Dodaj do ulubionych

clopidogrel jest super

06.10.08, 18:21
i jeszcze do poprzedniego mojego postu dodam ze oprocz lekow mialam przez te
lata blokady nerwu potylicznego, botox w skronie na migreny, i jakies inne
blokady w szyje, wszyskie mozliwe, nic mi nie pomoglo:((( a clopidogrel
zadzialal, ah przynajmniej na razie, mam nadzieje, ze moj piekny sen nie
prysnie lada moment:))))
Obserwuj wątek
    • Gość: rajka Re: clopidogrel jest super IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 07.10.08, 00:56
      clopidogrel czy plavix, o co wiec pytac w aptece
      a jak sie nazywa ten lek w Polsce? i czy to lek tylko na recepte?
      • klaudyna108 Re: clopidogrel jest super 07.10.08, 11:21
        nazwa chemiczna to dokladnie clopidogrelum. plavix jest lekiem oryginalnym, ale
        sa juz tansze generyki np. clopidix firmy lekam, jest tez kilka innych na rynku
        nie pamietam nazw. ja biore plavix bo z doswiadczenia wiem ze generyki dzilaja
        roznie a dla mnie wyleczenie sie z tych migren to juz troche sprawa zycia albo
        smierci, wiec kasa nie jest dla mnie najwazniejsza. to jest lek kardologiczny,
        rozrzedzajacy krew, ludzie po zawalach biora go czesto do konca zycia. ma, w
        porownaniu z triptanami niewiele skutkow ubocznych, po prostu zmniejsza
        krzepliwosc krwi i przede wszystkim mozna go brac codziennie. ja z koniecznosci
        np triptany bralam codziennie i to byla masakra bo to nie sa leki do tak
        czestego uzytku, ale nie bardzo mialam inne wyjscie. plavix, clopidix i innne sa
        oczywiscie na recepte. tak czy inaczej pewnie warto zebys poradzila sie lekarza.
        ja po prostu bylam juz w swoim zyciu u dziesiatek lekarzy i po rozmowie tel ze
        znajomym kardiologiem sama zdecydowalam ze sprobuje z tym clopidogrelum. no i na
        razie efekt jest swietny. pozdrawiam i zycze zdrowka

• nessie-jp Re: clopidogrel jest super 07.10.08, 21:50
          Hm, narobiłaś mi nadziei, ale w gruncie rzeczy to chyba nic z tego nie będzie.
          Leki rozrzedzające / zmniejszające krzepliwość krwi wypróbowywałam już różne, od
          aspiryny do depakiny. Na początku owszem, efekty są bardzo dobre, ale potem mój
          organizm się jakoś przyzwyczaja i migreny wracają.

Niemniej, życzę, aby TOBIE nie wróciły :) i gratuluję :)
          • klaudyna108 Re: clopidogrel jest super 08.10.08, 23:15
            bralam depakine, lamiktal i inne tez mi migreny po tym nie przechodzily ,
            poprawa byla malenka i na chwile a skutkow ubocznych mnostwo. to samo mialam z
            antydepresantami, jeszcze najbardziej pomagal mi anafranil, ale znowu skutki
            uboczne i tez glowa, rzadziej, ale bolala. biore 3-ci tydzien plavix
            (clopidogrelum) i na razie naprawde jest totalna poprawa, az boje sie miec
            nadzieje ale nawet z dnia na dzien jest lepiej. moze przecztaj sobie artykul w
            "independent", gdzie ten doktor chambers opisuje jak na to wpadl ze ten lek
            leczy migreny.pozdrawiam
            • nessie-jp Re: clopidogrel jest super 08.10.08, 23:50
              Ponownie napełniasz mnie nadzieją :)))

Daj znać jeszcze za jakieś 3 tygodnie, czy poprawa się utrzymuje, OK? Bardzo by
              mnie to interesowało.
            • minniemouse Re: clopidogrel jest super 08.10.08, 23:52
              Podobno jak bierzesz Plavix, to po zaprzestaniu brania go ryzyko
              ataku serca wzrasta dwukrotnie.
              link po ang.

www.raingem.com/2008/07/clopidogrel-plavix-migraine-cure-or.html

nie wiem na ile mozna wierzyc temu artykulowi - powoluje sie na
              dane z Journal of the American Medical Association (JAMA) , a to
              powazne pismo.

tak ze trzeba uwazac... z drugiej strony - co jest bezpieczne? na
              dobra sprawe - nic.

Minnie
              • klaudyna108 Re: clopidogrel jest super 09.10.08, 00:21
                ilosc triptanow ktore bralam na pewno skonczylaby sie zawalem. kardiolodzy
                zalecaja plavix ludziom po zawach jako lek nawet do konca zycia brany.
                oczywiscie to jakie leczenie wybieramy jest czesto kwestia doswiadczen ktore ma
                sie z dana choroba. ja bralam tyle triptanow, ze plavix, po ktorym moglam je
                odstawic z dnia na dzien postrzegam jako cud. na razie biore go 3 tygodnie i
                zero skutkow ubocznych, w przeciwienstwie do antydepresantow i
                przeciwpadaczkowych (na dodatek w przypadku moich migren kuracje te byly
                nieskuteczne). wiem oczywiscie ze plavix ciagle testuja na migrene. konsultowalm
                temat z kardiologami i nie widza w tym zadnego ryzyka.
                • minniemouse Re: clopidogrel jest super 09.10.08, 00:30
                  ""ilosc triptanow ktore bralam na pewno skonczylaby sie zawalem.""

A ile bralas, powiedzmy, na jeden miesiac?

Minnie
                  • klaudyna108 Re: clopidogrel jest super 09.10.08, 07:50
                    dluga historia. triptany - konkretnie imigran, zaczelam brac w 1997 od razu jak
                    sie pojawil w pl. poniewaz byl to pierwszy lek po ktorym moglam funkcjonawac
                    normalnie to od tego czasu do dzis mialam moze 2 przerwy po ok roku, ze go w
                    ogole nie bralam. niestety triptany daja mi bole z odbicia i jak zaczynam to
                    musze je brac codziennie. na poczatku bylo to 50mg dziennie, przez wiele lat
                    bylo ok. ok 2006 wszystko sie pogorszylo, wyladowalam w szpitalu, od tego czasu
                    do jeszcze 3 tyg temu bralam po dwie tabletki cinie100 codziennie. i uwierz lub
                    nie ale skutki uboczne pomalu mnie wykanczaly. co prawda bol mijal zawsze, a w
                    pewnym momencie zycia to stalo sie dla mnie najwazniejsze. zeby nie bolalo.
                    triptany to leki naczyniowe, mi glownie zaczelo doskwierac serce. ostatnio na
                    1-sze pietro wchodzilam juz z zadyszka. lekarze troszke uwazali to za
                    szalenstwo, ale ci co naprawde znali moja sytuacje przyznawali w rozmowach
                    prywatnych, ze na moim miejscu robili by to samo. ja w ogole tak czy inaczej
                    uwazam triptany za lek cudowny, bo po latach cierpien wyzwolil mnie z bolu. na
                    ale ma swoje minusy... co zreszta przyznaja naukowcy. ostatnio we wrzesniowym
                    swiecie nauki byl doskonaly artykul o migrenach. polecam ten artykulik i
                    pozdawiam serdecznie
                    • minniemouse Re: clopidogrel jest super 09.10.08, 10:41
                      ""ok 2006 wszystko sie pogorszylo, wyladowalam w szpitalu, od tego
                      czasu
                      do jeszcze 3 tyg temu bralam po dwie tabletki cinie100 codziennie.""

to znaczy ze przez dwa lata bralas 2 x 100mg x 30 = 60 tabletek
                      dziennie?

To rzeczywiscie duzo. a jak sie twoje serce objawialo?

Minnie
              • Gość: RRabbit Re: clopidogrel jest super IP: *.static.chello.pl 03.10.18, 22:41
                Tak jak branie aspiryny :-) skoro zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału o 20% to po odstawieniu zwiększa :-) o 20% czyli jesteśmy w punkcie wyjścia
            • Gość: kamila Re: clopidogrel jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.15, 12:42
              Wpisz swoją odpowiedź Czy nadal stosujesz ten lek i działa na bóle głowy?
        • Gość: alibaba Re: clopidogrel jest super IP: *.ticom.pl 17.09.09, 19:04
          a próbowałaś aspiryny 150 dojelitowej np acard działa bardzo podobnie jest
          tańsza i ma mniej skutków ubocznych
        • Gość: Marek-Tychy Re: clopidogrel jest super IP: 88.220.119.* 27.02.10, 12:12
          Jest teraz nowy o nazwie CLOPIDOGREL TEVA - chyba jako jedyny ma
          zarejestrowane wszystkie wskazania co orygianł - POLECAM
    • Gość: gość Re: clopidogrel jest super IP: *.chello.pl 07.01.10, 21:23
      Potwierdzam działanie clopidixu! Miałam silne migreny z aurą codziennie lub co
      drugi dzień. Mogłam zapomnieć o pracy i przebywałam na zwolnieniu lekarskim.
      Żadne leki zapobiegające migrenie nie pomagały (flunarizina, propranolol,
      divascan itp). Migrena zniknęła po wzięciu pierwszej tabletki clopidix!
    • malgkrzys Re: clopidogrel jest super 15.01.10, 00:38
      Blagam Cie Klaudyna wyslij mi chociaz ze 2 tabletki! wlasnie dzis
      stwierdzialam ze nie dam rady dluzej.Prawie codziennie Imigran,tony
      codeiny z paracetamolem i nic!! boli tak,ze nie jestem w stanie
      funkcjonowac.Wszystkiego jak prawie wszyscy migrenowcy juz
      probowalam.
      Mieszkam w UK pracuje na pelny etat,siedzac duzo przy komputerze i
      nie moge sobie pozwolic na chorowanie bo to poczatki mojej pracy.
      Dawno juz przekroczylam dawki lekow p/bolowych i nie wiem co robic
      po prostu.
      Dalas mi nadzieje.
      Pozdrwiam wszystkich i oby Was nie bolalo.
      Malgorzata
      • Gość: dr Jolka Re: clopidogrel jest super IP: *.146.61.55.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.03.10, 12:55
        Rzeczywiście Clopidix jest super. Poza tym ma identyczne wskazania
        co lek orginalny. Wysoką biodostępność a co ważne jest podstawą
        limitu, co oznacza, że jest najtańszy. Niestety na migrenę jest
        nierefundowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka