Dodaj do ulubionych

straszne bóle migrenowe

IP: *.chello.pl 27.01.09, 10:40

Witam ,
ja cierpię na bardzo silne migreny od 15 lat które od 4 lat bardzo się
nasiliły i mogę przerwać ataki tylko tryptanami (sumamigren
,imigran,cinie).Przez te dni tylko łykam tryptany ,śpie ,w domu musi być
ciemno i cicho -po trzech dniach atak mija by znowu mnie dopaść za niedługo .
Zawsze atak następuje 2 dnia cyklu i po owulacji i trwa trzy dni a
i dodatkowo miewam też prawie codziennie bóle głowy tyle ,że nie są już tak
silne jak tamte.
Mam od 4 lat stwierdzoną chorobę Hashimoto.
Mój endokrynolog to bagatelizuje i twierdzi ,że obie choroby
nic wspólnego ze sobą . Jednak te moje migreny mają ścisły związek z cyklem
hormonalnym .
Może ktoś z Was miał podobne dolegliwości i pozbył się- byłabym wdzięczna za
rady ( tylko proszę nie piszcie ,że pomaga wysiłek fizyczny , czy ibuprom (bo
ten co to pisze chyba nie wie naprawdę co to jest migrena)
Pozdrawiam i życzę zdrowia Wszystkim
Obserwuj wątek
    • rejana2 Re: straszne bóle migrenowe 27.01.09, 11:09
      Witam. Ja mam identycznie to samo, po 3-niowej migrenie( na tryptanach),
      zaczynaja sie bole napieciowe, tez czasem nie do wytrzymania. w tym miesiacu
      miarka sie przebrala, nie mam juz sily ,Żeby codziennie prawie głowa bolala to
      szczyt wszystkiego. Nie pozwole na to!!! W piatek mam wizyte u neurologa. Mam
      zamiar poprosi o leczenie profilaktyczne. Wiem, ze kiedys i bellergot i
      propranolol mi troche dawal ulge w migrenach. Byly one rzadsze i mniej
      dokuczliwe, wiek tez swoje robi. Z wiekiem coraz gorzej ponoc, mam migreny po
      babci i mamie.
      • Gość: magnolia Re: straszne bóle migrenowe IP: *.chello.pl 27.01.09, 11:20
        Reniu ja mam też bóle prawie codziennie , propranol profilaktycznie próbowałam -
        ale mam uczulenie , divaskan też nie pomaga .Jestem bliska załamania bo bóle są
        coraz silniejsze i coraz częstsze więcej mam dni bólowych niż bez- i też u mnie
        jest to dziedziczne tyle , że od strony ojca. A neurologów już chyba wszystkich
        odwiedziłam i bez powodzenia.
        Magnolia
      • Gość: magnolia Re: straszne bóle migrenowe IP: *.chello.pl 27.01.09, 11:40
        Rejana2
        ja mam też bóle prawie codziennie , propranolol profilaktycznie próbowałam -ale
        mam uczulenie ,
        divascan też nie pomaga .Jestem bliska załamania bo bóle są
        coraz silniejsze i coraz częstsze więcej mam dni bólowych niż bez- i też u mnie
        jest to dziedziczne tyle , że od strony ojca. A neurologów już chyba wszystkich
        odwiedziłam i bez powodzenia.
        Magnolia
        • rejana2 Re: straszne bóle migrenowe 27.01.09, 12:34
          musimy kiec chyba cos bardziej na uspokojenie:::), ja chyba w depresje popadnę
          jak czegos mi konkretnego nie przepisze. Ponoc bellergot uspakaja, ale nie mozna
          z tryptanami brac. Poytam lekarza. Ty sobie tez popytaj.Pozdrawiam i życzę dni
          bez bólu!!!!
          • Gość: magnolia Re: straszne bóle migrenowe IP: *.chello.pl 27.01.09, 14:05
            Już nie raz lądowałam na pogotowiu i w szpitalu podczas silnych ataków i żadne
            zastrzyki ani kroplówki (raz nawet podwójna dawka w żyłę) nie skutkują.Może w
            końcu znajdziemy kogoś kto naprawdę pomoże
            Pozdrawiam
            • Gość: radca Re: straszne bóle migrenowe IP: *.chello.pl 27.01.09, 23:38
              to chyba sa bole hormonalne.znam osoby ktorym pomogl progesteron w kremie. cos
              juz chyba na forumie na ten temat jest.
            • bluespainter Re: straszne bóle migrenowe 28.01.09, 03:29
              Na uspokojenie czasem pomaga Amitryptylina lub Deprexetin -
              przynajmniej częściowo łagodzą bóle zwłaszcza te napięciowe,niestety
              trzeba je łykać na okrągło a z czasem organizm się przyzwyczaja i
              efekt łagodzący nie jest już tak widoczny. W przypadku silnych
              ataków Pogotowie dawało mi Papaverynę lub Pentazocinę- pomagało, ale
              trzeba było to odespać. Nigdy w życiu nie miałem tak pięknych snów.
              • rejana2 Re: straszne bóle migrenowe 28.01.09, 11:30
                znow wstalam z silnym bolem glowy, przed praca do lekarza rodzinnego-( bo on ma
                zlecenie od neurologa na zapis mi cinie), ale tyle ludzi, ze hej(grypka), wiec
                recepta bedzie czekac na mnie popoludiu. Jak wytrzyma tu w pracy to niewiem:(((
                • Gość: magnolia Re: straszne bóle migrenowe IP: *.chello.pl 28.01.09, 19:34
                  Mnie na pogotowiu dawali w zastrzykach różne rzeczy i nic nie pomagało ,ostatnio
                  w szpitalu podali mi w kroplówce Atossa 8mg , Hydrocortison 300mg i.v, 7,5
                  Pyralgini.i.v -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka