie w razie bolu,czy okresowo np.jak divascan.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Nilorgin 15.10.07, 08:57
      wyglada na to ze to jakis ergot, moze zwezac naczynia krwionosne.

lepiej sama nie bierz, zapytaj lekarza o dzialanie i z czym nie
      wolno tego laczyc. podejrzewam ze z tryptanami.

venus
      • krzysia17 Re: Nilorgin 15.10.07, 20:50
        Witam. Chociaz w trakcie bolu eksperymentuje rozne polaczenia prawie zawsze nie skuteczne ale tonacy brzytwy sie chwyta to tego leku bez lekerza balabym sie zazyc.Tak tylko z ciekawosci spytalam czy ktos to zazywa.Jak bede kiedys u neurologa to spytam o te tabletki,ale chyba niepredko to zrobie bo narazie zrezygnowalam z leczeni M.
        POZDRAWIAM
        • venus22 Re: Nilorgin 15.10.07, 21:38
          bez porozumienia z lekarzem lepiej nie bierz.
          laczenie lekow na wlasna reke to bardzo ryzykowna sprawa.
          Polaczenia ktore ja znam i sama stosuje, sa od lekarza.

Pamietaj ze wszelkie preparaty zawierajace dihydroergotamine, i inne
          ergoty nie moga laczyc sie z tryptanami bo grozi to bardzo powaznymi
          skutkami. w przypadku przyjecia jednego z nich powinno sie odczekac
          do 24 godzin.

rowniez trzeba uwazac kiedy bierze sie pewne srodki p/depresyjne
          regulujace serotonine - poniewaz tryptany takze dzialaja na
          wydzielanie serotoniny, moze dojsc do zespolu serotoninowego - zbyt
          wysokiego poziomu serotoniny w organizmie, co moze miec nawet
          fatalne skutki.

Venus
          • krzysia17 Re: Nilorgin 16.10.07, 21:20
            Dzieki Venus za rady, bede sie ich trzymac.
          • mamakluska Re: Nilorgin 18.10.07, 20:06
            hej,
            brałam ten lek z dobrym skutkiem ale w profilaktyce migreny, nigdy w razie bólu.
            Z tego co mówił neuro to nie jest lek p. bólowy. Dodam że ja nigdy nie brałam
            tryptanów więc jeśli przyjmujesz je to skonsultuj ten nilorgin.

pozdrawiam
            • krzysia17 Re: Nilorgin 18.10.07, 21:00
              Nilorginu na wlasna reke na pewno nie bede brala,zjadam za duzo tryptanow w miesiacu i raczej z nich nie zrezygnuje, ale zaciekawilas mnie dobrym dzialanim tego leku.Moglabys cos wiecej napisac o jego dzialaniu na twoja migrena

POZDRAWIAM
              • mamakluska Re: Nilorgin 18.10.07, 21:54
                hej
                ja go brałam w połączeniu z Nootropilem (lub inna nazwa Memooropilem lub
                Lucetamem), w czasie prawie 3 letniej profilaktyki migreny brałam go 4 razy.
                Zazwyczaj lekarz mi go dawał na miesiąc do łykania rano i wieczorem, potem ze 3
                miesiące przerwy w czasie której brałam coś innego i znów sie pojawiał Nilogrin.
                Nie pamiętam już ile cykli się powtórzyło ale czułam się super, właściwie nie
                miewałam migren, z tym że Krzysiu ja nie wiem czy to nie załuga tego ze po
                prostu od 3 lat systematycznie leczę migrenę i cały czas jestem na prochach.
                Owszem robię sobie prerwy żeby organizm odpoczął ale do leków wracam.
                Zdecydowanie muszę napisać że migren często nie miewam a jak mam to przechodzi
                mi po Dexaku, tak jak pisałam nigdy nie braam tryptanów bo od naru neurolog
                zaczął mnie leczyć a nie pisał przeciwbólowych tylko. Na początku przez jakieś 2
                miesiące nie widziałam żadnej poprawy, a potem było zdecydowanie lepiej.

pozdrawiam

pozdrawiam Cię
                • krzysia17 Re: Nilorgin 19.10.07, 20:34
                  Dzieki Mamoklusko za odpowiedz, ja juz nie wiem czego sie chwytac. Mieszkam troche na zadupiu,mam klopot z dostanim sie do dobrego neurologa. Nie wiem czy u nas ludzie nie miewaja migren, czy nie chodza do lekarzy,bo mam wrazenie ze ci traktuja migrene malo powaznie.Ostatnio pani doktor proponowala mi Depakine,po przeczytaniu waszych doswiadczen z tym lekiem i jego skutkach ubocznych, wiecej do pani doktor nie poszlam.Moze wroce do niej i podpowiem jej sposob leczenia, jaki zastosowal lekarz u Ciebie.

POZDRAWIAM
                  • mamakluska Re: Nilorgin 19.10.07, 21:06
                    Witaj Krzysiu,
                    ja mieszkam w Kielcach, dobrych neurologów mamy kilku ale dostać się do nich w
                    ramach Funduszu graniczy z cudem, nie mam jak iść w kolejkę o 4 nad ranem i stać
                    do bólu bo pracuje i mam małe dziecko, więc jestem zmuszona chodzić prywatnie.

Powiem szczerze, że u mnie to leczenie przynosi skutek dobry. Stały zestaw leków
                    które neurolog mi porcjuje naprzemiennie to cały czas Nootropil ale po nim sie
                    tyje, wiec polski zamiennik Memotropil lub węgierski Lucetam, ten ostatni 1200
                    opakowanie. I do tego zazwyczaj mam albo Nilorgin, Halidor, Enerbol, Ginkofar,
                    Metazydyna, Nicergolina, Anavenol - jak mi się przypomni co jeszcze to jutro
                    dopiszę.

pozdrawiam i radzę jednak spróbować takiego leczenia bo u mnie odniosło skutek i
                    nie miewam takich ostrych migren i jednak rzadziej one występują
                    • krzysia17 Re: Nilorgin 20.10.07, 14:02
                      O rety!!! ale masz ladny zestaw, chociaz dobrze ze pomaga.Mieszkamy w tym samym wojewodztwie,tylko ja troche dalej od centrum.Mam bliska rodzine kolo Końskich i bardzo zachwalaja tamtejszy szpital i ord.neurologii dr Waldemara Brole. Moze slyszalas cos o nim i jego podejsciu do migreny?
                      • mamakluska Re: Nilorgin 20.10.07, 17:32
                        Witaj,
                        szpital konecki owszem wszyscy chwalą, pacjenci z Kielc tam wyjeżdżają na
                        leczeni. Osobiście znam kilka osób które tam właśnie stanęły na nogi, niestety
                        nie mam pojecia o neurologach tam pracujących, nie znam też dr Broli. Ja chodzę
                        do Kielc do dr Szmatoły, on pracuje w szpitalu neurologicznym a prywatnie na ul.
                        Zagórskiej przyjmuje. Jestem z niego zadowolona i polecam.

pozdrawiam
                        • krzysia17 Re: Nilorgin 22.10.07, 21:36
                          Podaj mi prosze blizsze namiary na doktora Szmatołe(dobrze odmienilam ?)Do Kielc bym miala blezej dojechac,z tego co piszesz on rzeczywisci podchodzi z respektem do naszej choroby i moze warto by u niego zaczac leczenie.
                          • joagru Re: Nilorgin 23.10.07, 06:49
                            właściwie na co bierzecie Nootropil? Mój partner ma go zapisanego w
                            chorobie Crohna, doc mówił że lekko jest antydepresyjny, poprawia
                            koncentrację i myślenie,,, ale o tyciu jako skutku uboczbym nie
                            słyszałam, ani o odpowiednikach też nie... pewnie są tańsze?
                            A co do zespołu serotoninowego, to jak się objawia? Od 4 miesięcy
                            mam na odchudzanie Zelixę, jednym z działań jest wychwyt zwrotny
                            serotoniny, i na to czasem wchodza tryptany. Więc nawet nie wiem
                            czego się obawiać, jak wygląda ten zespół serotoninowy..
                            • mamakluska Re: Nilorgin 23.10.07, 12:45
                              witaj Krzysiu,
                              mam telefon do przychodni gdzie pracuje, tam musisz zadzwownić i Cię połączą,
                              numeru na komórkę do Niego nie mam. 041 3450894 i na centrali prosisz o
                              połączenie z doktorem Szmatołą. Koszt wizyty prywatnie to 90 zł. Wytłumaczy Ci
                              telefonicznie gdzie przyjmuje prywatnie. Pewnie wiesz gdzie są w Kielcach
                              bazary, to jest przychodnia taka nowa przy bazarach, to jest Prywatna
                              Przychodnia Kardiologiczna i on tam ma gabinet. Wybierz się bo warto i napisz
                              koniecznie jakie masz odczucia bo ja jestem bardzo zadowolona.

pozdrawiam Cię
                              • maadga Cześć mamokluski ja też z Kielc 14.08.08, 09:13
                                Dr Szmatoła jest bardzo dobry.
                                Ja chodzę z NFZ-tu do dr Półroli też fajny, przyjmuje w przychodni
                                Synapsa
                                Zakład Opieki Neurologicznej
                                Przychodnia, ośrodek zdrowia
                                ul. Niska 5/1, 25-317 Kielce
                            • mamakluska Re: Nilorgin 23.10.07, 12:51
                              Ja Nootropil biorę na poprawę krążenia naczyń mózgowych, to lek naczyniowy,
                              faktycznie działa fajnie na koncentrację i lepiej sie po nim mysli, ale to nie
                              antydepresant. Przeczytajcie ulotkę z Nootropilu, jest informacje ze jest
                              przyrost masy ciała, na Lucetamie czyli węgierskim odpowiedniku nie ma takiej
                              informacji. brałam Nootropil prawie rok i wiem ile wtedy przytyłam więc jest to
                              prawda.

pozdrawiam
                              • krzysia17 Re: Nilorgin 23.10.07, 19:06
                                DZieki mamoklusko do doktora sie wybiore musze tylko odebrac wynik tomografii od mojego neurologa, zeby drugi raz nie robic(mysle ze nie bedzie to proste)
                      • Gość: gość Re: Nilorgin IP: *.31.65.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.09.13, 20:33
                        nie słyszałem, ale pewnie jak pójdzie się do niego prywatnie to raczy może spojrzeć na problem
    • Gość: Asia Re: Nilorgin IP: 87.205.10.* 14.08.08, 08:57
      Lek obniża ciśnienie krwi i hamuje zlepianie się płytek krwi wewnątrz światła naczynia.
      Stosowanie:
      - W zaburzeniach krążenia mózgowego spowodowanego niedokrwieniem.
      - W zaburzeniach krążenia w kończynach dolnych.
      - W zaburzeniach krążenia krwi w gałce ocznej.
      - W uszkodzeniach narządu słuchu, zawrotach głowy i szumach usznych.
      Może być stosowany przy ciężkich migrenach ale tylko po zaleceniu przez lekarza.
      • Gość: we Re: Nilorgin IP: *.158.216.236.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.09.13, 18:52
        brałam ten lek dwa dni na szumy uszne,miałam odlot po nim jakieś lęki itd.odstawiłam.za mocny dla mnie.
        • Gość: netka8426 Re: Nilorgin IP: *.205.79.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.05.14, 11:24
          Witam
          Czy jest tutaj ktoś kto ma wizyty u dr Broli. Bo chcę się do niego wybrać. Słyszałam że pierwsza wizyta kosztuje 100zł a później 60zł? Czy to wszystko prawda? Czy inaczej
          Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka