an-33 22.11.07, 00:56 wzielam juz 3x50mg Imi i mi nie pomaga, ile mozna? co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 22.11.07, 04:29 Moze jedz na pogotowie, niech ci dadza jakis porzadny koktaijl p/bolowy albo wez sama jakis srodek p/bolowy. bardzo wspolczuje. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
niu_82 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 22.11.07, 10:09 Chciałam Cię pocieszyć - nie jesteś sama. Ja też 3 dzień jestem martwa, tak naprawdę dopiero dzisiaj wstałam. W ciągu 3 dni wzięłam 3x50mg cinie i 3 aviomariny. Może to nie jest dużo, ale pierwszy raz nie pomaga w ogóle. Sądzę, że to poprawa pogody (+ okres u mnie). Zawsze, kiedy jest lepiej - mnie boli. A jak jest bardzo brzydko, to ja czuję się świetnie:). Trzymaj się dzielnie, jakkolwiek głupio to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwaniarka1 Re: pomocy, boli juz ponad 24H IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.11.07, 19:23 Mnie wlasnie tez boli:-(:-(:-( 6 tygodni bez, a dzis zlapalo i mnie. Wzielam Sumigre i silny przeciwbolowy Febrofen, troszke lepiej, ale tylko troszke. Na moja migrene nic nigdy nie pomaga:-( Tylko sie ciesze ze u mnie trwa tylko kilka godzin, a nie jak u Was kilka dni. Wspolczuje i zycze szybkiego powrotu do siebie Wam i sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
toolkien żadna to pociecha 22.11.07, 20:16 żadna to pociecha, ale boli mnie non stop od niedzieli. Słyszę komentarze: ZNOWU?? Przecież wczoraj cię bolała... Nie możesz czegoś z tym wreszcie zrobić? Pozdrowionka cieplutkie :) Ewunda Odpowiedz Link Zgłoś
annt3 Re: żadna to pociecha 22.11.07, 20:49 mnie migrena dopadla w sobote rano puscila dopiero w pozniedzialek nad ranem ufffffff ciezki zywot z ta towarzyszka ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
niu_82 Re: żadna to pociecha 22.11.07, 20:56 Może tu naprawdę chodzi też o pogodę? w moim przypadku tak jest. Zresztą moich rodziców (ojciec migrenowiec) często zwyczajnie boli głowa, często wtedy kiedy i mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: żadna to pociecha 22.11.07, 21:58 Przeczytaj moj watek "wywolywacze". Pogoda ma wplyw na wystapienie ataku, u nas tez ostatnio byla dziwna pogoda ze skaczacym cisnieniem i wiele osob glowa bolala w tym samym czasie co mnie, nawet tych bez migren... Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: żadna to pociecha 22.11.07, 22:00 ah Przepraszam cie Niu bo wlasnie widze ze ten watek juz czytalas :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
andre_rumian Re: pomocy, boli juz ponad 24H 22.11.07, 23:25 Jeżeli chcesz aby Ci pomóc uporać się z tymi bólami, napisz e-maila na moją pocztę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andre_rumian Re: pomocy, boli juz ponad 24H 24.11.07, 17:49 Do moderatora - uprzejmie proszę o usunięcie moich postów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeal28 ale zaraz... 23.11.07, 01:09 ale juz pisalismy na forum, że SAM tryptan może nie pomóc... powinnien byc brany wespół z lekiem przeciwbólowym. Wie, ze Venus pisała, że takie połaczenia tryptanu+lek przeciwbólowy sa w Kanadzie... u nas jeszcze nie ma. Także trzeba by na drugi raz brać w komplecie Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: pomocy, boli juz ponad 24H 23.11.07, 03:08 Masz w domu Efferalgan z kodeiną? Jeśli tak, weź 1 tabletkę, a jeśli nie pomoże, to po godzinie kolejną (więcej absolutnie NIE). Jeśli nie masz tego Eff+kod, to kopsnij kogoś do apteki po Solpadeine albo Nurofen Plus. Weź 2 tabletki. Jeśli nie pomoże, kolejne dopiero po 6 godzinach... :/ Uwaga: zarówno Efferalgan, jak i Solpadeine zawierają paracetamol (Apap, Panadol, Advil...) więc nie wolno jednocześnie brać innych leków z paracetamolem. Spróbuj dostać się do lekarza, albo wyślij kogoś z rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
anthonka Re: pomocy, boli juz ponad 24H 23.11.07, 14:50 Jeżeli jest tak bardzo źle i nic mi nie pomaga to jadę do szpitala, gdzie dostaję koktail przeciwbólowo-przeciwwymiotny w postaci kroplówki. To z reguły pomaga chociaż na trochę. Trzymaj się i niech Cię nie boli! Odpowiedz Link Zgłoś
niu_82 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 23.11.07, 18:26 Obserwuję to forum od niedawna i nie wiedziałam, że tryptany trzeba brać z innym lekiem przeciwbólowym, a zażywam je od 8 lat... jakby komuś wpadł link z tą dyskusją to poproszę o podanie, chętnie poczytam coś więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: pomocy, boli juz ponad 24H 23.11.07, 19:02 Ech, próbowałam znaleźć te wątki i sama nie umiem :))) Więc dla streszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
joagru Re: pomocy, boli juz ponad 24H 23.11.07, 20:32 Każdy z nas indywidualnie reaguje na pewne leki, ale zawsze można spróbować. Ja ostatnio cierpiałam bardzo, migrena non stop ponad 4 tygodnie. Skończyło się tomografią, która niestety nie znalazła źródła bólu w głowie, ale od 2 tygodni biorę przepisany przez doca następujący zestaw: -Olfen 50 mg 1*rano, 1*wieczór -Atenolol 25 mg 1*rano -Clonazepamum 0,5 mg 1/2*rano 1/2*wieczór -magnez 300 mg 1*rano prócz tego zero czekolady, kakao, czyli pilnuję wywoływaczy w jedzeniu. Z pewną nieśmiałością stweirdzam że nie boli od kiedy zjadam ten koktajl... Wiem, to kupa leków, i to codziennie, ale przynajmniej tryptanów na razie nie trzeba. Prawda jest taka że od 2 tygodni chodze wciąż na prochach, ale najważniejsze: nie boli. Tylko wy jesteście w stanie to zrozumieć, a nie patrzeć ze zgorszeniem na moją apteczkę i ględzić o bólach z lekomaństwa ( mama :( ) Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeal28 od razu mówię,że nie jestem lekarzem;-) 24.11.07, 23:26 olfen to l. przeciwbólowy www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1614 Atenolol www.przychodnia.pl/el/leki.php3?s=3&d=e&p1=2&letter=&lek=259 Clonazepamum www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=544 no i magnez wiadomo Atenolol i Clonazepamum to jako profilaktyka...tylko ten pierwszy l. przeciwbólowy codziennie... mam pytanie bierzesz l. przeciwbolowy po prostu profilaktycznie? Ja biorę czesto tab. przeciwbólowe( wiadomo), ale jak czuję nadchodzący ból... ktoś mi to wytłumaczy... joagru napisała: > Każdy z nas indywidualnie reaguje na pewne leki, ale zawsze można > spróbować. Ja ostatnio cierpiałam bardzo, migrena non stop ponad 4 > tygodnie. Skończyło się tomografią, która niestety nie znalazła > źródła bólu w głowie, ale od 2 tygodni biorę przepisany przez doca > następujący zestaw: > -Olfen 50 mg 1*rano, 1*wieczór > -Atenolol 25 mg 1*rano > -Clonazepamum 0,5 mg 1/2*rano 1/2*wieczór > -magnez 300 mg 1*rano > prócz tego zero czekolady, kakao, czyli pilnuję wywoływaczy w > jedzeniu. > Z pewną nieśmiałością stweirdzam że nie boli od kiedy zjadam ten > koktajl... Wiem, to kupa leków, i to codziennie, ale przynajmniej > tryptanów na razie nie trzeba. Prawda jest taka że od 2 tygodni > chodze wciąż na prochach, ale najważniejsze: nie boli. Tylko wy > jesteście w stanie to zrozumieć, a nie patrzeć ze zgorszeniem na > moją apteczkę i ględzić o bólach z lekomaństwa ( mama :( ) Odpowiedz Link Zgłoś
joagru Re: od razu mówię,że nie jestem lekarzem;-) 26.11.07, 13:15 Olfen mam przepisany profilaktycznie, choć wiem, że to lek przeciwbólowy. A wszystko przez to, że w czasie migreny 4- tygodniowej nie pomagało czychanie z przecibólowym na moment rozpoczynania sie bólu, bo trwał bez przerwy... Myślę że przy kolejnej wizycie u doca odłączymy ten lek... jak na razie działa. to już 2 tygodnie ulgi po masakrze. Gorzej, jeżeli na próbę odłączenia Olfenu główka zareaguje powtórką z rozrywki :( Zresztą mój żołądek się buntuje, i się mu wcale nie dziwię. Normalnie prócz leków na migrenki doc zapisywał mi jeszcze na nieżyt żołądka i na refluks. W tej chwili z powodu tej ilości co biorę, kazał odstawić tamto... i to chyba zła decyzja, bo refluks powrócił od ręki, a i nieżyt daje znać o sobie zwłaszcza rano, odbija mi się lekami, chyba źle robię że serwuję je sobie na czczo... Kicha jest, jak sie ma 2 wykluczające choroby... migrena wymaga leczenia lekami, a leczenie żołądka wymaga odstawienia leków migrenowych, najlepiej w ogóle odstawienie wszystkiego... tylko jak to zrobić? Ja już byłam tak zdesperowana, że powiedziałam docowi,na jego aluzję, że mam nie brać na migreny takich ilości, że jak mi nie będzie czegoś zapisywał logicznego, to będę brać co bądź i hurtowo.. wręcz szantażem go wzięłam. W bólu glowy jestem zdolna do zbrodni... :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: od razu mówię,że nie jestem lekarzem;-) 26.11.07, 14:36 O rany, biedaczko... z tym żołądkiem to rzeczywiście masz kiepsko! :( Spróbuj sobie chocziaż robić to siemię laniane namaczane w wodzie, to taki 'domowy' sposób na choroby żołądka, ale może cokolwiek pomoże. Ta "galaretka" z siemienia zawiera środki działające osłonowo na przewód pokarmowy. A jeśli nie musisz brać leków na czczo, to nie bierz :) Czytałam na ten temat, że branie leku razem z jedzeniem popawia jego wchłanianie z jelit i w rezultacie zwiększa dostępność we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
joagru Re: od razu mówię,że nie jestem lekarzem;-) 27.11.07, 13:58 W pewnym sensie choroba żołądka jest następstwem migreny, w czasach gdy olewałam migrenę i nie traktowałam jak czegoś co wymaga lekarza, jadłam takie ilości rzecy dostepnych bez recepty, że do dziś się wstydze na wspomnienie tego, i chodziłam za każym razem po różnych aptekach, żeby się ktoś nie przyczepił że tyle tego biorę... Zwłaszcza przysłużyło mi się masowe serwowanie sobie czopków diklofenaku, zużywałam nieraz miesięcznie 20 sztuk... I tak przez ponad 2 lata. Ironią losu jest, że teraz biorę profilaktycznie Olfen, który ma w sobie diclofenak, ale to wszystko już pod kontrolą specjalisty, myslę że wie co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
grafi03 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 23.11.07, 21:13 Witam! u mnie 24h to pikuś, norma to 72h. Co mi pomaga jak jest ostra jazda?Dwa zastrzyki: po jednej ampułce 2ml: Tramal 100 i Diphergan 50. Na receptę oczywista, ale na pogotowiu też dadzą. Po Dipherganie śpię jak niemowlę, a kiedy wstanę czuję się jakby przejechał po mnie czołg i dwa razy zawrócił, ale to nic, bo po bólu ani śladu. Ale to mój sposób, każdemu pomaga coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 23.11.07, 22:56 ""że tryptany trzeba brać z innym lekiem przeciwbólowym"" Nie "trzeba" a "mozna", i lepiej jest unikac takich polaczen dlatego ze w koncu migrena przyzwyczaja sie do wszystkiego. A wiec traktowac to jako ostateczne wyjscie aby miec cos w zapasie na mega-migrene. W USA ma wyjsc albo juz wyszla TREXIMA co jest polaczenie sumatryptanu i naproxen sodium w jednej tabletce, zadne tam wielkie hulabalu, a tryptan mozna takze polaczyc z paracetamolem z kodeina i kofeina ale najpierw nalezy sie upwenic u lekarza ze nam taka kombinacja nie zaszkodzi. ~ jakiekolwiek leki nalezy brac zgodnie z przepisem. Nalezy takze pamietac ze paracetamol mozna jednorazowo brac w dawce 100mg na raz co 4-6 godzin, nie wiecej, dlatego BARDZO UWAZAJCIE co bierzecie bo rozne leki majace rozne nazwy moga zawierac ten sam paraceamol i mozna przedawkowac a tymze zniszczyc sobie watrobe. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
niu_82 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 24.11.07, 10:59 To dobrze, że nie trzeba;) w takim razie nie będę stosowała takich połączeń, ponieważ mam problemy z żołądkiem i jelitami, i wszelkie 'normalne' leki przeciwbólowe (jak np. aspiryna byera do której mam dostęp za prawie grosze) nie wpływają na mnie najlepiej. Wyleczyłam już lekkie stany wrzodowe, więc może pozostanę tylko przy tryptanach... Do joaguru - doskonale rozumiem o czym mówisz. Jako 12-14 latka faszerowana byłam nieskończoną ilością leków (od polomigranu się zaczęło). Jako nastolatka, nie znając jeszcze tryptanów (zresztą i tak na dostępny wówczas Imigran nie było mnie stać) potrafiłam zażyć np. 6 atbletek przeciwbólowych, tramale i ketonale podkradane babci (wiem jak to brzmi), słowem - zrobić cokolwiek, żeby przestało boleć. Przestawało oczywiście z rzadka, ale człowiek ma nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: pomocy, boli juz ponad 24H 24.11.07, 13:23 niu_82 napisała: > To dobrze, że nie trzeba;) w takim razie nie będę stosowała takich > połączeń, ponieważ mam problemy z żołądkiem i jelitami W takim razie spróbuj tylko tego Efferalganu z kodeiną, na wypadek, gdyby sam tryptan nie pomógł. Na szczęście to jest paracetamol, więc nawet wrzodowcy mogą spokojnie brać. Tylko zwróć uwagę na dawki, jak napisała Venus, żeby nie przesadzić. Efferalganu nie musisz "łączyć" z tryptanem Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 24.11.07, 23:17 popieram Nessie, paracetamol i kodeina sa raczej bezpieczne dla zoladka, musujacy Efferalgan 30 to jest wlasnie paracet. + kodeina 30mg. a gastrolog ktory powinien wziac pod uwage twoje migreny przepisujac leki - to bardzo dobra rada. Poza tym, tryptany sa takze w formie rozpuszczalnej na jezyku i spraya'ch do nosa. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
niu_82 Re: pomocy, boli juz ponad 24H 25.11.07, 10:11 Moje "wrzody" nie były rozpoznane w żaden inny sposób, jak tylko po objawach bólowych. Od gastrologa dostałam wtedy m.in. gasoec i po miesiącu kuracji było i jest super. Ale ten gastrolog to ten właśnie lekarz, który nie chciał mi przepisać Cinie 100, bo 'nie można dzielić na pol'. Więc już się nie zobaczymy. Teraz nie będę już brała Ibupromu, Aspirynę tylko przy przeziębieniach, a kupię ten Efferalgan. A Nurofen? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: pomocy, boli juz ponad 24H 25.11.07, 20:18 niu_82 napisała: > Moje "wrzody" nie były rozpoznane w żaden inny sposób, jak tylko po > objawach bólowych. To może przy jakiejś okazji uda ci się zrobić testy na obecność helicobacter pylorii Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeal28 venus..jak 100 mg? 24.11.07, 13:17 chyba 1000 mg bo jeszcze ktos to przeczyta i weźmie 100mg i marne skutki bedą! venus22 napisała: >> ~ jakiekolwiek leki nalezy brac zgodnie z przepisem. Nalezy takze > pamietac ze paracetamol mozna jednorazowo brac w dawce 100mg na raz > co 4-6 godzin, nie wiecej, dlatego BARDZO UWAZAJCIE co bierzecie bo > rozne leki majace rozne nazwy moga zawierac ten sam paraceamol i > mozna przedawkowac a tymze zniszczyc sobie watrobe. > > Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: venus..jak 100 mg? 24.11.07, 23:12 o jezu, masz racje oczywscie ze max dawka jednorazowa to 1000mg - zwykle nie ma wiecej niz 500mg w jednej tabletce, ktorych mozna wziac jednorazowo 2 x 500mg max.. i zdaje sie nie wiecej niz 4000mg na 24 godziny.. ahh ta oglupiajaca migrena ... Venus Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: venus..jak 100 mg? 25.11.07, 08:50 Bardzo współczuję. Niestety 24 h to nie tak długo. A ciśnienie masz dobre? Bo jak za wysokie to żadne p.bólowe i tryptany nie pomogą. U mnie to podstawa odróżnić ból migrenowy od ciśnieniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
eni40 an 33 25.11.07, 20:42 ja w razie takiego bolu biore dwie solpadeiny musujace(paracetamol 1000 z cofeina i codeina) i do tego ibuprom (200) ten w tych żelowych kapsułkach.. moze sprobuj taki zestaw, mnie tak zalecil moj lekarz.. Odpowiedz Link Zgłoś