Dodaj do ulubionych

Neuroog? Divascan?

23.10.03, 17:40
Witam, tu nowicjuszka - nawet jeszcze nie pewna czy to migrena czy bóle
napięciowe. Pani neurolog niestety zrobiła wielkie oczy i nie potrafiła
zróżnicować. Dała Divascan na wszelki wypadek.
Stąd moje pytanie:
czy Divascan może dawać potworne zawroty głowy, zaburzenia koordynacji ruchów
i ogólne otępienie? Te objawy wystąpiły po ok. 2 tyg. brania leku.
I pytanie number two:
Proszę o dobrego neurologa znającego się na rzeczy, potrafiącego postawić
rozpoznanie (z tego, co zdążyłam się zorientowac, migrenę i bóle napięciowe
inaczej się chyba leczy?).
Będę wdzięczna za odpo.
Siostra w niedoli
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Neuroog? Divascan? 23.10.03, 20:20
      Witamy na forum, droga siostro w niedoli!

Poniewaz mieszkam w Kanadzie, nie znam sie na polskich lekach, ale ogolnie
      wiem ze wiekszosc lekow ma rozne nieraz znaczne skutki uboczne, zwlaszcza
      jesli sa to leki p/padaczkowe, czesto skuteczne przy zapobieganiu migren.
      Moze gdybys wrzucila Divascan na wyszukiwarke to bys znalazla cos na temat
      skutkow ubocznych.

Zawroty glowy, brak lub nadmiar apetytu, ataki paniki, bezsennosc lub ciagla
      sennosc, to tylko kilka z ubocznych objawow..

Ja uwazam ze jesli przedtem nie mialas takich objawow to raczej sa one na
      skutek tego leku.

Pytanie teraz czy warto kontynuowac aby w przyszlosci czuc sie lepiej? bo
      nieraz jak organizm przystosuje sie do leku to skutki uboczne przechodza badz
      lagodnieja.

czasami na poczatek podana jest zbyt duza dawka, byc moze zaczecie od
      mniejszej nie daloby tak mocnych negatywnych skutkow?

Teraz mam pytanie - jakie sa twoje objawy ze nie wiesz co masz?
      Byc moze potrafilybysmy/libysmy tutaj pomoc je sklasyfikowac?

Dziwie sie ze neurolog ktory robi wielkie oczy, czyli nie zna sie, mimo to
      przepisuje lek...

Wiem ze nawet tutaj w Kanadzie trudno znalezc dobrego neurologa
      specjalizujacego sie w migrenach, ale nietety jest to warunek aby miec
      skuteczna pomoc, wiec radze szukac dobrego lekarza az do skutku.

Migrena niestety jest droga i czasochlonna choroba..'ale raz opanowana, daje
      jakie takie w miare normalne zycie.

Poza tym wlasnie w zwiazku z tym ze tak malo jest wiadomo o migrenie a to co
      wiadomo czesto jest juz bledne, wlasna edukacja na ten temat jest niezbedna.
      Bardzo zachecam do poczytania watkow na temat bodzcow, aury i objawow
      migreny..
      sa one bardzo indywidualne..
      Zapraszam do dyskusji..
      Venus

• weibe Re: Neuroog? Divascan? 23.10.03, 21:27
        Uff, dziękuję za odpowiedź.
        W międzyczasie coś już przeczytałam na forum i rzeczywiście zebrało się tu
        kilku niezłych ekspertów...:-)
        No więc moje bóle pojawiły się kilka miesięcy temu, w chwili obecnej głowa boli
        mnie prawie codziennie - powiedzmy 20 dni w miesiącu. Jest to bolesne ściskanie
        czachy w tylnej części, czasem z pulsowaniem, do tego dochodzi wrażliwość na
        ostre światło i głośne dźwięki, gorsze widzenie (jakby zamglony obraz)i
        docieranie bodźców jakby z opóźnieniem.
        Po lekach p/bólowych (Ketonal forte) jestem w stanie pracować, ale kojarzę z
        opóźnieniem. No ale kiedy ostatnio doszły te zawroty głowy - absolutnie
        wymiękłam...
        Pani neurolog zadała mi tylko 3 pytania i postawiła diagnozę, więc zastanawiam
        się, czy to takie oczywiste, że to migrena: nie wymiotuje, nia mam mdłości, no
        i ból nie jest aż taki piorunujący.
        Z tego co wyczytałam bóle np. napięciowe leczy się inaczej niż migrene, stąd
        zależałoby mi na dobrym lekarzu, który potrafiłby to rozróżnić i mi pomóc.
        Przy takiej częstotliwości bólów nastrój mam raczej średni...
        No i co myślicie?
        pozdrawiam,
        die Weibe
        • venus22 Re: Neuroog? Divascan? 23.10.03, 22:56
          No wiec nie kazda migrena jest taka sama, niekoniecznie musza byc mdlosci i
          wymioty chociaz sa one typowe dla migreny.

Wrazliwosc na swiatlo, dzwieki i rozkojarzenie oraz opoznione reakcje sa moim
          zdaniem objawami migreny jak najbardziej..

Ostatnie badania donosza ze w zasadzie bole napieciowe i bole migrenowe moga
          byc po prostu roznymi formami migreny, a na pewno bol glowy napieciowy moze
          byc bodzcem wywolujacym migrene.
          Moze tez migrena zakonczyc sie napieciowym bolem.

Bolowi napieciowemu glowy nie towarzysza zaburzenia
          wzrokowo/sluchow/zapachowe, ani nie wystepuje rozkojarzenie , opieszalosc
          umyslowa czy niemoznosc wyslowienia sie..

Venus
          • weibe Re: Neuroog? Divascan? 24.10.03, 17:04
            Jak na razie jestem na etapie złudzeń, że to na pewno nie migrena, to na pewno
            jakieś inne bóle, które dadzą się szybko wyleczyć.
            Inaczej nie wyobrażam sobie (póki co) normalnego funkcjonowania w domu (mam
            dziecko, mąż ciągle wyjeżdża) - ale przede wszystkim w pracy. Tu akurat nie
            mogę liczyć na żadną wyrozumiałość, a czasy ciężkie...
            Gdyby te bóle były rzadsze,..- ale aktualnie łeb boli w zasadzie codziennie, w
            ciągu dnia zmienia się natężenie, ale cały czas czuję tę pie... obręcz.

Jak sobie radzicie z codziennym życiem ze swoją "niechcianą nieodłączną
            przyjaciółką"? Jak wiele migrena zmieniła w Waszym życiu?
            Jak wiele
    • kena1 Re: Neuroog? Divascan? 24.10.03, 08:39
      Brałam kiedyś Divascan, oczywiście reakcja na lek to sprawa indywidualna, ale
      ja nie miałam żadnych dodatkowych "atrakcji" z tego tytułu. W czasie pierwszej
      kuracji nawet trochę mi pomógł (rzadsze i słabsze bóle), ale dopiero po ok. 6
      tyg. Po paru latach próbowałam kurację powtórzyć, bo wtedy moglam brać go tylko
      przez pół roku, ale niestety już nie zadziałał :( Mogę dać Ci namiary na
      dobrego neurologa (przyjmuje prywatnie niestety) w Warszawie, jeśli jesteś
      zainteresowana napisz do mnie: kena1@gazeta.pl
      • venus22 Re: Neuroog? Divascan? 24.10.03, 20:28
        Tak, jak najbardziej, leki dzialaja na kazdego inaczej, prosze nie zrazac sie
        ze np komus nie pomogl lub skutki uboczne byly nie do zniesienia, lub
        odwrotnie komus jak reka odjelo..
        kazdy czlowiek i kazda choroba i dzialanie kazdego leku to sprawa
        indywidualna.

jak radzimy sobie z choroba?
        Hmm ja nie bylam w stanie pracowac, wiec staralam sie o rente i dostalam.
        ciezko bylo, trzeba sie bylo odwolywac ale dostalam.

Venus
        • marialudwika Re: Neuroog? Divascan? 24.10.03, 20:40
          Praktycznie boli mnie ostatnio w kolko glowa.Byla przerwa przy stalej
          pogodzie,potem migrena 33 dni,potem jeden dzien przerwy i po niej codziennie
          up.....wy bol glowy.Panadol nie dziala,rozwazam ibuprofeen ale troche boje sie
          to wszystko laczyc.Czy ktos zana Saridon????Kiedys mi pomagal,ale podobno jest
          szkodliwy!!!Macie moze "na" te bole jakas rade???Co polknac by minely??
          tara
    • koleandra Dostałam receptę na Divascan. 24.06.04, 13:57
      Temat mnie bardzo interesuje, więc podciagam do góry.
      Byłam dzis u neurologa. Pani dosyc miła, przeprowadziła wywiad, zbadała, zadała
      mnóstwo dziwnych pytań...hehe, aż poczułam się jak u psychologa. Pani doktor
      stwierdziła, ze z moim bólem sobie na pewno poradzi ... a powiedziała to tak,
      że jej uwierzyłam.
      Było bardzo podobnie jak u autorki wątku - migrena albo napięciowe bóle głowy.
      Dostałam recepte na Divascan, mam go brać 2 razy dziennie. Kupiłam i wzięłam
      dopiero jedną tabletkę, ale załamałam się, bo na ulotce pisze, że po kilku
      tygodniach przyjmowania preparatu dopiero może zacząć działać, a nie od razu.
      Jak to dokładnie jest z tym Divascanem? Od poprzedniego lekarza mam jeszcze
      recepte na Ketonal. Napiszcie mi proszę czy taki lek jak Ketonal można stosować
      codziennie i w jakich dawkach żeby nie zrobić sobie krzywdy?
      • maszar Re: Dostałam receptę na Divascan. 24.06.04, 16:54
        Ketonal (i inne niesterydowe leki przeciwzapalne) nadają sie do przyjmowania
        doraźnie lub w kuracjach trwających do 2-3 tygodni; nie radziłbym stosować go
        przewlekle - wówczas może sam prowokować bóle głowy;
        Divascan faktycznie zaczyna (o ile wogóle zadziała)przynosić ulgę po kilku-
        kilkunastu dniach stosowania;
    • syrka1 Re: Neuroog? Divascan? 24.06.04, 22:13
      hello

ja brałam divasncan chyba z pół roku ech no nie wiem może troche nawet pomógł,
      żadnych skutków ubocznych ale ja byłąm troche leń i nie brałam regularnie,
      dzisiaj byłam i dostałam znów recepte DIVASCAN + POLIMIGRAM + KALMS no to do
      boju
    • koleandra Ważne pytanie - proszę o pilną odpowiedź 30.06.04, 19:01
      Biorę Divascan. Po jakimś czasie na 3 dni ból głowy zmalał, prawie go nie
      czułam. Ucieszyłam się, że pewnie lek zadziałał, ale ... po 2 dniach ból
      powrócił ze zdwojoną siłą. I tak jak wcześniej ból znikał około godziny 18 tak
      teraz trwał caaały dzień, aż poszłam spać, w nocy też bolało.
      Ale to co stało się przedwczoraj to był koszmar. Miałam okropny atak paniki,
      lęku, niepokoju i złości. Wpadłam normalnie w histerię i nie umiałam sobie z
      tym poradzić. Nie za bardzo umiem to opisać, ale czegos takiego nigdy nie
      przezyłam no i pamiętam wszystko jak przez mgłę.
      Mój mąż powiedział, że to na pewno przez ten Divascan, choć nigdzie nie
      znalazłam, żeby on miał takie działania niepożądane.
      Dzis nie wzięłam go w ogóle i o 18 tak jak zwykle było wcześniej, ból
      przeszedł. Nie mam mozliwości teraz skontaktowania sie z lekarzem. Proszę,
      napiszcie mi, czy lek odstawić czy brać dalej????
      • venus22 Re: Ważne pytanie - proszę o pilną odpowiedź 30.06.04, 20:24
        Rzeczywiscie nieprzyjemne.
        ja tez bym sie wystraszyla.

czy mozesz zadzwonic do apteki i zapytac o wszystkie dzialania uboczne tego
        leku? opisac twoja reakcje i zapytac czy to mozliwe ze to od leku?

W roznych linkach pisze ze jest to lek bezpieczny i ze skutkow ubocznych tylko
        wysypka.
        www.leki.med.pl/lek.phtml?id=118&idnlek=345&menu=3
        Czy oprocz tego bierzesz jakies inne leki ktore moglyby sie "poklocic" z
        Divascanem?

Kiedy mozesz spotkac sie z lekarzem? Lekarz powinien byc dostepny przez telefon
        w kazdej chwili..
        Czy jest taka mozliwosc aby zadwonic do jej/jego sekretarki i poprosic o
        oddzwonienie?

Nie moge niestety poradzic ci co masz robic :(
        Musisz sama zadecydowac.

Bardzo mi przykro ze tak sie meczysz.

Nie zalamuj sie jednak, prosze, w migrenie i tak bywa, nie poddawaj sie, wierze
        ze po pewnym czasie znajdzie sie wlasciwa terapia.
        Trzeba probowac.
        Trzymaj sie zlotko,

Venus
        ps. moze Maszar i Medka zechcieliby uprzejmie wyrazic swoja opinie?
        • koleandra Re: Ważne pytanie - proszę o pilną odpowiedź 30.06.04, 20:49
          Dzięki Venus za odpowiedź.
          Tyle informacji o Divascanie to i ja znalazłam. Ta Pani Doktor u której byłam
          to nie było prywatnie tylko normalnie w przychodni. Nawet znów do niej pójść
          nie za bardzo mogę bo trzeba czekać te kilka godzin, po tą jedna tylko
          informację...
          Postanowiłam, że na razie leku nie będę brała a jak tylko będę mogła
          najszybciej załatwić sobie kogos do opieki nad dzieckiem to pójdę.
          Nie biorę żadnych leków poza Divascanem ... piję tylko kawę.
          • brydzia1972 Re: Ważne pytanie - proszę o pilną odpowiedź 30.06.04, 22:54
            a ja kuracje DIVASCANEM przeszlam kilka lat temu . opisanych przez
            poprzedniczki skutkow ubocznych nie bylo , ale poprawy tez nie odnotowalam .
            jedyny lek , jaki dziala w moim przypadku to Sumamigren (kiedys Imigran) , na
            lzejsze ataki -aspiryna musujaca . ostatnio znajoma migreniczka polecala mi
            solpadine(nie wiem czy dobrze zapamietalam) , ale jeszcze nie testowalam .
            Marioludwiko! Saridon probowalam kiedys brac , ale pomagaly 2 tabletki wziete
            jednorazowo . jezeli po kilku godzinach powtorzylam dawke , mialam wymioty i
            zawroty glowy . zoladek i watroba tez ucierpialy po Saridonie . mozesz
            sprobowac ale od czasu do czasu!
            i jeszcze o lekarzach i mozliwosciach leczenia w Polsce - i to i to jest do d..y

o radzeniu sobie z M. -jak mam atak to kompletnie sobie nie radze , z pracy
            zrezygnowalam ,chociaz nikt mi renty nie przyzna , a teraz jak moje migreny
            zlagodnialy - brak pracy!poza tym (o czym pisalam w innym watku)ja postawilam
            na solidna organizacje zycia migreniczki , ale mimo wszystko jest ciezko .tez
            jestem agresywna , wsciekla i ciagle mam zal do wszystkich o wszystko i tylko
            dlugi i obfity (w lzy)szloch czasami przynosi ulge.
            • freerytm Re: Ważne pytanie - proszę o pilną odpowiedź 02.07.04, 18:14
              moja mama bierze naproksen ja sie obawiam ze ucierpi na tym wątroba kilka
              miesięcy miała spokuj a teraz znowu zresztą to norma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka